Pokémon Art Academy – Review

0

Gotta paint ’em all.

Αναλογιστείτε τι έχετε κάνει με ή στα Pokémon τα τελευταία χρόνια. Τα πιάσατε, τα είδατε, παλέψατε μαζί τους, παίξατε μαζί τους, τα φωτογραφίσατε, τα ξαναείδατε και ποιος ξέρει τι άλλο. Πλέον ήρθε η ώρα να αφήσετε στην άκρη τις Poke Balls και να πιάσετε πινέλα, γόμες, ξύστρες και μεγεθυντικό φακό.

Καλωσήρθατε στην Pokémon Art Academy, το μέρος που θα σας μάθει όχι μόνο να ζωγραφίζετε τα αγαπημένα σας Pokémon, αλλά θα σας δώσει και μια καλή ιδέα για συγκεκριμένα εργαλεία και τεχνικές για να μπείτε λίγο στο κλίμα της ζωγραφικής και ίσως και του Photoshop. Το Pokémon Art Academy είναι ξεκάθαρο spin off της σειράς, δεν είναι όμως ξεκάθαρο ως videogame. Δεν το σκοπεύει άλλωστε. Δεν υπάρχουν ποινές, πόντοι, bosses ή τίποτα τέτοιο. Σκοπός είναι μόνο η ζωγραφική και το όμορφο αποτέλεσμα. Αφού γραφτείτε με τον ψηφιακό κολλητό σας στη σχολή, ξεκινούν τα μαθήματα, μπαίνοντας στην ουσία στο tutorial mode. 8 διαφορετικά επίπεδα (ή μάλλον μαθήματα, μαζί με τα αντίστοιχα διαγωνίσματα) θα σας μάθουν ό,τι έχει να σας δώσει η σχολή, ξεκινώντας από τα πολύ απλά και φτάνοντας σε εντυπωσιακά, για τον τίτλο και το hardware, αποτελέσματα.

Το 3DS XL βέβαια εδώ αποδεικνύεται εργαλείο, με τη μεγάλη οθόνη αφής να φέρνει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων μιας και λειτουργεί ως καμβάς. Το stylus είναι το κάθε εργαλείο που επιλέγετε (γόμα μολύβι, μαρκαδόρος, ξυλομπογιά, παστέλ κ.λπ.) και με τις αντίστοιχες κινήσεις στην οθόνη ζωγραφίζετε ό,τι απαιτείται. Η πάνω οθόνη παίζει πάντα το ρόλο του “μπούσουλα”, δείχνοντάς σας τι χρειάζεται να ζωγραφίσετε μαζί με τις απαραίτητες οδηγίες. Ο τίτλος ξεκινά από τα πολύ απλά για να σας μάθει σταδιακά πώς να ζωγραφίζετε σωστά περιγράμματα, σκιές, προσχέδια, μίξη χρωμάτων, μυστήρια εργαλεία, ακόμα και χρήση layers. Η γκάμα ομολογούμε μας εντυπωσίασε, απομακρύνοντας τον τίτλο από τη “σφαίρα” του gimmick. Και αυτό φαίνεται και στο ίδιο το αποτέλεσμα αφού έρχεται συχνά πιο κοντά σε κάτι ρεαλιστικό και όχι μόνο στο πιο απλό “καρτουνίστικο” εικαστικό της σειράς.

Αλλά είπαμε, στόχος είναι η εκμάθηση και η διασκέδαση. Αυτό σημαίνει πως περνώντας από τα διάφορα στάδια ενός μαθήματος, ο τίτλος δεν ελέγχει αν έχετε σχεδιάσει αυτό που πρέπει ή πόσο κοντά ή μακριά είστε από το αντίστοιχο υπόδειγμα. Διαβάζει μόνο αν έχετε αγγίξει με το stylus την οθόνη αφής (οπότε θεωρεί ότι σχεδιάσατε) και μπορείτε να πάτε παρακάτω. Χαρακτηριστικά αντί για τον Squirtle δοκιμάσαμε την τύχη μας ζωγραφίζοντας τον Donald Duck. Μαντέψτε τι έγινε: Πήραμε έπαινο και πτυχίο. Μάλιστα ο ψηφιακός κολλητός που προαναφέραμε σχεδιάζει μαζί σας και είναι πάντα σουρεαλιστικά χειρότερος ώστε να μην αγχωθείτε για τις δικές σας ικανότητες.

Το να φτάσετε στο δικό του χάλι (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) είναι πραγματικά δύσκολο. Όμως δεν είναι δύσκολο κάπου να χαθείτε στις λεπτομέρειες, ειδικά αν δεν έχετε καμία επαφή με μολύβι, πέραν του γραψίματος (ή αν το βάζετε στο αυτί). Είναι δεδομένο πως το βάρος πέφτει στους εντελώς αρχάριους, όμως μετά τα πολύ βασικά, το Pokémon Art Academy κάνει ένα κάπως απότομο άλμα στη…διδακτέα ύλη που κάποιοι δεν θα καταφέρουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα στα τελευταία σκίτσα, ακόμα και ο γράφων που έχει επαφή με το χώρο, δεν έβλεπε πάντα ξεκάθαρα τη σκιά της σκιάς της σκιάς που ο τίτλος ζητούσε να σχεδιαστεί. Πόσο μάλλον κάποιος που έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με σχέδια.

Όσοι είναι καλοί μαθητές θα δείξουν τι αξίζουν στο Free Draw, με ποικιλία Pokémon προς σχεδίαση και επιλογή για πλήρη απουσία οδηγιών για τη σχεδίαση. Θέλει όντως όση γνώση έχετε λάβει από τον τίτλο για να τα καταφέρετε. Η απόλυτη ελευθερία κινήσεων είναι δεδομένη οπότε βγάλτε όλα τα καλλιτεχνικά σας…νεύρα. Και αν και πάλι δεν είστε ευχαριστημένοι με τα έτοιμα υποδείγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες και screenshots που έχετε αποθηκευμένα και να δοκιμάσετε να τα ζωγραφίσετε.

Όσο εντυπωσιακό και αν είναι πάντως το εύρος εργαλείων, μεθόδων κ.λπ., πάντα υπάρχουν μικροί τεχνικοί περιορισμοί. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι ίσως αδύνατο να σχεδιαστούν με το συγκεκριμένο hardware, οδηγώντας σας σε μικρούς σχεδιαστικούς συμβιβασμούς. Αλλά ποιος θα σας κάνει παρατήρηση; Κανείς. Και αυτό όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει. Το Pokémon Art Academy είναι εδώ για να σας μάθει κάτι και να σας διασκεδάσει. Πετυχαίνει και στα δύο επιτρέποντάς σας να κάνετε ό,τι σας κατέβει, εντός ή εκτός κανόνων.

Αν μετά ανοίξετε για πρώτη φορά και το Photoshop, αρκετά πράγματα θα είναι αμέσως πιο γνώριμα.

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions