Heroes Of Dragon Age – Review

0

Μάχες, grinding και επανάληψη

Πριν μερικούς μήνες είδαμε λίγα στιγμιότυπα από το Dragon Age ΙΙΙ και πριν περίπου δύο χρόνια πήραμε μια γεύση από το δεύτερο μέρος της σειράς που, εν γένει, απογοήτευσε. Ποιος θα περίμενε όμως, πως θα βρίσκαμε ξανά τη θαλπωρή στο σύμπαν της Thedas μέσα από ένα freemium, μασκαρεμένο παιχνίδι καρτών σε φορητή συσκευή. Το Heroes Of Dragon Age είναι ένας καλός υποψήφιος για τα game apps του κινητού ή tablet σας και, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι αρκετά εθιστικό για να σας κρατήσει ακόμα και από τις πιο “κονσολάδικες” ασχολίες σας.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο επιρρεπής είναι κανείς στη μέθοδο του καρότου. Τα ψήγματα του lore που προσφέρει ο τίτλος υπάρχουν ως αφορμή για να ντύσουν το single player campaign και από ένα σημείο και μετά, χάνονται στον πυρετό του grinding. Γιατί το Heroes Of Dragon Age έχει αρκετό grinding και εκεί βασίζει και όλο το ψηφιακό του οικοδόμημα.

Αφού ξεμπερδέψει ο παίκτης με το σχεδόν μισάωρο tutorial, ενδεικτικό του πλήθους μηχανισμών του τίτλου, θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά με ένα δυνατό χαστούκι από την πρώτη κιόλας μάχη που θα συναντήσει. Το χαστούκι αυτό θα τον στείλει στην αρχή, όπου και θα ξεκινήσει το grinding για να ανεβάσει τα level των χαρακτήρων του και να αποκτήσει αρκετό χρυσό για να αγοράσει νέους, πιο δυνατούς και φυσικά ικανούς ήρωες.

Όπως δηλώθηκε εξαρχής, μιλάμε για ένα card game το οποίο όμως είχε αρκετό budget για αξιόλογα animations και… textures. Αυτό σημαίνει επίσης, πως λόγω της φύσης του ως card game, το επίπεδο παραμετροποίησης εντός της μάχης είναι σχεδόν μηδαμινό. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο παίκτης –και αυτό πριν την εκάστοτε μάχη- είναι να αλλάξει τις θέσεις των μονάδων του και να τις τοποθετήσει είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη γραμμή, με τα αντίστοιχα bonus να μεταβάλλονται αναλόγως. Από ‘κει και έπειτα όλα πηγαίνουν στον αυτόματο, με τους ήρωες να επιτίθενται κατά σειρά και αναλόγως του συντελεστή ταχύτητας που έχουν, και να εκτελούν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά μέχρι να τελειώσει η κάθε μάχη.

Αυτό συνιστά ένα αρκετά επαναλαμβανόμενο παιχνίδι που βασίζεται ίσως περισσότερο από όσο θα έπρεπε στη μέθοδο του καρότου. Οι ήρωες ανεβαίνουν level αποκτώντας εμπειρία από τις μάχες αλλά και καταναλώνοντας άλλους –άχρηστους για τον παίκτη- ήρωες. Η τακτική του “consume” στο Heroes Of Dragon Age είναι σχεδόν τέχνη προσφέροντας ιδιαίτερα bonuses σε κάποιον που συνδυάζει δύο ίδια είδη αναλώσιμων ηρώων για να ενδυναμώσει μία πιο πολύτιμη μονάδα του. Και αν αναρωτηθεί κανείς από που προκύπτουν οι αναλώσιμοι αυτοί χαρακτήρες, η απάντηση είναι το store του παιχνιδιού. Οι ήρωες που αγοράζει ο παίκτης διατίθενται μόνο μέσω πακέτων, διαφορετικής αξίας το καθένα, που προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες για υψηλού επιπέδου ήρωες. Αν λοιπόν δεν πετύχετε την Morrigan, το πιο πιθανό είναι πως θα πέσετε σε κάποιον ήρωα αξιολόγησης “common” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βορά XP για τις πιο δυνατές μονάδες σας και για εκείνες στις οποίες έχετε επενδύσει.

Πάνω-κάτω αυτό είναι ολόκληρο το Heroes Of Dragon Age. Μάχες, grinding και επανάληψη. Για όσο τον ευχαριστεί τον καθέναν. Εξάλλου μετά το campaign υπάρχει και το Battle Mode στο οποίο ο παίκτης μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με άλλους παίκτες κερδίζοντας –και πάλι- XP, χρήματα και όλα τα συναφή. Η αλήθεια είναι πως ο γράφων δεν είναι ιδιαίτερος fan του grinding, ιδίως όταν δεν έχει πολλές επιλογές τακτικής σε ένα παιχνίδι, γι’ αυτό και δεν συμπαθεί τέτοιες προσπάθειες, ποσώς μάλλον όταν το freemium μοντέλο υποχρεώνει τον παίκτη να περιμένει μετά από λίγες μάχες για να γεμίσει η μπάρα ενέργειας της ομάδας του. Προφανώς, για να μην περιμένει, μπορεί να πληρώσει. Το ίδιο και για να έχει πρόσβαση σε πιο δυνατούς και σπάνιους ήρωες. Και όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που ούτως ή άλλως, αυξάνει αρκετά τους χρόνους αναμονής με αρκετά loading screens.

Εκείνοι όμως οι θιασώτες του απλού, τεμπέλικου, mobile gaming ίσως και να ενθουσιαστούν με τον τίτλο και τα όσα έχει να προσφέρει. Να είστε σίγουροι όμως, πως ακόμα και όταν ο πυρετός του grinding είναι νωπός, στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, το Heroes Of Dragon Age, ούτε έχει, ούτε είναι ικανό να προσφέρει κάτι περισσότερο.

6

About Author

Κάνοντας τη ζωή σας δύσκολη από το 1990. Με υπευθυνότητα, ειρωνεία και κυνισμό. Κάνω πολλά. Κυρίως γράφω. Για games και κινηματογράφο κατά προτίμηση.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions