Helicopter Simulator 2014: Search And Rescue – Review

0

Simulation…NOT.

Τα simulation games έχουν γίνει της μόδας τελευταία. Γεγονός είναι ότι δεν έχουν όλα την ίδια κατεύθυνση με κάποια να προσπαθούν να προσεγγίσουν το εκάστοτε θέμα όσο το δυνατόν ακριβέστερα, ενώ άλλα δεν αποφασίζουν ποτέ να πάρουν τον εαυτό τους στα σοβαρά προσφέροντας άπλα διασκέδαση στην πιο αγνή μορφή της. Δυστυχώς το Helicopter Simulator 2014: Search And Rescue ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Το παιχνίδι σάς τοποθετεί στο ρόλο ενός πιλότου ελικοπτέρου και προσφέρει περισσότερες από 40 διαφορετικές αποστολές στις οποίες θα κληθείτε να σώσετε ανθρώπους από αεροπορικά δυστυχήματα, δάση από πυρκαγιές ακόμα και να μεταφέρετε μία φάλαινα ξανά στον ανοικτό ωκεανό. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ωραία όμως η PlayWay S.A. δεν κάνει τίποτα για να διαχωρίσει το κάθε objective. Καταλήγετε να κάνετε τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και ενέργειες κάθε φορά, το οποίο σημαίνει απογείωση του ελικοπτέρου, έλευση σε κάθε waypoint και εκεί είτε προσγείωση, είτε αιώρηση για κάποια ώρα προκειμένου να ολοκληρώσετε την αποστολή σας. Ορισμένες φορές δε ο διαχωρισμός των δύο αυτών περιπτώσεων δεν έχει καμία λογική. Για παράδειγμα, στην πρώτη αποστολή θα χρειαστεί να αιωρηθείτε πάνω από μία πεδιάδα προκειμένου οι διασώστες να κατεβούν με σκοινί και να περισυλλέξουν τραυματίες. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι θα ήταν πολύ πιο ουσιώδες να προσγειωθείτε δίπλα από τον τόπο του ατυχήματος και να αποβιβάσετε τους διασώστες από το ελικόπτερό σας, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν τη δική τους δουλειά.

Σαν να μην έφτανε αυτό όσο προχωράτε στις πιο περίπλοκες αποστολές δεν καλείστε να αντιμετωπίσετε δυσκολότερες καταστάσεις όσον αφορά την πτήση. Αντί αυτού πρέπει απλά να ολοκληρώσετε τα ίδια objectives περισσότερες φορές. Λόγου χάρη, για να σώσετε δώδεκα άτομα από μία πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου θα πρέπει να κάνετε την ίδια διαδρομή τέσσερις φορές εντός της ίδιας αποστολής, μιας και όποιο ελικόπτερο και να επιλέξετε θα μπορείτε να μεταφέρετε μόνο τρία άτομα κάθε φορά. Χωρίς καμία διαφοροποίηση στη δυσκολία, αλλαγή στις καιρικές συνθήκες ή κάτι τέλος πάντων να σας κάνει να ανασκουμπωθείτε και να χρησιμοποιήσετε όλο σας το ταλέντο.

Συνεπώς η μόνη ουσιαστική δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε δεν είναι άλλη από τον ίδιο το χειρισμό των ελικοπτέρων. Η κατεύθυνση ορίζεται εύκολα με το ποντίκι στο ρόλο ενός ιδεατού joystick. Αν και αρχικά μπορεί να σας φανεί κάπως άγαρμπο, συνηθίζεται μετά από λίγη ώρα και προσαρμόζεται από το αντίστοιχο μενού οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα να το φέρετε στα μέτρα σας.

Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στην αυξομείωση του ύψους, καθώς αυτό ελέγχεται από τα πλήκτρα W και S που χειρίζονται, ουσιαστικά, τον κινητήρα που ελέγχει τις στροφές της έλικας. Αναλογικό input σε αυτή τη περίπτωση εννοείται ότι δεν υπάρχει και ενώ ο κινητήρας θα μπορούσε να αυξάνει ή να μειώνει στροφές ανάλογα με το χρονικό διάστημα που πατάτε το ανάλογο πλήκτρο, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Τουλάχιστον όχι με κάποιο λογικό τρόπο. Έτσι κάθε προσγείωση αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση, αφού εκεί που εκτελείτε μία τυπική κάθοδο και θέλετε να πατήσετε άλλη μία φορά το πλήκτρο S προσπαθώντας να μειώσετε λίγο ακόμα τις στροφές του κινητήρα, αυτός καταλήγει, υπό περιπτώσεις, να τις μηδενίσει τελείως μετατρέποντας σε ελεύθερη πτώση μία τυπική προσγείωση που έχετε επαναλάβει και θα κληθείτε να επαναλάβετε εκατοντάδες φορές.

Από την άλλη τα οκτώ διαφορετικά μοντέλα ελικοπτέρων προσφέρουν ελαφρώς διαφορετική αίσθηση ως προς το χειρισμό τους, με τα μικρότερα σε μέγεθος να είναι λίγο πιο εύκολα στις εναέριες μανούβρες λόγω χαμηλότερου βάρους και τα μεγαλύτερα να προσφέρουν λίγο περισσότερη ταχύτητα. Οι διαφοροποιήσεις όμως σταματούν εκεί.

Δυστυχώς ο τίτλος δεν διασώζεται ούτε στον τεχνικό τομέα. Ηχητικά όλες οι μηχανές των ελικοπτέρων ακούγονται ίδιες, ενώ τα μηνύματα που σας συντροφεύουν συνεχώς από τον ασύρματο είναι επαναλαμβανόμενα, δίχως να προσφέρουν καμία ουσιώδη πληροφορία για την αποστολή που έχετε αναλάβει. Και η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όταν αναφερθούμε στα γραφικά του Helicopter Simulator, τα οποία αποτελούν ό,τι πιο χοντροκομμένο έχουμε αντικρίσει τα τελευταία χρόνια. Είχαμε καιρό να δούμε επίπεδα δέντρα, τετράγωνα textures, φορτηγά που μοιάζουν με ζωγραφισμένες χάρτινες κούτες και draw distance μερικών…μέτρων. Ο σχεδιασμός των ελικοπτέρων είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα διατηρώντας ένα μικρό βαθμό λεπτομέρειας και υποτυπώδη λάμψη στο εξωτερικό τους από συγκεκριμένες γωνίες λήψης, για να δείχνουν τουλάχιστον ότι αυτό το όχημα που χειρίζεστε έχει μάλλον κατασκευαστεί από μέταλλο. Αντίθετα το πιλοτήριο ακολουθεί τη σχεδιαστική οδό των υπολοίπων γραφικών στοιχείων του τίτλου, με μηδαμινή λεπτομέρεια και χοντροκομμένα textures.

Καταλήγοντας, το Helicopter Simulator 2014: Search And Rescue απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί simulator ή έστω ικανοποιητικό. Στιγματίζεται από τον απαράδεκτο τεχνικό τομέα, τα προβλήματα στο χειρισμό και, το χειρότερο, την επανάληψη που κουράζει πολύ. Και μάλιστα γρήγορα καθώς η μόνη σας πρόκληση βρίσκεται στο να κατακτήσετε τον δύστροπο χειρισμό στις αρχικές αποστολές. Έπειτα δεν θα βρείτε τίποτα άλλο να σας κρατήσει.

3

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions