Gabriel Knight: Sins Of The Fathers 20th Anniversary – Preview

1

Το Sins of the Fathers ήταν ένα πρωτοποριακό θεματικά point & click adventure για την εποχή του. Ουσιαστικά αποτέλεσε το άνοιγμα της Sierra σε ένα πιο ενήλικο κοινό, που εκείνη την περίοδο άρχισε να καλλιεργεί μεταφυσικές ανησυχίες (μην ξεχνάμε ότι το 1993 ξεκίνησε να προβάλλεται και η σειρά X-Files). Ο τρόμος και η κλασσική νουάρ ατμόσφαιρα με φόντο την Νέα Ορλεάνη, σε συνδυασμό με τους προσεγμένους διαλόγους και τους διεξοδικούς γρίφους, χάρισαν ευρεία αποδοχή στην Jensen και συνάμα άλλες δύο συνέχειες εξίσου επιτυχημένες.

Η επανακυκλοφορία του παιχνιδιού μετά από 21 ολόκληρα χρόνια ασφαλώς έχει σαν target group τους νοσταλγούς, αλλά με τις εκδόσεις για Android και iOS επιχειρείται και άνοιγμα σε ένα ολοκαίνουριο κοινό που δεν έχει ακούσει ποτέ ξανά για τον γοητευτικό Gabriel Knight και τις πράξεις του.

Το remake έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου στη Unity, μια ευέλικτη 3d game engine στην οποία ομολογουμένως διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία η Phoenix Online μετά το Cognition. Η μετάβαση του Gabriel Knight στη νέα γενιά είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή: το rendering των τοποθεσιών είναι υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης (μέχρι 2048 x 1536) αλλά κυρίως πιστό στο αρχικό pixel art. Όσοι είχαν δει το Sins of the Fathers και θυμούνται τα δυσδιάκριτα hotspots και τα θολά τετραγωνισμένα sprites, θα εκπλαγούν ευχάριστα με τη νέα τεχνοτροπία που θυμίζει σκοτεινό graphic novel. Τα γραφικά είναι πλήρως τρισδιάστατα και δείχνουν εξαίσια, αν και τα μοντέλα των χαρακτήρων θα μπορούσαν να έχουν πιο λεπτομερή φυσικά χαρακτηριστικά και ρεαλιστικότερο animation. Στο demo εντοπίσαμε και 2-3 glitches στα οποία ο Gabriel κάνει overlap το σκηνικό ή δεν εμφανίζονται σωστά κάποια αντικείμενα.

Gabriel Knight Sins Of The Faters 20th Anniversary Edition MoonbeamHouse_05

Εκ νέου έχουν ηχογραφηθεί οι φωνές όλων των χαρακτήρων – πιθανότατα λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, αν και η Jensen επικαλέστηκε την απώλεια των  μαγνητοφωνήσεων. Στο καινούριο cast ουσιαστικά ανατέθηκε ο ρόλος της ερμηνείας των αρχικών ηθοποιών παρά η ερμηνεία των ηρώων καθευατών. Τελικώς το νέο voice cast παρουσιάζει εκπληκτικό βαθμό συγγένειας στο πρωτότυπο έργο, σε σημείο που περνά απαρατήρητη η διαφορά – βοηθά πάντως και η αναπόφευκτη εξασθένηση της μνήμης μετά από 20 χρόνια. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Jason Victor (ο οποίος υποδύθηκε και τον King Graham στο remake του King’s Quest) σαν Gabriel Knight είναι εξαιρετικός και η χροιά του είναι ταυτόσημη με αυτήν του Tim Curry.

Η ατμοσφαιρική μουσική του Robert Holmes έχει ενορχηστρωθεί εκ νέου από τον ίδιο τον συνθέτη, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα – τα upbeats και το πιάνο του κεντρικού θέματος ακούγονται πιο καθαρά και δυνατά από ποτέ.

Με μεγάλη ανακούφιση διαπιστώσαμε ότι και σε επίπεδο gameplay ο τίτλος παραμένει γνώριμος. Το interface έχει υποστεί μερικές τροποποιήσεις προς το καλύτερο (όλες οι πιθανές ενέργειες ανοίγουν με αριστερό κλικ πάνω στους χαρακτήρες και στα αντικείμενα), υπάρχει ακόμα το παραδοσιακό score system της Sierra, ενώ κατά την διάρκεια των εκτενών διαλόγων εμφανίζονται τα πορτρέτα των συνομιλούντων σε κοντινό πλάνο. Νεοφερμένο στοιχείο αποτελεί το hint-system που απλοποιεί σε υπέρμετρο βαθμό την κατάσταση, παραδόξως όμως δεν υπάρχει κάποιο highlight feature, που να τονίζει τα σημεία αλληλεπίδρασης στην τρέχουσα οθόνη.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός είναι ότι στην ολότητα τους οι γρίφοι, οι περιγραφές και οι στιχομυθίες από το πρότυπο, βρίσκονται εδώ. Και παρόλο που η preview έκδοση προσφέρει μόλις τις πρώτες δύο μέρες από την περιπέτεια του Gabriel (η ιστορία του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε δέκα ημέρες), o σεβασμός που έδειξε η Jane Jensen και η Phoenix στο πρωταρχικό υλικό μάς άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους.

Μπορεί να προσελκύσει άραγε την νέα γενιά gamers το πόνημα της Jane Jensen; Θα μάθουμε στα μέσα Οκτωβρίου οπότε και κυκλοφορεί η τελική έκδοση.

About Author

1 Comment

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions