Richard & Alice – Review

0

Το σπάσιμο του πάγου.

To Richard & Alice δεν είναι καινούργια υπόθεση – στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής Desura και GOG βρίσκεται από τις αρχές του 2013. Στο λαοφιλέστερο Steam μετακόμισε όμως μόλις πρόσφατα και επί τη ευκαιρία, η Owl Cave μας προμήθευσε με το review code. Αν και πρόκειται για παραδοσιακό point & click adventure, η αλήθεια είναι ότι οι developers έχουν ως σκοπό μια πιο κινηματογραφική εμπειρία (αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας των γρίφων), εστιάζοντας περισσότερο στο σενάριο και στους χαρακτήρες.

Δυσμενείς κλιματολογικές αλλαγές αφήνουν τον πολιτισμό στα ερείπια – φαίνεται τελικά ότι η Greenpeace δικαίως φώναζε τόσο καιρό. Ολόκληρος ο πλανήτης καλύπτεται από πάγους μετά από τις ανεξάντλητες χιονοθύελλες που έχουν ξεσπάσει εδώ και χρόνια. Οι πόροι λιγοστεύουν, οι οργανωμένες κοινωνίες βασίζονται εξολοκλήρου σε απολυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησης, ενώ τα όρια της συλλογικής ηθικής έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα. Η εκδίκηση της φύσης προς τον άνθρωπο σίγουρα δεν στοιχειοθετεί ένα φρέσκο μετά-αποκαλυπτικό σενάριο, δεν είναι όμως και τόσο πολυφορεμένη όσο φερειπείν οι επιδρομές από zombies. Αποτελεί πάντως και πιο πιθανή εκδοχή για το πραγματικό μέλλον. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται αυτά τα ζοφερά γεγονότα, δεν αποκαλύπτεται ποτέ: το Richard & Alice είναι μια προσωποκεντρική ιστορία που εστιάζει στο πρωταγωνιστικό δίδυμο (καθώς και στον γιο της Alice) και ουσιαστικά ένα σκοτεινό πρελούντιο (μόλις 2-3 ώρες) που εξετάζει ελάχιστα τις πτυχές αυτού του κόσμου.

Παρόλα αυτά το κλίμα αποδίδεται όπως αρμόζει σε μια τέτοια περίσταση, αφήνοντας πολύ θετική διάθεση παρά το σύντομο της διαρκείας. Η δράση λαμβάνει χώρα σε μια υπόγεια φυλακή υψηλής ασφαλείας που, άγνωστο για πόσο καιρό και γιατί, βρίσκεται ο Richard. Η Alice, μια μανιοκαταθλιπτική γυναίκα στα 30, μεταφέρεται στο διπλανό κελί και μια σχέση φιλίας και αλληλοκατανόησης φαίνεται να δημιουργείται ανάμεσα τους. Αντίθετα με τις χαμηλές θερμοκρασίες της γης, μια ζεστασιά δείχνει να αναπτύσσεται ξανά μέσα τους.

Όπως προφανώς θα φαντάζεστε, το παιχνίδι βασίζεται σε εκτενείς διαλόγους, χωρίς όμως να ακολουθείται από voice-casting. Το ψυχρό κείμενο που αποτυπώνει τα συναισθήματα των χαρακτήρων δεν μας ξένισε και ταιριάζει γάντι στην αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι αναχρονιστικό και απόρροια του πολύ χαμηλού budget. Το σημαντικό που πρέπει να επισημανθεί έχει να κάνει με τη δεμένη και ταιριαστή στιχομυθία που συνοδεύει τους ήρωες. Μας άρεσε πολύ η έμφαση στην λεπτομέρεια όπως π.χ. η Alice, που σαν κλασική ψυχαναγκαστική μάνα διορθώνει ανελλιπώς τα γραμματικά λάθη του νεαρού γιου της, Barney, ή που ο Richard ακολουθεί σε εκνευριστικό βαθμό το πλαίσιο των κανόνων της φυλακής. Για ένα παιχνίδι τόσο μικρής διάρκειας είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα το να παρουσιάζεις τόσο αληθοφανείς χαρακτήρες.

Φυσικά, το Richard & Alice είναι ένας τίτλος που οδηγείται από την ιστορία του, μια interactive νουβέλα αν προτιμάτε και τίποτε παραπάνω. Τεχνικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεπαρκές ακόμα και αν αυτό το review γραφόταν πριν δύο δεκαετίες. Τα sprites μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από το Kick Off και τα backgrounds θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί στο Paint. Η παρουσίαση αναπόφευκτα χωλαίνει σε τραγικό επίπεδο, ακόμα και για ανεξάρτητη παραγωγή.

Αν δεν είστε διατεθειμένοι να παραβλέψετε αυτό το γεγονός, το Richard & Alice πολύ απλά δεν είναι για σας. Η μικρή διάρκεια σε συνδυασμό με την αργή μετάβαση στις επιμέρους οθόνες και το εκνευριστικό backtracking, αποτελούν εξίσου ακανθώδη ζητήματα. Η ενήλικη αφήγηση και η μουντή, θλιβερή ατμόσφαιρα χαρίζουν όπως και να ‘χει, μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία – και τα αρκετά εναλλακτικά φινάλε αφήνουν την πόρτα ανοικτή και για 2ο ή 3ο playthrough.

Το επόμενο project της Owl Cave θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι τύποι έχουν ειλικρινή δυναμισμό.

7

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions