Memento Mori 2 – Review

0

Θυμηθείτε ότι θα βαρεθείτε.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι για αρχή. Δεν είμαστε κατά των point-and-click adventures, ούτε εναντιωνόμαστε απαραίτητα στη λογική του αδυσώπητου pixel hunting (η εφαρμογή του είναι που έχει πρόβλημα) προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν στην ολοκλήρωση ενός τέτοιου τίτλου. Όμως βασική προϋπόθεση και μεγάλο στοίχημα για κάθε developer είναι το να υπάρχει μία λογική στην επίλυση των γρίφων, ενώ και τα ίδια τα αντικείμενα που αναζητούμε να συνεισφέρουν στην κατανόησή τους. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που καλείται να ξεχωρίσει ένα adventure προσφέροντας διασκέδαση και όχι κούραση με την χρήση των παραπάνω μηχανισμών. Και δυστυχώς το Memento Mori 2 αποτελεί κλασικό παράδειγμα τίτλου που κουράζει.

Δεν είναι ότι το σενάριο δεν έχει ενδιαφέρον. Η ιστορία επαναφέρει τους πρωταγωνιστές του πρώτου τίτλου, Max και Lara στο Cape Town, μετά το γάμο τους, για τον απαραίτητο μήνα του μέλιτος. Όμως μια ληστεία σε μουσείο θα είναι η αφορμή για να εμπλακούν και οι δύο σε υπόθεση που θα τους οδηγήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου και περιλαμβάνει δολοφονίες, συνωμοσίες αλλά και έναν τρίτο χαρακτήρα, τη συνάδελφο της Lara, Keira. Αποφεύγοντας το οποιοδήποτε spoiler, η ίδια η ιστορία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημη, ενώ υπάρχουν και οι απαιτούμενες κλιμακώσεις καθόλη τη διάρκεια της, ακόμα και διαφορετικές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε προς το τέλος και οδηγούν σε διαφορετικό τερματισμό.

Στον αντίποδα έχουμε το απαράδεκτο voice acting με τους ηθοποιούς να αδυνατούν να κεντρίσουν την προσοχή και να μεταφέρουν το οποιοδήποτε συναίσθημα, ακόμα και αν παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα με την καλύτερη διάθεση και τη μεγαλύτερη υπομονή. Τα ίδια ισχύουν και για το αφύσικο και εντελώς ψεύτικο animation, κυρίως των πρωταγωνιστών μιας και αυτοί κινούνται περισσότερο, είτε αυτό αφορά τη γενικότερη κίνηση τους στο χώρο, το lip-sync ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο κρατούν το εκάστοτε αντικείμενο. Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω μπορείτε να συμπεράνετε ότι το αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει τα όρια του γελοίου. Τουλάχιστον ο σχεδιασμός των μοντέλων κρίνεται ικανοποιητικός, με την προϋπόθεση φυσικά ότι στέκονται ακίνητοι, ενώ και το περιβάλλον περιλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες φέρνοντας τη γραφική απεικόνιση του παιχνιδιού σε ανεκτό επίπεδο.

Θα μπορούσαμε πάντως να παρακάμψουμε ως ένα βαθμό τα προηγούμενα προβλήματα αν το Memento Mori 2 στεκόταν καλύτερα στον τομέα των γρίφων και της εύρεσης/χρήσης των αντικειμένων. Όμως για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σκηνικού με παράλογους γρίφους που μπορεί να σας κάνουν να κολλήσετε στο πιο απίθανο σημείο επειδή δεν βρήκατε το μικροσκοπικό αντικείμενο που θα έκανε τη διαφορά στην αμέσως προηγούμενη οθόνη. Εάν βέβαια ήταν μόνο αυτό, θα μπορούσαμε εύκολα να αποφύγουμε τα όποια παράπονα καθώς ο τίτλος αποφεύγει αυτήν την παγίδα, επιτρέποντάς μας να δούμε όλα τα αντικείμενα που “δέχονται” κάποιου είδους αλληλεπίδραση με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως ο σχεδιασμός των περισσότερων γρίφων είναι -επιεικώς- μη εμπνευσμένος και τα αντικείμενα με τα οποία καλείστε να επιλύσετε τον καθένα, χωρίς λογική.

Εξαιρέσεις αποτελούν σημεία όπου αναλύετε συγκεκριμένα δεδομένα ή βάζετε κάποια γεγονότα σε σωστή χρονολογική σειρά για να εξάγετε κάποιο συμπέρασμα. Αναπόφευκτα, στις υπόλοιπες περιπτώσεις για να προχωρήσετε θα πρέπει να καταφύγετε στη λογική του trial and error, χρησιμοποιώντας ή συνδυάζοντας με τυχαίο τρόπο οποιοδήποτε αντικείμενο έχετε στο inventory σας για να λύσετε ένα γρίφο που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν υπόθεση λεπτών.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο σύστημα επιβράβευσης με πόντους που ενσωματώνει ο τίτλος, ανάλογα με τις επιλογές σας στους διαλόγους, τον αριθμό των κινήσεων που χρειάστηκαν για να λύσετε ένα γρίφο, αλλά και πιθανές λανθασμένες κινήσεις που πραγματοποιήσατε κατά τη διάρκεια του κάθε κεφαλαίου. Υπό άλλες συνθήκες θα μας άρεσε το γεγονός ότι κατά την ανάλυση της βαθμολογίας δεν υπάρχει εμβάθυνση στο τι θα έπρεπε να κάνετε διαφορετικά, ή τα σημεία στα οποία θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε περισσότερους πόντους, κάτι που θα έδινε στον τίτλο μεγαλύτερη διάρκεια ως ένα βαθμό.

Ακόμα και με αυτή την προσέγγιση όμως η διάρκεια του Memento Mori 2 είναι αρκετά μεγάλη από μόνη της και τα προβλήματα του αρκετά για να σας αποτρέψουν από την ολοκλήρωσή του, ακόμα και την πρώτη φορά. Από την κακή εικόνα διασώζονται η -ως ένα βαθμό- ικανοποιητική γραφική απεικόνιση, οι λίγες περιπτώσεις γρίφων στους οποίους ο πρωταγωνιστής καλείται να αναλύσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει και η ενδιαφέρουσα ιστορία που αφηγείται ο τίτλος. Δεν είναι όμως αρκετά για να τον γλυτώσουν από τη μετριότητα.

4

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions