This War Of Mine – Review

0

Όσο απλό και προφανές και αν φαίνεται η 11 bit studios το τονίζει με κάθε τρόπο: Στον πόλεμο δεν είναι όλοι στρατιώτες και το This War Of Mine είναι εδώ για να σας απομακρύνει από τη λογική της άμεσης σύρραξης και να σας δείξει τι περνούν οι “παράπλευρες απώλειες” ενός πολέμου. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο tutorial που θα σας μάθει τα βασικά ο τίτλος σάς δίνει 3 (αρχικά) επιζώντες και σας ζητά να τους βοηθήσετε να επιβιώσουν.

Αν και όπως προείπαμε δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό tutorial, το This War Of Mine καταφέρνει να σας τα διδάξει όλα εμπειρικά. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα strategy game που δουλεύει αποκλειστικά με τα 2 πλήκτρα του mouse σας και το κάνει πολύ καλά. Ορίζοντας συγκεκριμένα σημεία στο χώρο για αλληλεπίδραση με αντικείμενα, ανθρώπους ή το inventory σας μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε χρειαστεί χωρίς πρόβλημα και όχι με τη “δυσκολία” κινήσεων ενός adventure. Αρχικά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε σε μια κάποια σειρά τους επιζώντες σας. Μόλις κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ένα ημικατεστραμμένο σπίτι και τίποτα δεν πάει καλά. Δεν υπάρχουν έπιπλα, προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο απαραίτητο οπότε λίγο ψάξιμο εντός του σπιτιού ίσως αποκαλύψει μερικά φάρμακα, ένα βότανο ή ένα παλιό τσιγάρο. Πολύ σύντομα όμως θα υπάρξουν ανάγκες για φαγητό, θέρμανση, εργαλεία και ό,τι άλλο φανταστείτε. Κάποιος θα χρειαστεί να βγει έξω τη νύχτα για να μαζέψει φαγητό και πρώτες ύλες. Οι τελευταίες αναλώνονται σε έπιπλα, μικροκατασκευές και εγκαταστάσεις στο σπίτι σας.

This-War-Of-Mine-TWOM_Screen_PAX_07

Η φυγή από το σπίτι σημαίνει ταξίδι σε άλλο κτίσμα της πόλης (σχολείο, σπίτι, ξενοδοχείο κ.λπ.) με κινδύνους να παραμονεύουν σε κάθε γωνία. Φιλικοί, εχθρικοί, ανήμποροι, απελπισμένοι και κάθε λογής επιζώντες θα βρεθούν στο διάβα σας και το πως θα τους αντιμετωπίσετε είναι δικό σας θέμα. Κάποιοι θα σας επιτρέψουν να πάρετε κάποια πράγματα από το χώρο τους (αρκεί να μην κάνετε “anything stupid”), να ανταλλάξετε προμήθειες, άλλοι θα κρυφτούν από φόβο μόλις σας δουν και άλλοι θα ψάξουν λυσσαλέα την κρυψώνα σας μόλις ακούσουν τον παραμικρό θόρυβο με σκοπό να μην σας αφήσουν ζωντανούς. Η πιο ασφαλής (και ίσως ηθική) λύση είναι να κινηθείτε αθόρυβα χωρίς κανείς να καταλάβει ότι ήσασταν εκεί ή να καταλάβει πως πήρατε οτιδήποτε. Μπορείτε αν θέλετε βέβαια να επιτεθείτε σε όποιον βρείτε μπροστά σας ρισκάροντας μια πιθανή αντεπίθεση (που φέρνει πολύ εύκολα το θάνατο και στις δυο πλευρές), απώλεια όσων μαζέψατε ή την κατάπτωση του ηθικού των επιζώντων σας. Οι μηχανισμοί μάχης λειτουργούν πάλι μόνο με τα 2 πλήκτρα του mouse σας και προσφέρουν εξαιρετική ένταση λόγω της “δυσκίνητης” φύσης τους, με βαριές και όχι πολύ γρήγορες κινήσεις. Επιτεθείτε με όπλα, γροθιές, φτυάρι ή ότι άλλο διαθέτετε χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια για αποφυγή. Αν αποφασίσετε να εμπλακείτε σε μάχη, το πιθανότερο είναι πως πρέπει ή να νικήσετε ή να πεθάνετε. Χωρίς ενδιάμεσες λύσεις. Αν όμως είχατε απλά κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα του δωματίου πριν μπείτε σε αυτό, ίσως είχατε γλιτώσει όλη αυτή την ένταση.

Ο μόνος ουσιαστικός περιορισμός σε αυτή τη διαδικασία είναι πως δεν μπορείτε να στείλετε παραπάνω από ένα άτομο το βράδυ για αναζήτηση προμηθειών. Δεν θα ήταν και ό,τι πιο βολικό με το συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού ενώ είναι σίγουρο πως η 11bit studios κρατά αυτόν τον περιορισμό ώστε να μην έχετε ποτέ αφθονία προμηθειών (και το καταφέρνει περίφημα). Ίσως δεν δικαιολογείται όμως ως κατάσταση σε εμπόλεμη ζώνη.

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το This War Of Mine

Η επιτυχής επιστροφή στο σπίτι σας το πρωί φέρνει τις απαραίτητες προμήθειες που μαζέψατε αλλά και επαναφορά στις ημερήσιες υποχρεώσεις σας, που είναι φροντίδα και οργάνωση της ομάδας σας για την επόμενη νύχτα. Το This War Of Mine χωρίζει το gameplay του σε 2 διαφορετικά τμήματα (μέρα-νύχτα) με το κάθε ένα να απαιτεί από εσάς διαφορετικά πράγματα. Ταυτόχρονα είναι η ευκαιρία για να δείξετε στον τίτλο (και τον εαυτό σας) τι είδους άνθρωποι είστε. Θα ταΐσετε λιγότερο όλους τους επιζώντες σας το επόμενο πρωί ή θα αφήσετε έναν εξ αυτών να πεθάνει γιατί απλά δεν μπορείτε να ταΐσετε αρκετά τους πάντες; Μπορείτε να αφήσετε αυτόν με το μεγαλύτερο backpack να βγαίνει κάθε νύχτα για πλιάτσικο. Μέχρι σήμερα τα πήγε πολύ καλά. Όμως η έλλειψη φαγητού σάς αναγκάζει να τον στείλετε να κλέψει το σπίτι ενός ηλικιωμένου, ανήμπορου ζευγαριού. Εσάς δεν σας νοιάζει, όμως ο ίδιος το έχει πλέον βάρος στη συνείδησή του. Θα τον βοηθήσετε να επανακάμψει (βοηθώντας 2 παιδιά που μόλις χτύπησαν την πόρτα σας για βοήθεια ή επιτρέποντάς του να κάνει ένα εκτονωτικό τσιγάρο) ή θα τον αφήσετε να χειροτερεύει; Μια τέτοια συμπεριφορά θα τον οδηγήσει σε βαθιά κατάθλιψη, χειρότερες “επιδόσεις” κατά τις βραδυνές επιδρομές και τελικά στην αυτοκτονία. Με το permadeath να είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα, ολόκληρη η ομάδα μπορεί να επηρεαστεί βαθιά από το θάνατο ενός μέλους της. Και εκεί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ σκούρα για τη διαχείρισή της.

Ο διαχωρισμός μέρας και νύχτας στο This War Of Mine είναι ουσιαστικά το δίκοπο μαχαίρι του. Από τη μια αποσαφηνίζει τη διαφορά στους μηχανισμούς κάθε “περιόδου” και επιτρέπει να διατηρήσετε το μυαλό σας σε μια ισορροπία. Όμως από την άλλη αφήνει να φανεί πόσο ασφαλής και “απογυμνωμένη” μπορεί να είναι η ημέρα για την ομάδα σας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όσο ο ήλιος είναι ψηλά και ας υπάρχουν τεράστιες τρύπες στους τοίχους του σπιτιού. Η πόρτα σας δεν χτυπά ποτέ για ουσιαστικό κακό, ούτε μπορεί να συμβεί κάτι δραματικό που να ξεφύγει από τον έλεγχό σας, με μόνο τη διαχείριση πόρων να σας απασχολεί. Και πάλι οι επιλογές που μπορείτε να πάρετε είναι πάρα μα πάρα πολλές (είτε κατασκευή επίπλων-εξοπλισμού με τα υλικά που μαζέψατε, είτε upgrade αυτών φροντίδα ή μη της ομάδας σας κ.λπ.) όμως αφήνει να φανεί πως η 11bit studios πήρε λίγο πιο ασφαλή διαδρομή απ’ όσο θα μπορούσε. Υπάρχουν φορές που έχετε κάνει ό,τι μπορούσατε και απλά κάνετε fast forward στο επόμενο βράδυ μιας και δεν υπάρχει κάτι άλλο να σας απασχολήσει. Η πιο ουσιαστική ένταση προκύπτει από την επιλογή να αφήσετε (ή και όχι) κάποιον/κάποιους να φιλούν σκοπιά εντός του σπιτιού το βράδυ. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε εκδιωγμό άλλων που μπορεί να έρθουν για να σας κλέψουν και αν ουσιαστικά έχετε πάντα 2 άτομα εξοπλισμένα με ένα απλό όπλο δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα.

This-War-Of-Mine-TWOM_Screen_PAX_01

Η νύχτα από την άλλη είναι αυτή που θα βάλει όλες σας τις δεξιότητες (ίσως και εμμονές) σε κίνηση και θα δείξει τι αξίζετε μιας και συμβαίνουν τόσα πολλά ταυτόχρονα που η ένταση τρομάζει και σχεδόν συναρπάζει. Υπάρχει τέλος στον τίτλο, αν και δεν είναι ορισμένος ο αριθμός ημερών που θα περάσετε μέχρι να το συναντήσετε. Δεν είναι άλλωστε αυτή η ουσία του. Το This War Of Mine έχει σίγουρα λογικές ανισορροπίες μεταξύ ημέρας και νύχτας, όμως αυτό που θέλει να επιτύχει το καταφέρνει. Είναι περίεργο που οι ίδιοι οι επιζώντες δεν καταφέρνουν τελικά να δημιουργήσουν δεσμό με τον παίκτη σε “προσωπικό” επίπεδο, όμως συλλογικά έχετε πάντα την έγνοια τους. Από την άλλη συγκεκριμένοι NPC δεν δείχνουν να σας θυμούνται όταν επιστρέφετε στο σπίτι τους για να κλέψετε ξανά, κάτι που αφαιρεί λίγο από την τόσο καλοδουλεμένη, μίζερη και πραγματικά αηδιαστική πραγματικότητα του This War Of Mine.

Ο τίτλος της μικρής 11 bit studios, αν και με εμφανή ψεγάδια, αποδεικνύεται αρτιότερος άλλων μεγαλύτερων πολεμικών προσπαθειών. Το This War Of Mine προτιμά να σας δώσει απόλυτη ελευθερία σε πολλά πράγματα και ας τα κάνετε τελικά σαλάτα. Μην εκπλαγείτε με τον εαυτό σας αν καταλήξετε να πάρετε αποφάσεις πιο σκληρές από αυτές του commander Shepard.

Θα σας αλλάξει έστω και για λίγο. Το θέμα είναι σε τι θα σας μεταμορφώσει.

Version Tested: PC

8

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions