Darkout – Hands On Preview

0

Φοβάστε το σκοτάδι;

Τα sandbox survival έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό μετά τη μεγάλη επιτυχία του Minecraft, αλλά και άλλων τίτλων όπως τα Terraria και Don’t Starve. To Darkout έρχεται να προστεθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία προσπαθώντας να φέρει νέα πνοή στο είδος. Παίρνετε τον έλεγχο μιας γυναίκας η οποία είναι η μόνη επιζήσασα ενός δυστυχήματος. Ξυπνώντας δίπλα στο κατεστραμμένο σκάφος της θα πρέπει να μαζέψει προμήθειες, να κτίσει ένα καταφύγιο και να εξερευνήσει τον άγνωστο κόσμο στον οποίο είχε την ατυχία να βρεθεί.

Ξεκινώντας το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι τα γραφικά του τίτλου. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των τεράτων είναι 3D αλλά ο κόσμος του παραμένει 2D, όπως σε ένα side-scrolling platformer. Το σκοτάδι είναι αρκετά πυκνό και το μόνο που βοηθά στο φωτισμό είναι τα διάφορα φωσφορίζοντα φυτά. Οι χρωματισμοί που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως σε μωβ και μπλε αποχρώσεις και το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Με τον τρόπο αυτό το Darkout επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια τρομακτική και αγχωτική ατμόσφαιρα. Η απουσία κανονικού φωτός (αφού το παιχνίδι εξελίσσεται μέσα σε ένα σκοτεινό δάσος) προσθέτει ακόμα περισσότερους πόντους στη σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Αφού θαυμάσετε τον οπτικό τομέα θα πρέπει να επιδοθείτε σε συλλογή πρώτων υλών, crafting, χτίσιμο και εξερεύνηση. Όπως και στα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους δηλαδή. Η συλλογή των πρώτων υλών γίνεται με το κόψιμο δέντρων, από διάφορα φυτά ή άλλα recourse points αλλά (εδώ εντοπίζεται μια καινοτομία του Darkout) και μέσω της εξερεύνησης και του scavenging. Το πρώτο scavenging που θα κάνετε θα είναι στο κατεστραμμένο shuttle σας κάτι που θα σας βοηθήσει αρκετά για τη συνέχεια.

Το scavenging αποφέρει research points. Με αυτά μπορείτε να ξεκλειδώσετε πιο προηγμένα αντικείμενα, οπλισμό και προστατευτικό ρουχισμό. Το σύστημα αυτό προσθέτει μια αίσθηση εξέλιξης, κάνοντας την εξερεύνηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Τα αντικείμενα που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι πραγματικά πάρα πολλά. Στην έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ο αριθμός αυτός ήταν περιορισμένος αλλά στην τελική έκδοση θα υπάρχουν αρκετά περισσότερα.

Στη συνέχεια και αφού έχετε μαζέψει τις απαραίτητες πρώτες ύλες θα πρέπει να κτίσετε ένα καταφύγιο. Αυτό αρχικά θα είναι ένα απλό ξύλινο σπιτάκι και στη συνέχεια, μέσω και του research, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πλήρως εξοπλισμένο επιστημονικό εργαστήριο. Για να μπορέσετε να κτίσετε θα πρέπει να βρείτε επίπεδο έδαφος με τον τίτλο όμως να σας δυσκολεύει αδικαιολόγητα, καθώς δεν είναι πάντα προφανές το που ακριβώς μπορείτε να χτίσετε π.χ. έναν τοίχο. Επίσης για να κτίσετε έναν τοίχο, μια πόρτα ή κάτι παρεμφερές πρέπει να βρίσκεστε ακριβώς δίπλα στο σημείο που θέλετε να το τοποθετήσετε, απαιτώντας έτσι τη συνεχή μετακίνησή σας.

Αφού έχετε εξασφαλίσει το καταφύγιο σας, θα πρέπει να αρχίσετε να εξερευνείτε τον περίεργο κόσμο στον οποίο έχετε βρεθεί. Η εξερεύνηση έχει σημαντικά οφέλη όπως η ανεύρεση σπάνιων πρώτων υλών ή καλύτερης τοποθεσίας για να χτίσετε το καταφύγιό σας. Εμπόδιο στα δρόμο σας θα σταθούν τα διάφορα τέρατα αλλά και γκρεμοί, μικρές λίμνες με περίεργα υγρά που σας προκαλούν ζημιά και άλλα.

Τα τέρατα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, είναι…ενοχλητικά και θα σας οδηγήσουν στο θάνατο αρκετές φορές, προκαλώντας τον εκνευρισμό σας. Ξεφυτρώνουν, κυριολεκτικά, από παντού και το να τα αποφεύγετε και παράλληλα να μαζεύετε πρώτες ύλες είναι αρκετά δύσκολο και μη διασκεδαστικό. Βέβαια ίσως η δημιουργός εταιρεία, Allgraf, να επέλεξε συνειδητά να κάνει τη ζωή μας δύσκολη καθώς παρέχει άλλες ευκολίες στους παίκτες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι όταν πεθάνετε δεν χάνετε τα αντικείμενά σας ενώ πραγματοποιεί αρκετά συχνά auto-save για να μην χάσετε την πρόοδό σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συχνός θάνατος να προκαλεί μόνο εκνευρισμό χωρίς να έχει κάποιες οδυνηρές επιπτώσεις. Αξίζει να αναφερθεί η υπόσχεση του developer για προσθήκη multiplayer στην τελική έκδοση.

Καθώς η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήταν αρκετά πρώιμη δεν έλειψαν και κάποια bugs, όπως κολλήματα του παιχνιδιού σε διάφορα σημεία ή το κόλλημα του animation του χαρακτήρα όταν κοιμάται για τα οποία χρειαζόταν restart προκειμένου να διορθωθούν.

Το Darkout φαίνεται να είναι ένας αρκετά ενδιαφέρων τίτλος. Μένει στα γνωστά μονοπάτια του είδους, αλλά χρησιμοποιεί τα καλαίσθητα γραφικά του και κάποιες πρωτοποριακές προσθήκες στην προσπάθειά του να ξεχωρίσει από το σωρό. Φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να τα καταφέρει.

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions