Ανάλυση: League Of Legends World Championship 2014 Final

0

Μετά από ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και μας οδήγησε στην Ταϊπέι, τη Σιγκαπούρη, το Μπούσαν και τη Σεούλ, το παγκόσμιο πρωτάθλημα League Of Legends ολοκληρώθηκε στο Seoul World Cup Stadium. Αντιμέτωπες μια κινεζική και μια κορεατική ομάδα. Έπαθλο; Η “ζώνη” του πρωταθλητή και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Μπροστά στο κοινό τους οι Samsung White, μια ομάδα που (με την παρούσα ονομασία τουλάχιστον) δεν έχει κερδίσει εγχώριο τίτλο καλείται να αποδείξει πως είναι η καλύτερη του κόσμου. Οι Royal Club για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φτάνουν στο τελικό, αν και μόνο ένας παίκτης έχει μείνει από το προηγούμενο roster μαζί με δύο Κορεάτες που θέλουν να αποδείξουν πως αξίζουν να παίζουν στις καλύτερες ομάδες της χώρα τους.

SSW vs SHR

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο και με εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο, τους Imagine Dragons να τραγουδούν στην τελετή έναρξης, έγιναν οι best of 5 αγώνες που ανέδειξαν τον League of Legends World Champion 2014.

Game 1

 

Winner: Samsung White

Game Time: 24:27

BANS

SHRC SSW
 Alistar  Rengar
 Zilean  Lee Sin
 Rumble  Lucian

 

Οι Royal Club απέκλεισαν champions που τους έκαναν να νιώθουν άβολα απέναντι τους και λιγότερο στόχευσαν συγκεκριμένους παίκτες.

Από την άλλη οι Samsung White αφαίρεσαν από τον inSec τους δύο πιο δυνατούς του champion και προτίμησαν να στερήσουν από τον Uzi τον Lucian, ένα champion με το οποίο είχε και επιτυχία και τη δυνατότητα να δυσκολέψει πολύ τον Twitch που δείχνει να προτιμάει ο imp.

FINAL SCOREBOARD

SHRC
Towers: 1 Gold: 30.5k Kills: 1
Cola  Ryze 1 0-4-1
inSec  KhaZix 2 0-4-0
corn  Orianna 3 1-4-0
Uzi  Tristana 3 0-2-1
Zero  Janna 2 0-2-1
SSW
Towers: 10 Gold: 49.2k Kills: 16
Looper  Maokai 1 3-0-8
DanDy  JarvanIV 2 5-0-9
PawN  Jayce 3 7-0-7
imp  Twitch 1 1-0-7
Mata  Thresh 2 0-1-11

Οι αριθμοί 1, 2, 3 είναι η σειρά με την οποία έγιναν τα picks.

Comfortable και safe picks κυρίως απο τους Royal Club που διάλεξαν comp με βάρος στο late game. Οι Samsung White προτίμησαν heavy engage comp με πολύ crowd control και με έμφαση στα 5v5 team fights.

Η εξέλιξη

Το πιο γρήγορο First Blood της διοργάνωσης πήραν οι Samsung White κάνοντας invade στο jungle τον αντιπάλων τους και σε ένα χαοτικό teamfight στο level 1 σκότωσαν τον Zero.  Δύο τέλεια towerdives από τον DanDy στο 5′ και στο 9′ έδωσαν προβάδισμα στους Samsung White που μαζί με το δράκο που εξασφάλισαν απέκτησαν διαφορά 3000 gold. Χτίζοντας πάνω σ’ αυτό το προβάδισμα και με τον PawN να παίζει καταπληκτικά Jayce, οι Samsung White έπαιρναν μεθοδικά όλα τα objectives και κέρδισαν διάσπαρτα μικρά fights στο χάρτη, παίρνοντας turrets και vision control. Μόλις στο 20′ οι Samsung White καταστρέφουν το bot και το mid inhibitor των Royal Club, σκοτώνουν τον Baron και κερδίζουν το πρώτο παιχνίδι εμφατικά, θέτοντας τη βάση για την επικράτηση τους στο best of 5.

Η διαφορά

Εντύπωση έκανε η επιλογή του corn να επιλέξει teleport στην Orianna χωρίς να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για να κάνει counter το roaming του PawN. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Samsung White οι οποίοι, δίχως να φοβούνται Ignite ή Exhaust, έκαναν dive top και mid και βοήθησαν τα solo lanes να πάρουν προβάδισμα. Απίστευτος ο Jayce του PawN με 7/0/7 και 87,5% kill participation.

Match History, για τους αριθμολάγνους.

Game 2

 

Winner: Samsung White

Game Time: 29:11

BANS

SSW SHRC
 Lucian  Alistar
 Lee Sin  Zilean
 Maokai  Ryze

 

Αυτήν τη φορά οι Samsung White ήθελαν κάνουν first pick τον Rengar οπότε για τελευταίο ban διάλεξαν τον Maokai, μια από τις προτεραιότητες και για τις δύο ομάδες, τον οποίο δεν ήθελαν να αφήσουν ανοιχτό για τους αντιπάλους τους.

Alistar και Zilean απέκλεισαν, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, οι Royal Club και στη συνέχεια Ryze, ένα champion που παίζει τόσο ο Looper αλλά και οι Cola και corn.

FINAL SCOREBOARD

SSW
Towers: 9 Gold: 59.2k Kills: 26
Looper  Rumble 3 7-0-10
DanDy  Rengar 1 6-1-10
PawN  Talon 3 3-2-13
imp  Twitch 2 9-3-7
Mata  Janna 2 1-2-15
SHRC
Towers: 0 Gold: 39.5k Kills: 8
Cola  DrMundo 3 4-3-3
inSec  KhaZix 2 0-6-2
corn  Jayce 1 1-7-3
Uzi  Corki 2 1-5-4
Zero  Thresh 1 2-5-4

Οι αριθμοί 1, 2, 3 είναι η σειρά με την οποία έγιναν τα picks.

Pick comp οι Samsung White με 3 assassin stealth champions και με πολύ δυνατό mid και late game teamfighting. Jayce first pick οι Royal Club που, αφού άφησαν να περάσει ο Rengar, φρόντισαν να στερήσουν τον Jayce από τον PawN και να τον δώσουν στον corn, χτίζοντας γύρω του ένα heavy poke comp με τον Kha’zix και τον Corki.

Η εξέλιξη

Το παιχνίδι ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς με τις δυο ομάδες να μην κάνουν lane swap. Στο 10′, με τους δύο jungler στο bot lane, τους δύο top laners να χρησιμοποιούν τα teleport τους και τους mid laners να ρίχνονται στη μάχη, προέκυψε χαοτικό teamfight με 5-4 επιμέρους kills υπέρ των Samsung White. Στο επόμενο λεπτό, ο πρώτος δράκος για τους Royal Club τους δίνει το προβάδισμα στο gold αλλά οι Samsung White εκτελούν tower dive στο top, παίρνοντας kills, ρίχνοντας το turret και περνώντας με την σειρά τους μπροστά στο gold. Σημείο που καθόρισε το παιχνίδι ήταν το 18′ όταν ο DanDy καταφέρνει να κλέψει το δράκο που είχαν ξεκινήσει οι Royal Club και στο teamfight που ακολούθησε, οι Samsung White κατάφεραν να πάρουν 3 kills και να χάσουν μόλις 1 ξεφεύγοντας 7.000 gold μπροστά. Στη συνέχεια, παίρνοντας turrets και αποκτώντας καλό vision control, οι Samsung White παίρνουν Baron στο 22′ ενώ με ένα συνεχόμενο push, παίρνουν το game στο 29:11 δίχως να χάσουν ούτε ένα turret.

Η διαφορά

Το να πάρουν οι Royal Club τον Jayce ήταν καταστρεπτικό αφού ο corn δεν είχε παίξει το champion εδώ και πολλούς μήνες. Γενικά οι Royal Club φάνηκε να μην μπορούν να εκτελέσουν το πλάνο που είχαν στο μυαλό τους και να κάνουν λάθη ομαδικά και ατομικά. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το που πήγαν τα kills σε κάθε ομάδα, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού καθώς στους Samsung White πήγαν στους damage dealers (Rumble/Rengar) ενώ στους Royal Club τα πήραν τα supports (Mundo/Thresh). Εκεί όμως που το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά ήταν στο 18′ όταν ο DanDy, κλέβοντας τον δράκο, βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των Royal Club, αποδεικνύοντας πως δίκαια τον αποκαλούν King of Thieves.

Match History, για τους αριθμολάγνους.

Game 3

 

Winner: Royal Club

Game Time: 38:27

BANS

SHRC SSW
 Alistar  Rengar
 Jayce  Lee Sin
 Zilean  Lucian

 

Alistar και Zilean ξανά οι Royal Club και αυτή τη φορά ban και τον Jayce, μην θέλοντας ούτε να τον πάρουν αλλά ούτε και να τον δώσουν στον PawN. Ακριβώς ίδια ban με το πρώτο παιχνίδι οι Samsung White.

FINAL SCOREBOARD

SHRC
Towers: 10 Gold: 68.7k Kills: 19
Cola  Maokai 1 7-1-10
inSec  Rammus 3 1-3-14
corn  Ryze 2 5-5-11
Uzi  Tristana 3 6-3-7
Zero  Braum 2 0-2-12
SSW
Towers: 2 Gold: 58.4k Kills: 14
Looper  Singed 3 2-4-8
DanDy  JarvanIV 2 3-3-6
PawN  Fizz 2 3-6-7
imp  Twitch 1 3-4-8
Mata  Thresh 1 3-2-9

Οι αριθμοί 1, 2, 3 είναι η σειρά με την οποία έγιναν τα picks.

Οι Royal Club πήραν ένα καλό μείγμα από late game champions (Tristana/Ryze) και early aggression (Rammus/Braum). Ο Braum ήταν εξαιρετικό pick αφού μπορεί να μπλοκάρει την ulti του Twitch που αποτέλεσε πρόβλημα στα προηγούμενα παιχνίδια.

Τα picks των Samsung White, αν και το καθένα ξεχωριστά είναι καλό, δεν σχηματίζουν ένα σωστό, συμπαγές comp. Έχουν προφανές πρόβλημα με το waveclear που σημαίνει πως δυσκολεύονται στα sieges και θα πρέπει να αναζητήσουν straight team fights.

Η εξέλιξη

Κανονικό laning phase στην αρχή και για τις δύο ομάδες με το First Blood να έρχεται στο 7′ όταν ο Twitch έκανε roam στο mid και έπιασε απροετοίμαστο τον Ryze. Πρώτη μεγάλη στιγμή του παιχνιδιού όταν ο Rammus κάνει countergank στο mid και με την βοήθεια του Maokai οι Royal Club παίρνουν 2 kills και τον δράκο, αποκτώντας προβάδισμα 2000 gold. Μετά από 6 λεπτά, και με τους Samsung White να έχουν καλύτερη θέση, ο DanDy παίρνει το δράκο αλλά στο teamfight που ακολουθεί οι Royal Club βγαίνουν νικητές με 4-3 kills. Το παιχνίδι γίνεται ροντέο, με kills να ανταλλάσσονται σε όλες τις γωνιές του χάρτη μέχρι που στο 29′ οι Royal Club κερδίζουν ένα αποφασιστικό team fight και στη συνέχεια παίρνουν τον Baron. Με το Baron buff παίρνουν 2 inhibitor και κερδίζουν το παιχνίδι στο 38′ δείχνοντας πως θα παλέψουν μέχρι τέλους.

Η διαφορά

Οι Royal Club έκαναν για πρώτη φορά ένα καλό pick and ban phase. Πήραν champion που αλληλοσυμπληρώνονταν και κατάφεραν να φτάσουν στο late game όπως επιδίωκαν και στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο corn βελτίωσε κατακόρυφα την απόδοσή του και ο Cola έπαιξε tanky top οπότε σταμάτησε να είναι θύμα tower dives στην αρχή του παιχνιδιού. Οι Samsung White φάνηκε να χαλαρώνουν στο 3ο παιχνίδι, να είναι επιπόλαιοι στα δικά τους picks αλλά και να κάνουν λάθη που δεν απέφευγαν μέχρι τότε.

Match History, για του αριθμολάγνους.

Game 4

 

Winner: Samsung White

Game Time: 22:53

BANS

SSW SHRC
 Lucian  Alistar
 Lee Sin  Jayce
 Maokai  ZIlean

 

Οι Samsung White, όπως και στο δεύτερο παιχνίδι που ήταν Blue Side, έκαναν τα ίδια bans.

Οι Royal έκαναν ακριβώς τα ίδια bans με τον προηγούμενο αγώνα.

FINAL SCOREBOARD

SSW
Towers: 8 Gold: 46.3k Kills: 19
Looper  Kassadin 3 3-1-7
DanDy  Rengar 1 5-0-13
PawN  Orianna 3 7-1-9
imp  Corki 2 3-2-8
Mata  Janna 2 1-1-16
SHRC
Towers: 1 Gold: 30.8k Kills: 5
Cola  Ryze 1 0-2-1
inSec  Pantheon 3 3-6-1
corn  Lulu 2 0-2-1
Uzi  Tristana 2 2-4-0
Zero  Braum 1 0-5-2

Οι αριθμοί 1,2,3 είναι η σειρά με την οποία έγιναν τα picks.

Ένα πολύ καλό pick and ban phase από τους Samsung White και comp με πολύ mobility εναντίον των Royal Club που είχαν αρκετά immobile comp. Η Orianna μπορεί με την ult της και τον Rengar να κάνει engage και, αν και το comp δεν έχει hard crowd control, η Janna, είναι ένα champion που μπορεί να κάνει reset τα team fights σε περίπτωση που βρίσκονται μη ευνοϊκής εξέλιξης.

Οι Royal Club είχαν ένα καλό μίγμα από early aggression και late game teamfight comp. O Pantheon μπορεί να κάνει από τα καλύτερα ganks και counterganks και η Lulu με τον Braum θα μπορούν να κάνουν peal για τον Ryze και την Tristana.

Η εξέλιξη

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο αγώνας για τους Royal Club όταν ο inSec παίρνει first blood από gank στον Kassadin και ταυτόχρονα ο imp πεθαίνει σε straight 2v2 fight από τον Uzi. Τότε έλαμψε το άστρο του DanDy. Κάθε φορά που ο inSec έκανε την ult του Pantheon, ο Rengar ήταν εκεί για το countergank. Πρώτα στο 8′ και μετά στο 11′, ο DanDy βρισκόταν εκεί που έπρεπε, κερδίζοντας 5-1 επιμέρους kills. Στο 15′ οι Royal Club γίνονταν Aced και χάνουν το δράκο και μένοντας πίσω 6000 gold, ήταν ξεκάθαρα ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει για αυτούς. Με τον DanDy να συμμετέχει σε 94% kill ratio, οι Samsung White κερδίζουν το παιχνίδι στο 22:53 και γίνονται οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές για το 2014.

Η διαφορά

Ο DanDy είχε μια έκτη αίσθηση αφού φαινόταν να ξέρει πως θα κινηθεί ο inSec ακυρώνοντας τη global ulti του Pantheon και εμποδίζοντας Ryze και Tristana να πάρουν τα kills που θα τους οδηγήσουν στο snowballing. Συγκλονιστικός βέβαια και ο Mata, με τις καταπληκτικές του ulti να αποκόπτουν την αντίπαλη frontline από backline, δίνοντας την ικανότητα στον Kassadin και στον Rengar να κάνουν dive για να φτάσουν στα carries. Οι Royal Club προσπάθησαν και πέτυχαν το σχέδιο τους ειδικά στην αρχή, αλλά ο inSec ακυρωνόταν, όσο καλές και αν ήταν οι προσπάθειες του από τον εκπληκτικό DanDy. Η κινεζική ομάδα φάνηκε πως δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα και την πίστη στον εαυτό της, καταθέτοντας τα όπλα πολύ νωρίς δίχως μεγάλη προσπάθεια για αντίδραση.

Match History, για τους αριθμολάγνους.

SSW vs SHR

Το κατάμεστο γήπεδο αποθέωνε και ζητωκραύγαζε με το τέλος του αγώνα τους παίκτες. Μια ομάδα που βελτιώθηκε παιχνίδι με το παιχνίδι, με όλους τους παίκτες να υψώνουν ανάστημα και να παίζουν το 100%, η Samsung White είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για το 2014 ενώ για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Κορεάτες σηκώνουν το Summoner’s Cup.

Και του χρόνου;

About Author

Χρόνια τώρα τρώει την ζωή του παίζοντας online, είναι o Kalamitis, ο εν LoL αδελφός σας.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions