TxK – Review

0

Tempest 2014

Το TxK, επί της ουσίας αποτελεί τον πραγματικό διάδοχο του Tempest 2000, ενός σχεδόν θρυλικού shooter που πολλοί εκθείασαν αλλά ελάχιστοι έπαιξαν. Κάτι αναμενόμενο αφού κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Jaguar, το οποίο πήγε δικαίως άπατο σε πωλήσεις. Φυσικά και αυτό με τη σειρά του είχε βασιστεί στο arcade Tempest του θρυλικού developer Dave Theurer (ίσως το πιο ευρηματικό μυαλό που πέρασε ποτέ από την Atari, μαζί φυσικά με τον Eugene Jarvis), ένα ριζοσπαστικό shooter των 80’s που ξεκίνησε σαν «το τρισδιάστατο Space Invaders».

Για όσους (ελάχιστους;) δεν γνωρίζουν το είδος αυτό των tube shooters, απλά να αναφέρουμε ότι είναι ένα απλοϊκό shoot ’em up με εντελώς ασυνήθιστη προοπτική: κάθε πίστα αποτελείται από ένα πλέγμα γεωμετρικών και όχι μόνον σχημάτων, το οποίο επεκτείνεται στο βάθος της οθόνης. Οι εισβολείς ξεχύνονται από εκεί και ο παίκτης κινείται στον αντίποδα, δηλαδή στο πάνω χείλος του πλέγματος, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις μαινόμενες ορδές πριν κατακλύσουν την οθόνη και φτάσουν στο άνω περιθώριο. Αν συμβεί αυτό τα πράγματα είναι σαφώς ζόρικα, με πιθανότερο σενάριο την αιχμαλωσία του παίκτη.

Είναι μια πολύ απλή ιδέα που λειτούργησε περίφημα για δύο λόγους: πρώτον, τα εχθρικά κύματα κινούνταν με αμείωτο ρυθμό και έρχονταν σε ποικιλία σκαφών, με το καθένα να απαιτεί συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισης. Δεύτερον, έδειχνε και ήταν ξεχωριστό, κυρίως λόγω των Vector γραφικών και της ιδιαίτερης οπτικής γωνίας δράσης.

O Jeff Minter και η Llamasoft τρέφουν μια σχέση πάθους με το Tempest – άλλωστε και το Space Giraffe στο XBLA ένας κλώνος του ήταν και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένος. Το αυτό αποτελεί και το TxK – την προσπάθεια μιας πιο «καθαρής» παρουσίασης (τα εφέ και τα particles στο Space Giraffe οδηγούσαν σε σημείο… επιληπτικής κρίσης), πατώντας παράλληλα στα twists του Tempest 2000: οι μεταβάσεις από επίπεδο σε επίπεδο γίνονται μέσω ενός mini-game όπου πρέπει να πλοηγήστε εν μέσω εξαγωνικών δακτυλίων, ενώ το σκάφος μπορεί πλέον και εκτελεί άλμα με τον κατάλληλο αριθμό power-ups, κίνηση που είναι αναγκαία στις μεταγενέστερες και δυσκολότερες πίστες.

Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει και η Smart Bomb. Έχετε μια μόνο ανά επίπεδο, αλλά είναι θαυματουργή: καθαρίζει την οθόνη από τους εχθρούς, διπλασιάζοντας παράλληλα και τους πόντους του κάθε kill. Φυσικά υπό αυτό το πρίσμα, η χρήση της αποκτά βαρύνουσα σημασία σε τακτικό επίπεδο αλλά και στο κυνήγι του πολυπόθητου high score. Η χρήση της Smart Bomb είναι μοναδική ανά πίστα, δημιουργεί από μόνη της αγωνία και ενός είδους meta-game: ασφάλεια ή έξτρα πόντους;

Τα υπόλοιπα Power-ups συνοψίζονται σε πιο γρήγορες ριπές και στο A.I. Droid, το οποίο σαρώνει και αυτό το πλέγμα και βοηθά καίρια στην αντιμετώπιση των εχθρικών σκαφών.

Ο απλός και σαφής σχεδιασμός ακολουθεί και την «καθαρότητα» των gaming modes: Τα Pure και Survival είναι ουσιαστικά ταυτόσημα, με ειδοποιό διαφορά ότι στο Survival δεν υπάρχουν 1ups – και στα δύο ξεκινάτε από το πρώτο επίπεδο και συνεχίζετε ωσότου χάσετε όλες σας τις ζωές. Στο Classic μπορείτε να ξεκινήσετε από οποιαδήποτε πίστα, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά. Σε όλα τα modes εννοείται υποστηρίζονται online leaderboards, ενώ απουσιάζει παντελώς κάθε δυνατότητα για multiplayer.

Πάντως το παιχνίδι δείχνει – και είναι – πολύ όμορφο: τα απλοϊκά Vector σχέδια, η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί ακραίες αντιθέσεις και τα Fractals που πλανώνται στο background, δημιουργούν μια μεθυστική, ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Σε αυτό συντελεί και το πολύ ταιριαστό soundtrack με τους trance, dance και psychedelic ρυθμούς, άκρως συγχρονισμένοι και ταιριαστοί με την πανδαισία που ξετυλίγεται στην μικρή οθόνη του PS Vita.

Το TxK με λίγα λόγια, είναι μια άκρως επιτυχημένη αναβίωση ενός κλασικού τίτλου. Το μόνο παράπονο έχει να κάνει με την άτολμη φύση του – δεν φέρνει φρέσκες ιδέες, ούτε και καινούργιους μηχανισμούς. Είναι απόλυτα αναχρονιστικό και απευθύνεται αποκλειστικά στους νοσταλγούς μιας άλλης εποχής. Φυσικά και σε όσους επιθυμούν ένα εξαιρετικό shooter με φρενήρη ρυθμό. Ακόμα στους λάτρεις των λάμα και των λοιπών θηλαστικών.

8

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions