Football Manager 2015 – Review

0

Λένε ότι η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και αυτή η ρήση σαφέστατα ισχύει και στη βιομηχανία των videogames, όπου συναντάμε κάποιους developers να κυκλοφορούν κάθε χρόνο βελτιωμένη εκδοχή της ίδιας, γευστικής συνταγής. Εκτός από την 2K Sports που το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο (και χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό) τα ίδια ακριβώς φαίνονται να ισχύουν και για την Sports Interactive και τη σειρά Football Manager, που με κάθε της κυκλοφορία παρουσιάζει αρκετές βελτιώσεις.

Φέτος οι αλλαγές είναι αρκετές και ξεκινούν από το UI, που στην αρχή θα σας φανεί αρκετά διαφορετικό και με πολύ περισσότερες επιλογές, άμεσα διαθέσιμες με λίγα κλικ, γεγονός το οποίο, αν και θεμιτό, μπορεί να φανεί χαοτικό στον μη εξοικειωμένο. Μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης όμως, θα σας κερδίσει, κάνοντάς σας σε ελάχιστο χρόνο να εντοπίζετε αυτό που θέλετε, χωρίς περαιτέρω ψάξιμο σε υπό-μενού για απλά πράγματα. Η αλλαγή μπορεί να θέλει συνήθεια αλλά αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με το πιο έντονο και μη φιλικό χάος του παρελθόντος. Φανταζόμαστε ότι η αλλαγή συνδέεται και με την προσπάθεια της Sports Interactive να έχει παρουσία και σε τελείως άλλες πλατφόρμες (όπως το PS Vita).

Football-Manager-2015-FM15_SCOUT_REPORT_1412781264

Και οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί. Τη μεγαλύτερη από αυτές θα τη συναντήσετε κατά τη δημιουργία του εικονικού προπονητή σας, όπου καλείστε να επιλέξετε εξειδίκευση, έχοντας δύο επιλογές. Ως tracksuit manager, μπορείτε να έχετε πολύ καλά αποτελέσματα στις προπονήσεις των παικτών σας, ενώ ως tactical manager είστε καλύτερος στην ψυχολογική καθοδήγηση και υποστήριξη των ποδοσφαιριστών της ομάδας σας, οι οποίοι, μετά από λίγο καιρό, θα είναι σε θέση να ακολουθούν άμεσα τις εντολές σας για αλλαγή συστήματος ή εφαρμογή τακτικών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ή και όχι αν επιλέξατε διαφορετικό προσανατολισμό στην αρχή. Οι πιο έμπειροι μπορείτε να επιλέξετε να μοιράσετε τους πόντους που διατίθενται στα διάφορα στατιστικά είτε της μίας είτε της άλλης επιλογής, δίνοντας στο συγκεκριμένο στάδιο γεύση RPG που ναι μεν δίνει μια νότα ρεαλισμού, αλλά είναι ελαφρώς ξένο με τη σειρά και ενδέχεται να περιορίσει αυτούς που τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να εξαρτώνται όλα από πιο προσωπικές επιλογές. Παρόλα αυτά το παιχνίδι επιτρέπει να δώσετε βάρος εκεί που είστε πραγματικά καλοί ή να πετύχετε μια μοιρασμένη κατανομή στατιστικών και να είστε, αναμενόμενα, μέτριοι σε όλα. Φυσικά, στους τομείς που εσείς υστερείτε μπορούν να αναλάβουν δράση άλλα μέλη της ομάδας σας, όπως οι βοηθοί προπονητή που ενδέχεται να γνωρίζουν καλύτερα έναν τομέα σε σχέση με εσάς (π.χ. τακτική), ή ειδικούς προπονητές τερματοφυλάκων, φυσικής κατάστασης και άλλοι.

Μιας και αναφερθήκαμε στο επιτελείο της ομάδας σας, φέτος λειτουργούν διαφορετικά και οι scouters που αναλαμβάνουν να φέρουν ένα νέο “ταλέντο” στην ομάδα σας. Αντί να έχουν άμεσα εικόνα για τον παίκτη που παρακολουθούν, τους τομείς στους οποίους είναι καλός και εκείνους στους οποίους χρειάζεται δουλειά, επιστρέφουν με…περίπου στατιστικά και πετούν το “μπαλάκι” σε εσάς για το αν θέλετε να ασχοληθούν περαιτέρω με τον συγκεκριμένο παίκτη. Μας έτυχε δε περίπτωση όπου παρακολουθήσαμε ξανά τον ποδοσφαιριστή που μας ενδιέφερε, όμως στο μεσοδιάστημα προέκυψε πρόταση από άλλη ομάδα και δεν μπορούσαμε πλέον να κινηθούμε προς την απόκτησή του.

Football-Manager-2015-FM15_MATCH_ENGINE_02_1412781263

Αρκετές βελτιώσεις φέρει και η τρισδιάστατη μηχανή απεικόνισης των αγώνων, που περιλαμβάνει περισσότερες κινήσεις για τους ποδοσφαιριστές αλλά και (αρκετά πιο) στρωτή ροή. Βέβαια μην περιμένετε σε καμία περίπτωση να προσεγγίσει ποιοτικά τίτλους όπως τα τελευταία PES και FIFA, όμως είναι σίγουρα θετικό να βλέπουμε βήματα πρόοδου σε ακόμα έναν τομέα για τη σειρά της Sports Interactive. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επιλογή να παρακολουθήσετε ολόκληρο τον αγώνα μέσω κειμένου, κάτι που ίσως προτιμούν οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί του franchise, όμως και η χρήση της τρισδιάστατης γραφικής απεικόνισης σίγουρα δεν απογοητεύει.

Δεν είναι βέβαια ότι δεν συναντήσαμε και σημεία που θα χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα διόρθωση σε δεύτερο χρόνο από την ομάδα ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γκολ, που υπό περιπτώσεις δέχονται υπερβολικά εύκολα οι τερματοφύλακες, φτάνοντας το δείκτη του σκορ σε ορισμένα παιχνίδια σε επίπεδα….handball και δυστυχώς, υπήρξαν αγώνες που οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής και να επιχειρήσαμε δεν είχε κανένα αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα. Επίσης οι παίκτες τραυματίζονται συχνότερα του αναμενομένου και ακόμα και για μικροτραυματισμούς καραδοκεί η περίπτωση να χάσετε σημαντικούς παίκτες για αρκετές αγωνιστικές.

Μιλώντας και για τους ποδοσφαιριστές σας, έχετε πλέον τη δυνατότητα να προπονήσετε τον καθένα ξεχωριστά, μέσω του individual training Έχετε τη δυνατότητα να επικεντρωθείτε σε κάποιο συγκεκριμένο στατιστικό, να ξεκινήσετε τη προετοιμασία παίκτη για διαφορετική από τη συνηθισμένη θέση ή ακόμα και για μία νέα κίνηση που θα πρέπει να μάθουν και να αξιοποιήσουν στους επόμενους αγώνες. Μπορείτε επιπλέον να τους μιλήσετε και ξεχωριστά, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ψυχολογία τους. Η βάση δεδομένων των ποδοσφαιριστών είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρυσι, οπότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ακόμα περισσότερες ώρες έρευνας νέων “ταλέντων” για την εκάστοτε ομάδα σας.

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν κάποια θέματα που κατά πάσα πιθανότητα θα επιλυθούν αργότερα μέσω patch, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε κάθε κυκλοφορία του Football Manager, συμπεραίνουμε ότι η ομάδα που κέρδιζε δεν άλλαξε ούτε φέτος, αλλά βελτιώθηκε η ήδη υπάρχουσα συνταγή. Σίγουρα δεν θα προσελκύσει νέους παίκτες στη σειρά, η οποία, αν δεν σας κέρδισε στο παρελθόν δεν θα σας κερδίσει ούτε τώρα. Όμως η Sports Interactive κυκλοφορεί για ακόμα μια χρονιά ένα τίτλο που υπόσχεται να κλέψει άπειρες ώρες από τη ζωή των επίδοξων προπονητών. Και αυτό, όπως και να το κάνουμε, είναι η πιο σημαντική της νίκη. Ακόμη και αν το παίδεμα με τα patches και διάφορα bugs είναι κάτι σαν “εκκλησιαστική παράδοση” για τη σειρά.

 Version Tested: PC

Υ.Γ.: Η SEGA παρείχε κώδικα με εγνωσμένα bugs (είχαμε στα χέρια μας και σχετική λίστα), οι διορθώσεις των οποίων δρομολογούνται είτε μέχρι το λανσάρισμα του Football Manager 2015 είτε αργότερα (δεν γνωρίζουμε τα όποια συγκεκριμένα πλάνα). Ωστόσο λάβαμε την έκδοση αυτή με τη σημείωση ότι θεωρείται επαρκής για review από την Sports Interactive.

7

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions