Rune Factory 4 – Review

0

Αν δεν έχει πάρει το αυτί σας τη σειρά Rune Factory, δεν σας αδικούμε. Ευκαιρία να σας εξηγήσουμε κιόλας τώρα που το Rune Factory 4 έφτασε και στα ευρωπαϊκά 3DS (κατά τα άλλα ο τίτλος έχει δυο χρόνια στα ράφια, στην Ιαπωνία τουλάχιστον). Αν έχετε ειδική θέση στην καρδιά σας για το Animal Crossing της Nintendo, στην ίδια καρδιά χωράει ενίοτε και το Harvest Moon, τότε το Rune Factory 4 είναι για εσάς. Ειδικά αν κάθε φορά που ασχολείστε με τις προαναφερθείσες σειρές, αναρωτιέστε πως θα ήταν εφόσον περιελάμβαναν και μάχες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Το Rune Factory 4 είναι ο…έκτος τίτλος στη σειρά και ο πρώτος για το Nintendo 3DS. Το ότι κυκλοφόρησε αρχικά το 2012 φαίνεται, αφού σε σημεία δείχνει να θυμάται ότι η κονσόλα της Nintendo έχει παραπάνω πόρους να προσφέρει και σε κάποια άλλα μάλλον κάνει ότι δεν θυμάται. Ό,τι του λείπει σε ομορφιά το αναπληρώνει σε προσωπικότητα. Αλλά θα φτάσουμε και σε αυτήν.

Ο παίκτης ξεκινά πέφτοντας από airship. Πρέπει να χάσει τη μνήμη του άλλωστε. Ακολούθως θηλυκός δράκος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για πρίγκιπα/πριγκίπισσα που αναμενόταν για επίσκεψη, παρεξήγηση που δεν σκοτίζει κανέναν όταν λύνεται με την έλευση του πραγματικού επισκέπτη. Με την ίδια ευκολία που αφήνεται στα χέρια σας η μοίρα μια πόλης επειδή ο καθ’ ύλην αρμόδιος προτιμά να ασχοληθεί με κάτι άλλο, μπορείτε κι εσείς να επιλέξετε τι θα σας δώσει τελικά το Rune Factory 4. Δεν υπάρχει καλή ή κακή επιλογή, δεν είναι ανάγκη να καταπιαστείτε με τα πάντα, όλα έχουν κάτι να προσφέρουν, όλα είναι, σε ένα βαθμό, αλληλένδετα.

Rune Factory 4 screenshot11

Η καλλιέργεια του εδάφους δίνει υλικά για εμπόριο, την καθημερινή διατροφή, ακόμη και για δώρα που θα εξασφαλίσουν συμπάθεια, φιλία ή και πιο θερμά συναισθήματα που ίσως οδηγήσουν στο μυστήριο του γάμου. Ανοίξτε καταστήματα, βγείτε εκτός πόλης για εξυπηρετήσεις, είτε μόνος είτε παρέα με NPC που σας έχουν συμπαθήσει αρκετά ώστε να σας ακολουθήσει στη μάχη. Καθένας έχει δικό του συνδυασμό ιδιοτήτων, όσο παράξενο και αν ακούγεται. Επιπλέον μπορείτε, εν μέσω μάχης, να προσπαθήσετε να φέρετε με το μέρος σας αντίπαλα τέρατα. Το να τους κάνετε δωράκια για καλόπιασμα πάνω στη φούρια της μάχης δεν παύει ποτέ να είναι αστείο. Ακόμη και τα τέρατα πάντως έχουν ευρεία χρησιμότητα. Δεν υπάρχουν μόνο για να σας βοηθούν σε άλλες μάχες, αλλά θα βάλουν ένα χέρι και στα χωράφια σας, αρκεί να έχετε να τα ταΐσετε. Αργά ή γρήγορα θα αναρωτηθείτε πως να μοιράζετε τα Prince Points που συγκεντρώνετε. Στην πόλη για νέο πανηγύρι; Στο χωράφι για λίπασμα; Σε εξοπλισμό για μάχη και εξερεύνηση; Σε συγκεκριμένα skills; Η σωστή απάντηση σε κάθε τέτοιο προβληματισμό είναι “όπου σας κάνει κέφι”. Δεν υπάρχει ποινή, απλά φέρνετε το παιχνίδι και την εμπειρία στα μέτρα σας.

Με τέτοιου είδους ελευθερία βέβαια, πόσο μάλλον με το εμφανώς απλό και φιλικό σύστημα μάχης, είναι μάλλον απορίας άξιο το πόσο “πληρώνει” ο παίκτης την ήττα στο πεδίο της μάχης. Επιστρέφει στο γιατρό και χρειάζεται να πληρώσει εκπληκτική αμοιβή (έως εξοντωτική σε υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας) για να έχει την τιμή να συνεχίσει να παίζει. Από την άλλη βέβαια, για τα δεδομένα της Ελλάδας, αυτή είναι πινελιά…simulation.

Rune Factory 4 rune_factory_2

Κατά τα άλλα interface και λοιπές λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Είναι χαρακτηριστικό πως μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ποιος μέσα στην πόλη, ο χάρτης βρίσκεται πάντα στη δεύτερη οθόνη, ενώ το κίτρινο χρώμα σε speech bubbles δείχνει ότι ο εκάστοτε NPC έχει όντως κάτι νέο να πει. Η μετάφραση που έκανε η XSEED πάντως είναι πραγματικά εκπληκτική και, ως ένα σημείο, δικαιολογεί και το διάστημα που χώρισε ιαπωνική και δυτικές κυκλοφορίες. Πιάστε την κουβέντα, στήστε αυτί σε παρέες που μοιράζονται ιστορίες, ελάτε πιο κοντά με κάποιους και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν τελειώνουν.

Το Rune Factory 4 είναι συνεπώς περίεργο μείγμα που καταφέρνει μονίμως να ρίχνει στα πόδια σας νέες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και δραστηριότητες. Τεχνικώς ανήκει σε διαφορετική εποχή, δικαιολογημένα και μη, ενώ η χρήση της τρίτης διάστασης είναι λιγότερο ουσιαστική κατά το gameplay, περισσότερο σε κάποια cutscenes αλλά η εναλλαγή στο βάθος πεδίου καταλήγει ορισμένες φορές πιο κουραστική από όσο αξίζει. Με το frame rate να είναι αναποφάσιστο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, προτείνεται να αφήσετε την τρίτη διάσταση στην άκρη. Στο παιχνίδι σας περιμένουν απλές, μικρές, ακόμη και βουκολικές απολαύσεις, όχι όμως σημαντικές βελτιώσεις. Τουλάχιστον όχι για τους ακολούθους της σειράς. Η μάχη εξακολουθεί να φαίνεται, σχετικά, ξένο σώμα, κυρίως λόγω απλότητας αλλά και ευρύτερου κλίματος. Δεδομένου ότι το Rune Factory ξεκίνησε ως παρακλάδι του Harvest Moon όμως, προφανώς υπάρχουν μερικοί πιο πολεμοχαρείς γαλαζοαίματοι αγρότες εκεί έξω. Και αν κρίνουμε από τη δράκαινα, επιδοτούνται κιόλας.

Version Tested: Nintendo 3DS

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions