South Park: The Stick Of Truth – Hands On Preview

0

“Are you sure you want to keep the name Douchebag?”

Δεν είναι η πρώτη φορά που περνά από τα χέρια μας το South Park: The Stick Of Truth. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε το προηγούμενο preview του Δημήτρη Ρέντζιου.

Η δεύτερη επαφή που είχαμε με το South Park: The Stick Of Truth ήταν πιο ελεύθερη, δεν συνδεόταν με ιδιαίτερα ελεγχόμενη παρουσίαση και έλαβε χώρα στα γραφεία της CD Media, αντιπροσωπείας της Ubisoft στην Ελλάδα. Στα χέρια μας είχαμε την τελευταία beta έκδοση, όχι την Golden Master και μία ώρα διορία να ασχοληθούμε με τον τίτλο. Ασχέτως των μηχανισμών πάντως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το The Stick Of Truth στέκεται ως κανονικό επεισόδιο South Park, από εκείνα που παλαιότερα θα ήταν άλλη μία προσθήκη στην τρέχουσα σεζόν της γνωστής σατυρικής σειράς κινουμένων σχεδίων. Με τη διαφορά βέβαια ότι το παρόν είναι αλληλεπιδραστικό “επεισόδιο”.

Και τι επεισόδιο… Η δημιουργία χαρακτήρα είναι σίγουρα ένα από τα πιο φυσιολογικά πράγματα που θα περάσετε. Από εκεί και πέρα όμως το χιούμορ είναι πρωταγωνιστής και όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν συμπληρωματικά. Πρόκειται λοιπόν για RPG με turn-based μάχες διότι “ξέρω ότι είναι χάλια αλλά έτσι μου γουστάρει” όπως εξηγεί ο Kartman. Πριν αναλάβετε quest που θέλει να βρείτε και να φέρετε ένα λουλούδι στον Kenny που είναι ντυμένος πριγκίπισσα, θα μπείτε στο ρόλο ενός παιδιού που μόλις έφτασε στη γειτονιά, δεν ξέρει γιατί έφτασε εκεί (λεπτομέρεια που εννοείται ότι γίνεται αντικείμενο σάτιρας), αλλά, κατόπιν διαταγής, αναζητά φίλους. Πώς φαίνεται ότι κάνει φίλους; Μα τους προσθέτει στο περίπου Facebook που λειτουργεί εντός του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περίπου (και πάλι) quest log αλλά η ύπαρξή του και μόνο αποτελεί κοινωνικό σχόλιο. Ο Douchebag (το όνομα που καταλήγει να έχει ο χαρακτήρας σας, είτε σας αρέσει είτε όχι – και δεν θα πούμε περισσότερα) βρίσκεται γρήγορα στο φανταστικό κόσμο που συντηρεί ο Kartman στην αυλή του σπιτιού του. Ένα βασίλειο με στάβλους, υπηκόους, μαχητές, Princess Kenny, αλλά και το μαγικό The Stick Of Truth με τη βοήθεια του οποίου ελέγχει το…σύμπαν. Δεν έχει σημασία που πρόκειται για κλαδί πάνω σε μαξιλαράκι, σημασία έχει ότι το κλέβει αντίπαλο guild ενόσω ο παίκτης εξοικειώνεται ακόμη με το σύστημα μάχης. Παρότι είναι απίστευτα αστείο το πώς ο Kartman επιμένει να τιμωρεί τον Clyde, σημασία έχει πως εσείς θα βγάλετε το φίδι (ή το κλαρί) από την τρύπα.

Στις μάχες τα πράγματα είναι αρκετά απλά, με τη θέση του κάθε χαρακτήρα, τη στάση του και το κατά πόσο βασίζεται σε armor, range attacks κ.λπ. να δημιουργούν γρήγορα το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθείτε. Εννοείται ότι υπάρχουν διαφορετικά classes, τέσσερα στον αριθμό, από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε και βάζουμε στοίχημα ότι θα διαλέξετε να γίνετε όχι fighter ή κάτι άλλο προβλέψιμο, αλλά Εβραίος (ναι, υπάρχει Jew class) μόνο και μόνο για να δείτε τι σόι skill tree μπορεί να έχει ένας Εβραίος σε turn-based RPG. Φυσικά δεν χωρούν όλα στην αυλή του Kartman και η εξερεύνηση της πόλης είναι σημαντικό, όπως φαίνεται, μέρος του όλου και αρκετά απλή υπόθεση με το fast travelling να γίνεται διαθέσιμο από νωρίς, αρκεί να βρεθείτε από μία φορά σε κάθε “σταθμό” που συμβολίζει μια σημαία. Η εξερεύνηση οδηγεί σε ατέλειωτη παρατήρηση σατιρικών λεπτομερειών που είναι συχνά διακριτικές μέχρι να αποφασίσετε να τις τιμήσετε, όπως πρέπει, με την προσοχή σας. Το random looting σε συρτάρια, ντουλάπες, γκαράζ κ.λπ. δίνει και παίρνει, με “υπερποσά” ύψους μερικών δεκάδων σεντς, παρότι ταπεινά, να οδηγούν σχετικά γρήγορα σε νέα όπλα και εξοπλισμό. Μπορεί όλα να είναι στη φαντασία των παιδιών, αλλά και το LARPing θέλει ένα κάποιο budget.

Η διάρκεια, η σταθερότητα της γραφής, του σεναρίου και της σάτιρας θα διαπιστωθούν στην τελική έκδοση προφανώς, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως ο παίκτης απορροφάται στον κόσμο του South Park. Είναι εύκολα απολαυστικό ειδικά όταν παρατηρείται η σιγουριά πως οι σεναριογράφοι έχουν βαθιά γνώση του gaming και μπορούν να καυτηριάζουν, να χαϊδεύουν και να αποδομούν με ευκολία πράγματα και θάματα που θα αναγνωρίσει και ο πιο snob, ο πιο “περαστικός” αλλά ακόμη και ο πιο ιδεολόγος gamer.

Αν όλα πάνε καλά, το South Park: The Stick Of Truth θα είναι μια σεζόν…”για πάρτη” μας.

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions