Xbox 360 Dashboard Update

0

Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη beta για το νέο dashboard update του Xbox 360. Η ενημέρωση του λειτουργικού υπόσχεται πολλά πράγματα, όπως τη νέα λειτουργία Smart Glass, η οποία θα συνδέει το μηχάνημα με φορητές συσκευές, αλλά και την προσθήκη του Internet Explorer, που φέρνει επιτέλους τη δυνατότητα περιήγησης στο Internet και στο Xbox 360.

Λόγω της φύσης της beta, δεν είχαμε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες. Το Smart Glass δεν ήταν ακόμα έτοιμο τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, για αυτό θα επανέλθουμε στη λειτουργία μόλις αυτή καταστεί διαθέσιμη.

Παρά την έλλειψη αυτή, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε άλλα χαρακτηριστικά του λειτουργικού, καθώς και να πάρουμε μια γεύση από τη νέα του εμφάνιση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την επιφάνεια. Το νέο λειτουργικό συνεχίζει φυσικά να ακολουθεί τα πρότυπα του UIπου θα δούμε και θα συνηθίσουμε με τα Windows 8. Ο γράφων βλέπει θετικά την αισθητική προσέγγιση τηςMicrosoft, αν και διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τη χρηστικότητά της σε επίπεδο desktop computer. Τουλάχιστον σε συστήματα αφής, το νέο λειτουργικό δείχνει πολλά υποσχόμενο.

Όσον αφορά το Xbox, η κονσόλα έχει υιοθετήσει την εμφάνιση του νέου λειτουργικού εδώ και αρκετό καιρό. Το νέοupdate επεμβαίνει στο look, σε μια προσπάθεια να το βελτιώσει, να το κάνει πιο λιτό και, φυσικά, πιο λειτουργικό. Ο χρήστης πλέον θα βλέπει περισσότερα “tiles” σε κάθε σελίδα και ανάλογα την κατηγορία, αυτά θα προσφέρουν πρόσβαση σε λειτουργίες, εφαρμογές κ.ά. Αυτό που κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του είναι η ύπαρξη των λεγόμενων Recommendations, πλακίδια που προτείνουν στο χρήστη τίτλους και περιεχόμενο, με βάση τις προτιμήσεις του και το περιεχόμενο που έχει κατεβάσει κατά το παρελθόν. Π.χ. η λειτουργία μπορεί να προτείνει στο χρήστη ένα παιχνίδι, με βάση κάποια άλλα παιχνίδια με τα οποία έτυχε να ασχοληθεί παλαιότερα.

Σε αυτό το σημείο, διακρίνουμε εύκολα το διττό χαρακτήρα της λειτουργίας αυτής. Από τη μία πλευρά, έχουμε τη χρηστικότητα που προσφέρει, καθώς το σύστημα μπορεί να φέρει τον παίκτη σε επαφή με τίτλους που δεν γνώριζε και ίσως τον ενδιαφέρουν. Από την άλλη βέβαια, το χαρακτηριστικό είναι μια έξυπνη μορφή διαφήμισης, καθώς ο παίκτης “βομβαρδίζεται” συχνά με τίτλους και περιεχόμενο που θέλει να προωθήσει η εταιρεία. Αυτό που μένει να δούμε είναι σε ποιο σημείο θα ισορροπήσει ο μηχανισμός και αν θα καταφέρει πέρα από διαφημιστικός, να καταστεί και χρήσιμος. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι η λειτουργία λαμβάνει υπόψη της και τις προτάσεις των φίλων του χρήστη και της γενικότερης κοινότητας του Xbox, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για βαθμολόγηση του εκάστοτε περιεχομένου.

Το δεύτερο πράγμα που θα παρατηρήσει ο χρήστης είναι το λεγόμενο My Pins. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύστημα δημιουργίας “σελιδοδεικτών”, στα πρότυπα των browsers. Ο χρήστης μπορεί να καρφιτσώσει σε ειδικό μενού, αγαπημένα παιχνίδια και περιεχόμενο, ώστε να αποκτά άμεσα πρόσβαση σε αυτά. Η χρήση της λειτουργίας είναι σχετικά απλή. Ο χρήστης επιλέγει το περιεχόμενο που θέλει να καρφιτσώσει και με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτό μεταφέρεται στο ειδικό μενού. Η διαδικασία δεν είναι όσο γρήγορη θα τη θέλαμε, αλλά σε αυτό μπορεί να οφείλεται και η beta έκδοση. Θα ήταν πάντως προτιμότερο ο χρήστης να μπορεί να καρφιτσώνει περιεχόμενο χωρίς να χρειαστεί να εισέλθει σε αυτό, ώστε η διαδικασία να γίνεται πολύ πιο άμεσα και γρήγορα.

Πριν ασχοληθούμε με τον Internet Explorer, θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ ότι η νέα εμφάνιση του λειτουργικού δείχνει όντων πιο μαζεμένη, ενώ έχει γίνει προσπάθεια και στον τομέα της αναζήτησης, καθώς τα φίλτρα για την ταξινόμηση και εύρεση τίτλων και περιεχομένου είναι περισσότερα και πιο ευδιάκριτα. Φυσικά το Kinect συνεχίζει να έχει την τιμητική του όσον αφορά το χειρισμό των μενού, αν και τις φωνητικές εντολές μάλλον θα αργήσουμε να τις δούμε στη χώρα μας.

Να ανοίξουμε και μια δεύτερη παρένθεση για να πούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το Happy Wars, το δωρεάν multiplayer τίτλο που θα γίνει σύντομα διαθέσιμος στην κονσόλα. Αφήνοντας τις λεπτομέρειες για το μελλοντικό review, αρκούμαστε να πούμε ότι συνδυάζει μια casual αισθητική με ικανοποιητικό βάθος (χωρίς φυσικά υπερβολές), ικανό να τραβήξει το ενδιαφέρον των λεγόμενων hardcore. Φυσικά, το δυνατό του χαρτί είναι ο “δωρεάν” χαρακτήρας του, που θα του επιτρέψει να εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών.

Φτάνουμε λοιπόν στο βασικό ατού του νέου λειτουργικού, τον Internet Explorer. Είναι φυσικά απορίας άξιο γιατί τόσα χρόνια η Microsoft δεν είχε συμπεριλάβει τον browser στην κονσόλα της. Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί της αντίπαλοι έδιναν στους χρήστες τους τη δυνατότητα σερφαρίσματος (με ποικίλα αποτελέσματα είναι η αλήθεια), ηMicrosoft, που διαθέτει δικό της browser, σνόμπαρε κάθε ανταγωνισμό και απαίτηση χρηστών. Η φιλοσοφία της περί διαχωρισμού κονσόλας και PC, μάλλον δεν πείθει πλέον ούτε την ίδια.

Ο Internet Explorer για το Xbox 360 διαθέτει φυσικά το UI των Windows 8 (και του Xbox), το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα λιτό και απλό. Στην beta έκδοση, οι διαθέσιμες ρυθμίσεις είναι ελάχιστες και περιορίζονται στα πολύ βασικά. Η φιλοσοφία του σε σχέση με τον desktop Internet Explorer είναι τελείως διαφορετική. Το βασικό σημείο εκκίνησης είναι το λεγόμενο Web Hub, που προσφέρει πρόσβαση σε πρόσφατες σελίδες, αγαπημένες σελίδες κ.ά. Υπάρχει φυσικά η δυνατότητα για bookmarks, ενώ, για την ώρα τουλάχιστον, η περιήγηση γίνεται με τη χρήση του χειριστηρίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, αργότερα ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Smart Glass και -φυσικά- το Kinect.

Περνώντας στην ουσία, ο browser υποστηρίζει HTML5, είναι αρκετά γρήγορος (ταχύτητα που βελτιώθηκε σημαντικά με τα συνεχή updates κατά τη διάρκεια της beta), αν και το rendering της σελίδας φαίνεται πώς γίνεται τη στιγμή που scrollάρει ο χρήστης και μόνο για το σημείο που είναι ορατό στην οθόνη. Με το τελευταίο update, αυτή η καθυστέρηση έχει βελτιωθεί και ελπίζουμε η τελική έκδοση να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά τις ίδιες τις σελίδες, η απόδοσή τους γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και υπάρχουν σελίδες που δεν εμφανίζονται όπως πρέπει στο browser του Xbox 360. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, κυρίως γιατί η δυνατότητα περιήγησης στο Internet ήταν ένα στοιχείο που πραγματικά έλειπε από την κονσόλα.

Το βελτιωμένο look, ο Internet Explorer, αλλά και οι δευτερεύουσες λειτουργίες που προσθέτει, κάνουν το συγκεκριμένο update σχετικά ενδιαφέρον. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι το τελευταίο σημαντικό updateμέχρι την ανακοίνωση του διαδόχου ή αν η Microsoft σκοπεύει να προσθέσει και άλλα στοιχεία στο Xbox 360, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο λειτουργίες που θα συμπεριλάβει και στο νέο μηχάνημα.

Ανεξάρτητα από τα σχέδια της εταιρείας, για τις τελικές εντυπώσεις σχετικά με το νέο λειτουργικό, θα επανέλθουμε μόλις καταστούν διαθέσιμα τα Smart Glass και Xbox Music και αφού μας δοθεί η ευκαιρία να τα εξετάσουμε διεξοδικά.

About Author

Αν και πολλοί λένε ότι γκρινιάζει, ο ίδιος δεν το παραδέχεται, λέγοντας ότι απλώς σχολιάζει αντικειμενικά. Κάπου χαμένος στο σπίτι του βρίσκεται ένας ΤΙ 99/4Α, ο πρώτος υπολογιστής που υποτίθεται ότι έπαιζε παιχνίδια. Η πορεία του με τον Spectrum και η αγάπη του για την Amiga, τον στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα. Το πέρασμα από περιοδικά και sites του χώρου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τα videogames και παρά το ότι πλέον τσαντίζεται εύκολα με τις ενέργειες της Nintendo (και όχι μόνο), βαθιά μέσα του πιστεύει ότι είναι ο Link... Και όποιος τολμάει ας πει το αντίθετο.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions