Guacamelee! Super Turbo Championship Edition – Review

0

Metroidnovella: Super Turbo La Usurpadora Edition.

Η Super Turbo Championship Edition, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι η τρίτη έκδοση του Guacamelee!, η πρώτη του οποίου έκανε την εμφάνισή της μόλις πέρυσι. Η κυκλοφορία νέων συστημάτων και η καλή πορεία του πονήματος της Drinkbox Studios φαίνεται ότι έδωσε “αέρα” στην ομάδα ώστε να αναλάβει τόσο τη βελτίωση του τίτλου της όσο και τη διάθεση της νέας έκδοσης σε ακόμη περισσότερα συστήματα. Επομένως θα το βρείτε σε Xbox 360, Xbox One, PS4 αλλά και Wii U.

Η νέα έκδοση ενσωματώνει το DLC που έχει διατεθεί έως τώρα, κάτι που ίσχυε βέβαια και στην έκδοση Gold που διατέθηκε για PC μέσω Steam, αλλά κάνει και ένα βήμα παραπάνω, προκειμένου να βγει ασπροπρόσωπος ο άτυχος πλην τίμιος αγρότης που γίνεται luchador στα χέρια του παίκτη. Ο δαίμονας Calaca επιτίθεται στο χωριό του και ο Juan, στην προσπάθειά του να σώσει την κόρη του El Presidente, πεθαίνει και ανασταίνεται με τη βοήθεια μιας μαγικής μάσκας, αυτή τη φορά ως παλαιστής που μπορεί να μετακινείται από τη διάσταση των ζωντανών σε αυτήν των νεκρών και αντιστρόφως. Το ότι μαθαίνει νέες ιδιότητες από έναν δάσκαλο που μεταμορφώνεται σε κατσίκα είναι ενδεικτικό του ύφους που υιοθετεί η Drinkbox Studios, τόσο στη γραφή όσο και στην πολύ καλή και δισδιάστατη αισθητική του τίτλου. Το χιούμορ δίνει και παίρνει, δεν ξεχνά αναγνωρίσιμα memes (που ανανεώθηκαν σε αυτήν την έκδοση ώστε να είναι πιο επίκαιρα) και ουσιαστικά δίνει χαρακτήρα στο ανάλαφρο σενάριο που υπάρχει κυρίως για να δίνει πνοή στον κόσμο που θα περιεργαστείτε ενδελεχώς, όπως προστάζει η δομή τύπου Metroidvania.

Ο Juan μπορεί να μετακινηθεί, κατά το δοκούν, σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη, αρκεί βέβαια να έχει εκείνα τα εργαλεία που θα του το επιτρέψουν. Όλα ξεκινούν με μερικές γροθιές αλλά σύντομα το platforming και διάφορες μανούβρες, τόσο στην πλοήγηση του χάρτη όσο και στις διάφορες αναμετρήσεις παίζουν πιο έντονο ρόλο. Μια από τις προσθήκες είναι ουσιαστικά η δυνατότητα καλύτερου άλματος με ώθηση από…uppercut. Είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθεί και το τελευταίο πλήκτρο σε όποιο χειριστήριο και αν έχετε στα χέρια σας, ενώ, στην έκδοση του Wii U τουλάχιστον, θα γλιτώσετε κάπως την ταλαιπωρία των απείρων παύσεων για να συμβουλευθείτε το χάρτη, που είναι πάντα πρόχειρος στην οθόνη του GamePad. Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός είναι ικανός να “φτιάξει” ή να καταστρέψει έναν τίτλο του είδους και το Guacamelee! δείχνει από πέρυσι ότι δεν χρειάζεται τέτοια ανησυχία.

Στη νέα έκδοση λοιπόν το βάρος πέφτει σε άλλες πτυχές. Προστίθενται δύο περιοχές αλλά και ένα ακόμη boss για να σας σταθεί εμπόδιο. Η προσθήκη αντιπάλων που τηλεμεταφέρονται μόλις υποστούν ζημιά ακούγεται, και σε σημεία είναι, εφιαλτική εξέλιξη. Ωστόσο προστίθεται και ο μηχανισμός Intenso, με τη δική του μπάρα, που όταν γεμίζει και ενεργοποιηθεί μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο χαμό, αρκεί βέβαια να αποφεύγετε πλήγματα και να μην ξεχνάτε τα combos. Επιπλέον υπάρχει και δυνατότητα για co-op με το δεύτερο παίκτη στο ρόλο της Tostada (μπορεί να την επιλέξει και ο βασικός παίκτης αλλά ο τίτλος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει και τόσο ότι λείπει ο Juan), αλλά η παρηγοριά είναι η δυνατότητα co-op, σωστά; Έως ένα βαθμό ναι. Με τη δράση να καταλαμβάνει δύο παράλληλους κόσμους και ενδεχομένως πάνω από ένα “δωμάτιο” στο χάρτη, τα πράγματα μπορούν να μπερδευτούν πολύ γρήγορα στην πράξη, εκτός αν οι δύο παίκτες τα πηγαίνουν πολύ, πάρα πολύ καλά στη συνεννόηση. Δεν πρόκειται για την πιο καλοβαλμένη εξέλιξη.

Πάντως τα διαφορετικά κοστούμια με τα όποια buffs είναι πλέον διαθέσιμα με in-game χρήμα, όχι ως DLC ενώ είναι δυνατή και η αγορά επιπλέον buffs, για κλασικούς και νέους μηχανισμούς όπως το Intenso, και πάλι με in-game χρήμα. Αν έχετε υπομονή, αν εξερευνήσετε επαρκώς το χάρτη, όλα θα πάνε καλά και δεν θα ξοδέψετε ούτε ευρώ παραπάνω. Τι θα ήταν η Super Turbo Championship Edition αν όχι η πληρέστερη έκδοση του Guacamelee;

Είναι όμως και η πιο διαθέσιμη. Αν μάλιστα εξεταστεί υπό το πρίσμα των νεότερων συστημάτων, πόσες εναλλακτικές υπάρχουν σε ποιοτικό Metoidvania; Καμία; Σε αυτό λοιπόν ποντάρει και η Drinkbox. Και δεν τα πηγαίνει και άσχημα.

8

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions