Anomaly 2 (PS4) – Review

0

Υπάρχουν κάποια είδη παιχνιδιών που δεν είναι εύκολο να τα ανανεώσει κανείς. Πόσο μάλλον να προσφέρει κάτι πρωτότυπο και νέο. Οι κυνικοί θα υποστήριζαν ότι αυτό ισχύει για όλα σχεδόν τα καθιερωμένα είδη, αν και κατά καιρούς συναντάμε προσπάθειες που αναιρούν τον “κανόνα”. Παρόλα αυτά, η αδυναμία ανανέωσης ισχύει σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια τύπου tower defense. Μάλιστα, η αδυναμία αυτή συνοδεύεται και από συγκεκριμένα προβλήματα που χαρακτηρίζουν σχεδόν όλες τις προσπάθειες στο είδος. Παρά το στρατηγικό τους χαρακτήρα που ασκεί μια κάποια γοητεία, μετά από λίγη ώρα ενασχόλησης το επαναλαμβανόμενο gameplay και η αργή εξέλιξη της δράσης κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η ομάδα ανάπτυξης της σειράς Anomaly δεν πτοήθηκε όμως από τα παραπάνω. Αποφάσισε να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο είδος και η προσπάθειά της αυτή αποδείχθηκε επιτυχημένη. Το μυστικό της επιτυχίας της ήταν μάλλον απλό: αντικατάσταση του όρου tower defense με τον όρο tower offense. Με άλλα λόγια, οι παίκτες δεν στήνουν πύργους και αμυντικούς μηχανισμούς για να εξολοθρεύσουν τα διάφορα unit που εξαπολύει η ΑΙ, αλλά αναλαμβάνουν τον ρόλο των επιτιθέμενων, προσπαθώντας να διασπάσουν την αμυντική γραμμή του εχθρού.

Η σειρά πρόσφατα αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο της στο PS4 με το Anomaly 2 που είχε κυκλοφορήσει παλιότερα σε PC και φορητές συσκευές.

Anomaly 2 Anomaly2_screenshot_06

Όπως και στην έκδοση για PC, το Anomaly 2 του PS4 δίνει στον παίκτη τον έλεγχο ενός commander, ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της συντήρησης και αναβάθμισης των unit. Παρά τη μετάβαση στο χειριστήριο, η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως λειτουργικό σύστημα χειρισμού που ναι μεν δεν φτάνει την αμεσότητα της οθόνης αφής, όμως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Για άλλη μια φορά, ο παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει τους εχθρικούς εξωγήινους, επιλέγοντας τις κατάλληλες μονάδες σε κάθε περίπτωση. Σε κάθε επίπεδο υπάρχει ένας χάρτης στον οποίο ο παίκτης μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μονάδες, διαδρομή που μπορεί να αλλάξει και κατά τη διάρκεια του gameplay. Αυτή η δυνατότητα αποκαλύπτει σε πρώτη φάση το στρατηγικό χαρακτήρα του τίτλου, καθώς η επιλογή του παίκτη μπορεί να οδηγήσει το στρατό του σε μια διαδρομή γεμάτη εχθρούς, αλλά πλούσια σε pick ups ή σε μια πιο εύκολη και “στεγνή” διαδρομή. Η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς τα αντικείμενα που μπορεί να συλλέξει ο commander κατά τη διάρκεια της μάχης μπορεί να καθορίσουν την έκβασή της. Με αυτά ο παίκτης μπορεί να αγοράσει νέα units, να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα και να επισκευάσει όσα κινδυνεύουν. Παράλληλα, υπάρχουν αντικείμενα που βοηθούν ενεργά κατά τη διάρκεια της μάχης, καθώς κάποια από αυτά στρέφουν την προσοχή των εχθρικών “πύργων” αλλού ή προσφέρουν παρόμοια πλεονεκτήματα. Παράλληλα με τα αντικείμενα που μπορεί να συλλέξει ο παίκτης, οι μονάδες του Anomaly 2 έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάρουν μια δεύτερη μορφή, δυνατότητα που προσδίδει βάθος στο gameplay. Κάθε μορφή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και η επιλογή την κατάλληλη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Οι μονάδες που είναι ιδανικές για μάχες από απόσταση μπορεί να έχουν μια δεύτερη μορφή που τις κάνει ικανές και σε επιθέσεις από κοντά. Άλλες κινούνται πιο γρήγορα ή εξαπολύουν πιο ισχυρές επιθέσεις κ.ο.κ.

Anomaly 2 Anomaly2_screenshot_07

Η βασικότερη πάντως προσθήκη του Anomaly 2 είναι το online multiplayer, το οποίο επιτρέπει σε έναν παίκτη να αναλάβει το ρόλο των εξωγήινων. Στην ουσία, το παιχνίδι μετατρέπεται σε κλασικό tower defense για το συγκεκριμένο παίκτη, ο οποίος καλείται να μάθει όλα τα μυστικά της εξωγήινης φυλής και να αξιοποιήσει τα νέα όπλα και power ups. Παρά το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου mode, η κοινότητα στο PS4 δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν -ακόμα- πολλά online matches.

Επιπλέον, παρά τις δυνατές προσθήκες, το Anomaly 2 δεν αποφεύγει όλες τις κακοτοπιές του είδους. Παρά τη μικρή του διάρκεια, το gameplay παραμένει επαναλαμβανόμενο, ενώ ο παίκτης μπορεί να βρει μια στρατηγική που να “πιάνει” σχεδόν παντού. Παράλληλα, ενώ τα γραφικά είναι προσεγμένα, η έλλειψη της δυνατότητας ζουμ εμποδίζει πολλές φορές την παρακολούθηση της δράσης. Η κάμερα στέκεται αρκετά ψηλά για να προσφέρει μια συνολική εικόνα του πεδίου της δράσης, αλλά τα units και ο commander είναι σχετικά μικρά και μπορεί να μπερδεύονται στο τοπίο. Ειδικά ο commander μπορεί να “κολλήσει” σε διάφορα αντικείμενα, στερώντας πολύτιμα δευτερόλεπτα από τον παίκτη.

Στα μείον και η ιστορία του τίτλου που λάμπει δια της απουσίας της, αλλά και τα voice-overs που κινούνται σε μέτριο ως κακό επίπεδο. Ερωτηματικό υπάρχει και στο σύστημα των checkpoints, καθώς ενώ συνήθως είναι αρκετά, δεν αποφεύγεται πάντα η επανάληψη μεγάλων (και αργών) τμημάτων μιας πίστας σε περίπτωση θανάτου.

Το Anomaly 2 μπορεί να μη φέρνει τα πάνω-κάτω στο είδος των tower defense (παρά το ότι στην ουσία στηρίζεται σε αυτό το “πάνω-κάτω”), όμως αποτελεί μια αξιόλογη παραγωγή που σίγουρα θα ικανοποιήσει τόσο τους φίλους του είδους όσο και τους φίλους των τίτλων στρατηγικής. Η ποικιλία σε επίπεδο μηχανισμών μπορεί να μην εξαλείφει το φαινόμενο της επανάληψης, όμως προσδίδει το απαραίτητο βάθος. Ειδικά το multiplayer μπορεί να αναδείξει από μόνο του τον τίτλο, αρκεί να το αγκαλιάσει η κοινότητα. Αλλά ακόμα και έτσι, ο τίτλος τις 11 bit studios καταφέρνει να προσφέρει μια αξιόλογη εμπειρία, χωρίς φυσικά να ξεφεύγει από την πεπατημένη του προκατόχου του.

Version Tested: PS4

7

About Author

Αν και πολλοί λένε ότι γκρινιάζει, ο ίδιος δεν το παραδέχεται, λέγοντας ότι απλώς σχολιάζει αντικειμενικά. Κάπου χαμένος στο σπίτι του βρίσκεται ένας ΤΙ 99/4Α, ο πρώτος υπολογιστής που υποτίθεται ότι έπαιζε παιχνίδια. Η πορεία του με τον Spectrum και η αγάπη του για την Amiga, τον στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα. Το πέρασμα από περιοδικά και sites του χώρου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τα videogames και παρά το ότι πλέον τσαντίζεται εύκολα με τις ενέργειες της Nintendo (και όχι μόνο), βαθιά μέσα του πιστεύει ότι είναι ο Link... Και όποιος τολμάει ας πει το αντίθετο.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions