The Elder Scrolls Online Review

0

ESO….έτοιμο;

H σειρά The Elder Scrolls έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η ελευθερία που προσφέρουν οι τίτλοι της στη δημιουργία ενός χαρακτήρα όπως ακριβώς τον φαντάζεστε και η αίσθηση της ανακάλυψης που δίνουν στον παίκτη είναι ίσως τα πιο δυνατά τους σημεία. Έτσι λοιπόν όταν η Bethesda ανακοίνωσε το 2012 ένα MMO βασισμένο στον κόσμο των The Elder Scrolls, η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε από το 2007, ήταν λογικό να ενθουσιαστούν οι φίλοι της σειράς και όχι μόνο. Οι υποσχέσεις ήταν μεγάλες και πολλές και με κάθε πληροφορία που μαθαίναμε το ESO φαινόταν να διεκδικεί όλο και πιο επάξια το θρόνο των MMOs.

Και ήρθε η ώρα για την κυκλοφορία του στις 4 Απριλίου. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το ESO είχε ίσως το καλύτερο launch των τελευταίων χρόνων για τίτλο του είδους, χωρίς προβλήματα στους servers ή αναμονή για να μπορέσετε να μπείτε και να παίξετε. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι χρησιμοποιείται η μέθοδος των Megaservers. Υπάρχει ένας ευρωπαϊκός και ένας αμερικκανικός με όλους τους παίκτες να βρίσκονται σε αυτόν που θα επιλέξουν χωρίς να διασκορπίζονται σε πολλούς μικρότερους. Βέβαια υπάρχουν διαφορετικά instances αλλά είναι πολύ εύκολο να μεταφερθείτε σε αυτό που βρίσκεται κάποιος φίλος σας.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας χαρακτήρα οι επιλογές που δίνονται για την εμφάνισή του είναι πολλές και σας επιτρέπουν να τον φτιάξετε όπως θέλετε, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια επιλέγετε alliance ανάμεσα στα τρία διαθέσιμα: Daggerfall Covenant, Aldmeri Dominion και Ebonheart Pact. Κάθε alliance σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ 3 races. Breton, Orc και Redguard για τη Daggerfall Covenant, High Elf, Wood Elf και Khajiit για την Aldmeri Dominion και τέλος Argonian, Dark Elf και Nord για την Ebonheart Pact. Αυτός ο περιορισμός στα classes ανά alliance μπορεί να αρθεί αν είχατε κάνει pre-order τον τίτλο, αφού σε αυτή την περίπτωση σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε όποιο class θέλετε σε όποιο alliance επιθυμείτε. Επίσης όσοι έχουν προμηθευτεί την Imperial Edition έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και ένα ακόμη class, αυτό των Imperials. Κάθε race έχει τα δικά του bonuses και skills οπότε φροντίστε να επιλέξετε ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να παίξετε τον τίτλο. Τέλος επιλέγετε class μεταξύ των Dragon Knight, Sorcerer, NightBlade και Templar.

Μπορεί τα classes να φαίνονται λίγα αλλά η ελευθερία που υπάρχει στο να φτιάξεte και να αναπτύξετε το χαρακτήρα σας όπως ακριβώς θέλετε υπάρχει και εδώ, όπως στα single-player The Elder Scrolls. Έτσι ακόμα και αν, για παράδειγμα, επιλέξετε sorcerer, θα μπορείτε να φοράτε heavy armour και να κρατάτε two handed όπλο αρκεί να αναπτύξετε τα κατάλληλα skills. Μιλώντας για skills ο αριθμός τους είναι πραγματικά πολύ μεγάλος. Υπάρχουν τα racial skills, τα skills για κάθε κατηγορία όπλου ή armor, τα skills των διαφόρων guilds (Fighters, Mages κ.λπ.), του PvP, του crafting και ούτω καθεξής. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, κάτι πολύ θετικό αφού μπορείτε να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στο στιλ παιχνιδιού σας. Αυτά τα “βασικά στατιστικά” ανεβαίνουν όσο τα χρησιμοποιείτε ή διαβάζοντας βιβλία που βρίσκετε στον κόσμο του παιχνιδιού. Με κάθε level up αποκτάτε ένα attribute και ένα skill point. Τα attributes είναι τα Stamina, Health και Magicka με προφανή ρόλο. Skill points κερδίζετε επίσης και από κάποια συγκεκριμένα quests ή μαζεύοντας skyshards, με τρία από αυτά να δίνουν ένα skill point. Τα skyshards είναι διασκορπισμένα στον κόσμο του παιχνιδιού και απαιτούν αρκετό ψάξιμο για να τα ανακαλύψετε. Γενικά τα skill points που μπορείτε να κερδίσετε, αν κάνετε τα πάντα, είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα να μπορείτε να ξεκλειδώσετε πολλά skills, ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα για respec των attributes και skills με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Το κεντρικό story του ESO είναι αρκετά καλογραμμένο, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις και ανατροπές. Στην πολύ καλή αίσθηση που αφήνει συνηγορούν οι καλογραμμένοι διάλογοι και το εκπληκτικό voice-over από αρκετούς αστέρες του Hollywood. Αυτό όμως που πραγματικά απογειώνει τον τίτλο σε αυτό τον τομέα είναι το πόσο καλά είναι συνδεδεμένα τα side quests με την κεντρική ιστορία. Κάθε περιοχή έχει ένα κεντρικό quest που σας κάνει να γυρνάτε σε όλο το χάρτη ενώ τα side quests που ανακαλύπτετε συνδέονται πάντα με κάποιο τρόπο με αυτό. Εδώ η Zenimax έχει κάνει πραγματικά θαύματα καταφέρνοντας να πετύχει εξαιρετική συνοχή στο story και το lore του τίτλου. Τα side quests απαιτούν και αυτά εξερεύνηση για να ανακαλυφθούν και δεν σας προσφέρονται στο πιάτο όπως σε άλλα MMOs. Η εξερεύνηση θα σας προσφέρει και άλλες μικρές εκπλήξεις. Μπαίνοντας σε μια σπηλιά μπορεί να βρείτε ένα πτώμα και δίπλα του ένα journal το οποίο θα ρίξει φως στο θάνατό του. Ακόμα και τα όσα περιγράφονται σε αυτό το journal θα έχουν να κάνουν με κάποιο από τα quests της περιοχής. Ο κόσμος του ESO είναι γεμάτος με τέτοια μικρά μυστικά που τον κάνουν να φαίνεται πολύ ρεαλιστικός. Στο preview του τίτλου είχαμε το παράπονο ότι τα quests του είναι πολύ συνηθισμένα και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους. Μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν ισχύει. Το levelling δεν απαιτεί ατελείωτο grinding και σχεδόν όλα τα quests είναι ενδιαφέροντα, με κάποια από αυτά να απαιτούν και σκέψη αφού θα κληθείτε να λύσετε κάποια puzzles. Επίσης κάποια από αυτά σας καλούν να κάνετε επιλογές. Μπορεί οι επιλογές αυτές να μην έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο αλλά, για παράδειγμα, θα κληθείτε να επιλέξετε τη μοίρα ενός χωριού ή αν θα σκοτώσετε ένα NPC ή όχι. Θετικό είναι και το γεγονός ότι σε κάποια quests μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Indimation ή Persuasion για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς, αν διαθέτετε τα κατάλληλα skills.

Τις περισσότερες φορές όμως θα χρειαστεί να δώσετε μάχη για να καταφέρετε να πετύχετε αυτό που θέλετε. Το σύστημα μάχης του ESO θυμίζει αρκετά τα single player αδέλφια του. Η μάχη απαιτεί τη συνεχή συμμετοχή του παίκτη, χωρίς να καταλήγει να είναι ένα απλό click fest.  Ένα γεγονός που ίσως δυσαρεστήσει τους θιασώτες των MMOs είναι ότι μπορείτε να βάλετε μόνο πέντε skills στην action bar καθώς και ένα ακόμη ultimate skill. Βέβαια στο level 15 σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε ενεργό ένα δεύτερο όπλο προσθέτοντας έτσι άλλα τόσα skills. Στην πραγματικότητα ο λιγοστός αριθμός των διαθέσιμων κάθε φορά skills δίνει περισσότερο βάθος στο παιχνίδι καθώς απαιτεί περισσότερη σκέψη και οργάνωση από μέρους σας.

Όσον αφορά το PvE περιεχόμενο, είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει απασχολημένους. Ξεκινώντας από τα public dungeons στα οποία μπορούν να μπουν οι παίκτες χωρίς να χρειάζεται να είναι σε group και απαιτούν, συνήθως, την εξόντωση ενός boss για την ολοκλήρωσή τους. Οι megaservers βοηθούν σημαντικά στο να λειτουργεί σωστά αυτό καθώς, μπαίνοντας σε ένα τέτοιο dungeon, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντήσετε άλλους παίκτες. Το ίδιο ισχύει και για τα group bosses που υπάρχουν σε κάθε χάρτη αλλά και τα Anchors τα οποία είναι τεράστιες αλυσίδες που πέφτουν από τον ουρανό και φέρνουν μαζί τους τα τέρατα του Molag Bal. Παρόλη τη δυσκολία τους δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κάποιο group αφού πάντα θα βρίσκετε βοήθεια. Πέρα από αυτά υπάρχουν και τα κλασικά dungeons τα οποία απαιτούν group τεσσάρων παικτών για την ολοκλήρωσή τους. Όπως όμως λέει και η ίδια η Bethesda, το να φτάσετε στο level cap που είναι το 50 αποτελεί μόνο το ένα τρίτο του PvE περιεχομένου που έχει να προσφέρει το ESO. Αυτό γιατί εκεί ξεκινούν τα Veteran ranks τα οποία είναι δέκα. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ξεκινήσετε τα quests των παρατάξεων που δεν έχετε επιλέξει, με αυτά να βρίσκονται σε veteran επίπεδο, όπως και το loot, ενώ ξεκλειδώνετε και το Veteran Mode για τα dungeons. Με το Craglorn update να φέρνει, όταν κυκλοφορήσει, την πρώτη adventure zone του τίτλου, τα Trials για 12 παίκτες καθώς και νέα quests είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα βαρεθείτε.

Το μόνο που ίσως μπορεί να σας κάνει να αφήσετε τα quests και τα dungeons είναι το PvP, το οποίο είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο του ESO. O χάρτης του PvP τοποθετείται στη Cyrodiil, την κεντρική επαρχία της Tamriel. Εκεί οι τρεις παρατάξεις πολεμούν προσπαθώντας να καταλάβουν κάστρα και άλλα στρατηγικά σημεία με σκοπό την κυριαρχία στο χάρτη και τα bonuses που προσφέρει αυτή. Το PvP είναι πραγματικά πολύ καλά δουλεμένο. Για να φέρετε κάστρο υπό την κατοχή σας θα πρέπει να ρίξετε πρώτα τα εξωτερικά τείχη αλλά και τα εσωτερικά. Οι μάχες είναι επικές, με δεκάδες παίκτες και siege weapons να δημιουργούν ένα πανδαιμόνιο. Όσο περισσότερα σημεία έχετε υπό τον έλεγχό σας σας τόσο πιο εύκολο είναι να μεταφερθείτε στο χάρτη με τη βοήθεια κάποιων Shrines, τα οποία χρησιμοποιούνται και στον κανονικό χάρτη για fast travel. Φυσικά υπάρχουν και daily quests για να κάνουν το PvP ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Το crafting μοιάζει αρκετά με αυτό άλλων MMOs αλλά με μερικές μικρές πινελιές που το κάνουν να ξεχωρίζει. Οι επιλογές σας για το crafting είναι τα Alchemy, Blacksmithing, Clothing, Enchanting, Provisioning και Woodworking. Όλα απαιτούν τη συλλογή πόρων αλλά κανένα δεν είναι πανομοιότυπο με το άλλο. Για παράδειγμα στο Blacksmithing πρέπει να χρησιμοποιείτε όπλα ή armor που διαθέτουν το trait που θέλετε να κάνετε research για να μπορείτε να το προσθέσετε σε κάτι που θα φτιάξετε εσείς. Στο Enchanting από την άλλη πλευρά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε runes από τρεις διαφορετικές κατηγορίες, συνδυάζοντάς τα στην τύχη ώστε να δημιουργήσετε κάποια glyphs που προσδίδουν έξτρα δυνατότητες στα όπλα ή τις πανοπλίες σας. Κάθε επιλογή προσφέρει λίγο διαφορετική εμπειρία και έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

Σε αυτό το σημείο ρέπει να επισημάνουμε την απουσία auction house. Η Bethesda δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι με την ύπαρξη των megaservers ένα auction house θα κατέστρεφε την οικονομία του τίτλου. Ως εναλλακτική επιλογή έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες να μπορούν να γίνουν μέλη σε 5 διαφορετικά guilds, τα οποία guilds μπορούν να έχουν ένα guild store στο οποίο πωλούνται αντικείμενα από τους παίκτες, με το player cap των guilds να είναι τα 500 μέλη. Το χειρότερο όμως είναι η μη ύπαρξη δυνατότητας για search βάσει ονόματος του αντικειμένου στα guild stores. Μεγάλο λάθος από τη Bethesda και είναι άξιο απορίας το γιατί δεν έχει προστεθεί ακόμα. Το να ψάχνεις μέσα σε δεκάδες σελίδες για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο είναι πραγματικά πολύ κουραστικό και εκνευριστικό. Ίσως σε αυτό να βοηθήσει η δυνατότητα αγοραπωλησίας μέσω επίσημων forum, άρα εκτός των Guilds, λειτουργία που ετοιμάζει ακόμη η Bethesda.

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό πρόβλημα του τίτλου. Τα broken quests δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά υπάρχουν, με τις περισσότερες φορές αυτό να συμβαίνει σε κάποιο side quest, κάτι όχι και τόσο τρομερό, με το γράφοντα όμως να συναντά και ένα broken main quest με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει το main story. Τελικά αυτό λύθηκε τα ξημερώματα αφού τότε δεν υπήρχαν πολλοί παίκτες στην περιοχή και αυτό φαινόταν να είναι το εμπόδιο. Αδικαιολόγητο αυτό από τη μεριά της Zenimax ειδικά σε main quest. Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποια side-quests που είχαν τέτοια προβλήματα έχουν διορθωθεί με patches. Υπήρξαν και κάποια περιστασιακά crashes αλλά λίγα σε αριθμό. Το UI του επίσης δεν είναι και ό,τι καλύτερο για MMO. Η διαχείριση του inventory είναι αρκετά δύσκολη, αφού χρειάζεται να κάνετε scroll για να δείτε όλα σας τα αντικείμενα. Επίσης το παράθυρο στο οποίο εμφανίζεται ο εξοπλισμός του χαρακτήρα σας είναι αρκετά μικρό με τα αντικείμενα να μη φαίνονται καθαρά. Βέβαια από την άλλη μεριά το UI είναι αρκετά καθαρό στο μάτι. Μπορείτε να εξαφανίσετε το παράθυρο του chat με ένα κλικ, ενώ η μπάρα με τα skills εξαφανίζεται και αυτή όταν δεν βρίσκεστε σε μάχη.

Αρκετά παράπονα υπάρχουν και για το security system του ESO αφού μερικές φορές δείχνει να ξεχνά ότι το σύστημά σας είναι trusted με αποτέλεσμα να στέλνει ένα κωδικό στο email σας τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να μπείτε στο παιχνίδι. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό μετά από maintenance των servers. Τέλος τα loading times συνεχίζουν να είναι μεγάλα σε διάρκεια, ενώ δεν βοηθά καθόλου ότι θα τα αντικρίζετε κάθε φορά που αλλάζετε περιοχή, κάνετε fast travel ή μπαίνετε σε κάποιο dungeon.

Το ESO είναι ίσως το ομορφότερο MMO που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τα τοπία είναι πανέμορφα, το animation των χαρακτήρων ομαλό ενώ δεν είναι και ιδιαίτερο “βαρύ” σε απαιτήσεις συστήματος. Η μουσική κινείται σε επικούς τόνους και θα αποτελέσει πολύ ευχάριστη συντροφιά στις περιπέτειές σας, με το highlight του ηχητικού τομέα να είναι βέβαια τα voice-overs. Τουλάχιστον των σημαντικών χαρακτήρων. Διότι κατά τα άλλα διατηρείται η παράδοση που θέλει  μια χούφτα ηθοποιών να δίνουν τη φωνή τους σε άπειρους NPC.

Διαβάζοντας διάφορας σχόλια ο γράφων παρατήρησε ότι τα περισσότερα αρνητικά από αυτά γίνονται λόγω του ότι το ESO δεν είναι ακριβώς όπως το Skyrim ή το Oblivion. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα MMO είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος με άλλες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Κάποια προβλήματα όπως τα bugs σε quests, το κάκιστο guild store και τα loading times το κρατάνε λίγο πίσω. Τα περισσότερα από αυτά όμως μπορούν να διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου. To ESO έχει όλα τα φόντα προκειμένου να μείνει στην “επιφάνεια” για πολύ καιρό. Αρκεί να πάρει στα σοβαρά τις αδυναμίες του και να τις αντιμετωπίσει εγκαίρως.

7

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions