Framed – Review

0

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι διέφυγε της βιομηχανίας comic. Διότι η ομάδα ανάπτυξης του Framed, χωρίς πολλή φλυαρία, παραδίδει στα χέρια του παίκτη μια ιδέα που φαντάζει ονειρική για κάθε λάτρη των comics.

Σιλουέτες, πλακάτα χρώματα αλλά τρισδιάστατα μοντέλα, λίγη τζαζ και αναπάντεχα προσεγμένο και, πάνω από όλα, εκφραστικό animation, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα μα, τελικά, απλή ιστορία Noir. Με τη διαφορά ότι η εξέλιξή της, ως ένα βαθμό, βρίσκεται στα χέρια του παίκτη. Κάθε σελίδα ισοδυναμεί με γρίφο. Κατά κανόνα το πρώτο και το τελευταίο πλαίσιο της σελίδας είναι κλειδωμένα στη θέση τους. Όχι όμως τα υπόλοιπα. Μπορείτε να αλλάξετε σειρά, κάποια είναι φτιαγμένα για να περιστρέφονται, κάποια άλλα για να χρησιμοποιούνται πολλαπλές φορές. Στόχος είναι να μπουν στη σειρά εκείνη ώστε να εξυπηρετούν όλα εκείνα που υπονοούνται μεταξύ των καρέ και να επιτρέπουν στον πρωταγωνιστή να προχωρήσει με ασφάλεια στην επόμενη σελίδα, στο επόμενο μέρος της περιπέτειας. Η ιδέα είναι τόσο καλή που εύκολα απορεί κανείς γιατί δεν πέρασε τόσο καιρό από άλλα μυαλά, ειδικά από τα αιωνίως βουτηγμένα στα comics.

Framed-Screen-3-iPhone-6+

Παρενέργεια βέβαια της πραγματικότητας μιας τέτοιας παραγωγής είναι πως δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια (όσο μια τυπική ταινία περίπου), ενώ δεν προσφέρει πολλαπλές λύσεις σε κάθε σελίδα-γρίφο. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα ενοχλούσε, αλλά, κακά τα ψέματα, άλλο να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τεράστιο studio και άλλο από μια ταπεινή παραγωγή για smartphones όπως σε αυτήν την περίπτωση.

Στο δεύτερο playthrough πάντως γίνεται απόπειρα για διαφοροποιήσεις σε ορισμένα σημεία. Όχι τίποτα ιδιαίτερο πάντως ενώ, εδώ που τα λέμε, από τη στιγμή που η πλοκή δεν τροποποιείται αναλόγως, η δεύτερη ή η τρίτη φορά δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η αίσθηση ότι η ομάδα ανάπτυξης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο έκφρασης. Το ότι τα τεκταινόμενα όπως ανατροπές, προδοσίες κ.λπ., αποδίδονται με απόλυτη σαφήνεια χωρίς χρήση διαλόγων, χωρίς κείμενο, χωρίς φωνή, ορίζει ουσιαστικά το μέτρο του μικρού αυτού επιτεύγματος που λέγεται Framed.

Απλά εργαλεία, ακόμη πιο απλοί μηχανισμοί μα και ειδική προσοχή σε λεπτομέρεια, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της ομάδας. Ακόμη περισσότερο δε για το αν, και την επόμενη φορά, το εξαιρετικά ευθύ και ξεκάθαρο design μας δυσκολέψει να φτάσουμε σε πλήθος λέξεων ώστε να μην αισθανόμαστε ότι το κείμενο αδικεί την προσπάθεια.

Version Tested: iOS

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions