Harvest Moon: A New Beginning – Review

0

Τσοπανάκος ήμουνα, προβατάκια έβοσκα…

Αν και για κάποιους μπορεί να φαίνεται παράδοξο, η σειρά Harvest Moon έχει κλείσει 15 χρόνια ζωής, μια πορεία που φυσικά χαρακτηρίζεται πολύ επιτυχημένη. Ναι, η σειρά δεν είναι για όλους, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό, ένα κοινό που πλέον τροφοδοτεί κλώνους όπως το Farmville.

Αναμενόμενα, η μακρόχρονη πορεία του δεν χαρακτηρίζεται από σπουδαίες αλλαγές και καινοτομίες. Ακόμα και ο νέος τίτλος στηρίζεται στην ίδια δοκιμασμένη συνταγή όλων των προηγούμενων τίτλων. Οι παίκτες αναλαμβάνουν μια φάρμα και προσπαθούν να τη βελτιώσουν, βγάζοντας στην πορεία χρήματα και δίνοντας πνοή ζωής στην πόλη που τη φιλοξενεί.

Όλα αυτά γίνονται μέσω του micro-management της φάρμας. Ο παίκτης καλείται να φροντίσει ζώα και σοδειά, καθώς και να εκτελέσει διάφορες άλλες εργασίες. Φυσικά, όπως επιτάσσει το είδος του τίτλου, ο μονότονος βασικός πυρήνας του τίτλου διανθίζεται με διάφορα στοιχεία, που “γεμίζουν” τη ζωή του εικονικού αγρότη. Οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με διάφορους NPCs και να ασχοληθούν με την ανακαίνιση της ίδιας της πόλης.

Μέχρι εδώ όλα είναι αναμενόμενα και κάπως ίδια. Ο τίτλος όμως περιλαμβάνει τη φράση “A New Beginning” και φυσικά καλείται να το αποδείξει. Θα έλεγε κανείς ότι η ομάδα ανάπτυξης δεν θέλησε να αλλάξει τη βασική φόρμουλα, αλλά να τη διανθίσει όσο το δυνατόν περισσότερο, προσφέροντας έτσι μια πλήρως ανανεωμένη εμπειρία.

Και προς τιμήν της, οι αλλαγές είναι αρκετές. Η βασικότερη έχει να κάνει με την ύπαρξη μιας βασικής ιστορίας, που ντύνει τις αγροτικές δουλειές και κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον. Η πόλη στην οποία κατοικεί ο παίκτης έχει ερημώσει, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν φύγει για να βρουν αλλού την τύχη τους. Ο παίκτης στην ουσία καλείται να ζωντανέψει την πόλη, αναπτύσσοντας τη φάρμα του αλλά και την ίδια την πόλη.

Σιγά σιγά, οι κάτοικοι επιστρέφουν και τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο παίκτης αποκτά πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές, οι εργασίες αυξάνονται και η μέρα γεμίζει. Συναντά νέους ανθρώπους, με διαφορετικές προσωπικότητες και προσπαθεί να συνάψει σχέσεις μαζί τους, καθώς οι φίλοι τον ανταμείβουν με χρήσιμα αντικείμενα και όχι μόνο. Μπορεί επίσης να βρει το σύντροφο της ζωής του και να ξεκινήσει την οικογένειά του. Μάλιστα, ο σύντροφος αυτός δεν είναι διακοσμητικός, καθώς βοηθά ενεργά στη φάρμα και τις διάφορες εργασίες.

Λίγο μετά ξεκλειδώνεται και το λεγόμενο Edit mode, που δίνει στον παίκτη ακόμα περισσότερες επιλογές και μάλλον αποτελεί το καλύτερο νέο στοιχείο του τίτλου. Πράγματι, οι δυνατότητες προσαρμογής του ίδιου του χαρακτήρα, της φάρμας, αλλά και της πόλης ολόκληρης είναι θεαματικές για τα πλαίσια της σειράς και διανθίζουν το gameplay σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, προσφέρουν και την ευκαιρία για μεγαλύτερη ποικιλία στις “αποστολές” που αναλαμβάνει ο παίκτης.

Όλα αυτά, μαζί με τις μικρότερες αλλαγές που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις πτυχές του gameplay και τις οποίες θα εκτιμήσουν οι βετεράνοι της σειράς, συνθέτουν έναν αρκετά ανανεωμένο τίτλο. Παραδόξως, η ομάδα ανάπτυξης αποτυγχάνει να προσφέρει το περιεχόμενό του με το σωστό τρόπο. Κυριότερο πρόβλημα του A New Beginning είναι ο ρυθμός του. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ξεκινά αργά, βομβαρδίζει τον παίκτη με άπειρα tutorials (κάποια από αυτά τελείως ανούσια) και κρύβει τα ενδιαφέροντα στοιχεία του πίσω από αρκετές ώρες “κενού” gameplay, καθώς τις πρώτες ώρες οι εργασίες που έχει να κάνει ο παίκτης είναι ελάχιστες. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να μπορέσει κανείς να δει τι του προσφέρεται και να απολαύσει τον τίτλο. Στοιχείο που μάλλον θα αποτρέψει πολλούς από το να ασχοληθούν μαζί του.

Ακόμα και ο τεχνικός τομέας δεν καταφέρνει να προσελκύσει, παρά τη μετάβαση στα πλήρως 3D γραφικά και το πέρασμα από τα παραδοσιακά sprites στα πολύγωνα. Κινείται σε βασικά επίπεδα και χαρακτηρίζεται από χαμηλό frame rate. Δεν είναι κακός, αρκείται όμως στο να είναι μόνο λειτουργικός.

Ο κακός ρυθμός, ο μέτριος τεχνικός τομέας και το ιδιόμορφο gameplay δεν πρόκειται να προσελκύσουν εύκολα νέους οπαδούς. Τουλάχιστον το προσφερόμενο περιεχόμενο είναι πλούσιο και τα νέα στοιχεία ενδιαφέροντα. Κάτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους παλαίμαχους της σειράς. Εκτός βέβαια αν έχουν μετακομίσει και αυτοί στην πόλη του Farmville.

7

About Author

Αν και πολλοί λένε ότι γκρινιάζει, ο ίδιος δεν το παραδέχεται, λέγοντας ότι απλώς σχολιάζει αντικειμενικά. Κάπου χαμένος στο σπίτι του βρίσκεται ένας ΤΙ 99/4Α, ο πρώτος υπολογιστής που υποτίθεται ότι έπαιζε παιχνίδια. Η πορεία του με τον Spectrum και η αγάπη του για την Amiga, τον στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα. Το πέρασμα από περιοδικά και sites του χώρου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τα videogames και παρά το ότι πλέον τσαντίζεται εύκολα με τις ενέργειες της Nintendo (και όχι μόνο), βαθιά μέσα του πιστεύει ότι είναι ο Link... Και όποιος τολμάει ας πει το αντίθετο.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions