Never Alone (Kisima Inŋitchuŋa) – Review

0

Όταν οι τίτλοι τέλους του Kisima Inŋitchuŋa αρχίσουν να πέφτουν στην οθόνη, αναπόφευκτα θα σας καρφωθεί η σκέψη για την προοπτική μιας μεγαλειώδους εμπορικής συνέχειας. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ένας παραγωγός της εμβέλειας του History Channel ή του National Geographic θα άρπαζε από τα μαλλιά την ευκαιρία και θα μας έδινε σειρές επί σειρών παρόμοιων interactive ντοκιμαντέρ. Πως θα ήταν οι τελευταίες μέρες των δεινόσαυρων πριν την πρόσκρουση του αστεροειδή που δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub; Τι μορφές ζωής βρίσκουμε στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού; Πόσο δύσκολη είναι η ζωή στις φαβέλες του Ρίο; Το εν δυνάμει υλικό φαντάζει (και είναι) απεριόριστο. Φυσικά αρκεί μια ματιά στις ετήσιες πωλήσεις του Call of Duty ή μια απλή ανασκόπηση των απόψεων που έχουν εδραιωμένες προσωπικότητες του χώρου (όπως π.χ. ο κ. Cage περί της δήθεν ωρίμανσης του είδους με τις ντουζιέρες του) και οι παραπάνω σκέψεις ηχούν σαν κακόγουστο αστείο του Σεφερλή.

Kisima Inŋitchuŋa 2014-11-23_00001

Εν πάσει περιπτώσει, το Never Alone θα μπορούσε (και το ελπίζουμε ζωηρά) να φέρει την επανάσταση στο είδος του εκπαιδευτικού gaming – μέχρι το φινάλε του, θα έχετε μάθει για τα ήθη και τα έθιμα της φυλής Iñupiat (αυτόχθονος πληθυσμός που ζει εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αλάσκα), τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, καθώς και το δεσμό που αισθάνονται με τη γη τους και τα στοιχεία της φύσης. Αυτά σας περιγράφονται μέσα από μικρής διάρκειας unlockable βίντεο, στα οποία οι ίδιοι οι Iñupiat μας αφηγούνται τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους. Φυσικά η παρακολούθηση αυτών των ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ είναι απόλυτα προαιρετική αλλά ακριβώς σε αυτόν τον τομέα είναι που το παιχνίδι επιτυγχάνει 100% το στόχο του: θα αναζητήσετε τη γνώση που πολύ βολικά παρέχει το Never Alone και θα ενδιαφερθείτε πραγματικά να γνωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους και να ακούσετε τις μαρτυρίες τους. Με λίγα λόγια, θα ενδιαφερθείτε πραγματικά για την ιστορία αυτών των ανθρώπων και θα ανακαλύψετε τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε αυτούς και του κοριτσιού που υποδύεστε.

Πέραν των πολύ σημαντικών προαναφερθέντων, το Kisima Inŋitchuŋa στον πυρήνα του είναι ένα τυπικό δισδιάστατο side scrolling platformer που βασίζεται πρωτίστως στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Πρόκειται για την τυπική, φολκλορικού τύπου ιστορία και εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μικρού κοριτσιού και μιας μικρής αρκτικής αλεπούς που διερευνούν τα αίτια της ασταμάτητης χιονοθύελλας στην περιοχή.

Kisima Inŋitchuŋa 2014-11-23_00011

Το gameplay αλλά και το art design μοιράζονται κοινό έδαφος με το πολυβραβευμένο Limbo (αν και εδώ υπάρχει – περιορισμένη μεν, υπαρκτή δε – υποψία χρώματος). Τα controls ως επί το πλείστον λειτουργούν ικανοποιητικά, με κραυγαλέα εξαίρεση το χειρισμό του Bolas, της κυνηγετικής σφεντόνας που αποκτά η Nuna σχετικά σύντομα – απλά κουνάτε ανέλπιδα τον αναλογικό μοχλό με την ελπίδα να βρείτε τελικά το στόχο σας. Η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στο ότι χειρίζεστε εκ περιτροπής και τους δύο χαρακτήρες: η αλεπού είναι μικροκαμωμένη, κινείται πολύ πιο γρήγορα και σας δίνει το μερικό έλεγχο των πνευμάτων (που πρακτικά μετουσιώνονται σαν πλατφόρμες) ενώ η Nuna όπως προείπαμε μπορεί και χρησιμοποιεί τη σφεντόνα (ανοίγετε νέες διαδρομές κυρίως  με αυτήν).

Δυστυχώς ο γενικότερος σχεδιασμός των επιπέδων είναι μάλλον φτωχός και δεν προσφέρει ιδιαίτερες προκλήσεις, αν εξαιρέσουμε κάποια σημεία όπου πρέπει να εναλλάσσετε τάχιστα το χειριζόμενο χαρακτήρα. Η μικρή διάρκεια του παιχνιδιού πάντως εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν βαρετές στιγμές, αλλά θα θέλαμε περισσότερη ουσία στον επίλογο της ιστορίας και ίσως μεγαλύτερη ποικιλία.

Σε κάθε περίπτωση το Never Alone είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που αξίζει το χρόνο σας και διαθέτει τη δυναμική να αναμορφώσει πλήρως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το platforming είναι τίμιο, τα visuals λειτουργικά και το 30λεπτο οπτικό υλικό του ντοκιμαντέρ ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κάποια μικρά glitches στα γραφικά λογικά θα έχουν ήδη διορθωθεί όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές – υπάρχει και ένα gamebreaking bug προς το τέλος που δεν σας αφήνει να προχωρήσετε περαιτέρω αλλά αν απλά κάντε μια επανεκκίνηση,  το πρόβλημα θα επιλυθεί. Ελάχιστα  υποβαθμίζουν τη συνολική εικόνα του ιδιόρυθμου αυτού πειράματος τα ψεγάδια αυτά και αξίζει να τα παρακάμψετε αβλεπεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορείτε να παίξετε τον τίτλο και μέσω co-op, μάλιστα είναι ιδανικό ζευγαροπαίχνιδο – επιβεβαιωμένα.

Σας προ(σ)καλούμε να τιμήσετε με την αγορά σας το Never Alone γιατί θα είναι κρίμα να μην έχει συνέχεια αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια.

Version Tested: PC

8

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions