Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day – Review

0

Το 2012 κυκλοφόρησε το Asura’s Wrath και το Authority είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως ήταν “ο εφιάλτης του reviewer”. Όχι από θέμα ποιότητας αλλά περιεχομένου που η δομή και σύνθεσή του έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την κρητική του ως videogame.

Λίγοι είναι οι τίτλοι που μπορούν να­ περηφανευτούν για κάτι τέτοιο και το Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day είναι ένας από αυτούς. Suda 51, Grasshopper Manufacture και Crispy’s Inc. υπογράφουν το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο του Short Peace, μιας συλλογής ταινιών anime μικρού μήκους (Possessions, Combustible, Gambo, A Farewell to Weapons, Ranko Tsukigime’s Longest Day). Η ποιότητά τους είναι αξιόλογη με μια εκ των πέντε ταινιών (Possessions) να λαμβάνει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου animation μικρού μήκους στην τελετή του 2014. Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο πακέτο και, αν θυμάστε προσπάθειες όπως τα Animatrix και Halo Legends, εδώ θα βρείτε γνώριμο έδαφος καθώς διαφορετικά studios και σχεδιαστές αναλαμβάνουν να πουν τη δική τους ιστορία σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο της Ιαπωνίας, αγγίζοντας φυσικά και το υποθετικό μέλλον.

Short Peace Ranko Tsukigime's Longest Day_bmUploads_2014-03-10_9021_Stage_5-4_1395068752

Μόνο όμως ο Suda 51 και η παρέα του είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα μείγμα anime και videogame και το αποτέλεσμα είναι το Ranko Tsukigime’s Longest Day. Η Ranko Tsukigime είναι μια μυστηριώδης μαθήτρια που τα βράδια ξεχνά τα βιβλία και πιάνει τα katana, με απώτερο σκοπό να δολοφονήσει τον πατέρα της. Τα διάφορα cut-scenes διακόπτονται από λίγο gameplay με την Ranko να κινείται σε δισδιάστατα επίπεδα (με σχεδόν αποκλειστικά κατεύθυνση προς τα δεξιά) και το τρέξιμό της να είναι σχεδόν μόνιμο. Σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τέρμα κάθε επιπέδου εξολοθρεύοντας αντιπάλους όσο τρέχετε. Το χτύπημα σε έναν αντίπαλο σημαίνει πολύχρωμα θραύσματα που μπορούν να σκοτώσουν με τη σειρά τους άλλους κοντινούς αντιπάλους. Ουσιαστικά μιλάμε περισσότερο για μια άσκηση αντανακλαστικών καθώς υπάρχει πάντα λόγος για να μην μένετε στιγμή ακίνητοι, με τους αντιπάλους να βρίσκονται πάντα στα ίδια σημεία και με καλοζυγισμένη στοίχιση ώστε αν χτυπήσετε τον κατάλληλο να ακολουθήσουν αλυσιδωτές εκτελέσεις άλλων όσο εσείς απλά τους προσπερνάτε. Ο ρυθμός εννοείται πως είναι πολύ γρήγορος και το θέαμα εγγυημένο. Όμως από διάρκεια και ιστορική συνοχή, τα πράγματα είναι επίσης…μικρού μήκους.

Κάθε επίπεδο του Ranko Tsukigime’s Longest Day δεν παίρνει περισσότερο από 2 λεπτά για να ολοκληρωθεί και με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τα 10, μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο γρήγορα τελειώνουν όλα. Τα κίνητρα για περισσότερα playthroughs δεν είναι αρκετά ισχυρά για να σας κρατήσουν ενώ είναι εντυπωσιακό πως ο τίτλος καταφέρνει σε τόσο λίγο χρόνο να χωρέσει και boss fights, το κάθε ένα με εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό (ένα αλλοπρόσαλλο fighting game για παράδειγμα). Όσον αφορά την ιστορική συνοχή θα πούμε απλά…Suda 51. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Short Peace Ranko Tsukigime's Longest Day_bmUploads_2014-02-28_8899_Ren_Kirara_Dragon_1_1395068747

Η τελική γεύση που αφήνει το Ranko Tsukigime’s Longest Day είναι ενός ασυμμάζευτου συνόλου ιδεών που δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε το χώρο να δείξουν αν αξίζουν κάτι παραπάνω. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις τέσσερις ταινίες που αν και δεν συγγενεύουν θεματολογικά, έχουν συνοχή και αφηγούνται σωστά αυτό που θέλουν να πουν. Ακόμα και αν δεν εξηγούν τα πάντα λόγω μικρής διάρκειας. Το πέμπτο κεφάλαιο μοιάζει ως το φτωχότερο όλων και κάπως έτσι συμπεριφέρεται και το ίδιο το…Blu-Ray disc απέναντί του. Οι τέσσερις πρώτες ταινίες δεν βρίσκονται σε κάποιο sub-menu του παιχνιδιού αλλά ως κανονικά Blu-Ray movie files, ανεξάρτητες από τον τίτλο. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να τις δείτε σε ένα οποιοδήποτε Blu-Ray player και αν τύχει να έχετε PS3 θα μπορέσετε να δείτε και το πέμπτο κεφάλαιό της συλλογής.

Και κάπως έτσι φτάνουμε ξανά στα περί “εφιάλτη του reviewer”. Σίγουρα εδώ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το Asura’s Wrath όμως και πάλι μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις επί συζητήσεων. Το μόνο gaming τμήμα της συλλογής Short Peace έχει πολύ ιδιόρρυθμο πυρήνα, εξαιρετικά σύντομη “παικτική” διάρκεια και μπερδεμένη προτεραιότητα σε σχέση με το σύνολο. Η συλλογή δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως videogame μιας και το gaming μάλλον τη βρήκε από σπόντα.

­Είναι λοιπόν άδικο να κρίνουμε το Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day ως videogame μιας και δεν έχει και πολύ από αυτό. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κρίνουμε θετικά είναι πως έχει τα αυθεντικά japanese voice overs. Παντού!

Εκεί μας κέρδισε εύκολα.

Version Tested: PS3

?

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions