MXGP: The Official Motocross Videogame – Review

0

Η Milestone χρειάστηκε μερικούς μήνες παραπάνω για να μεταφέρει το MXGP στο PS4, ενώ οι εκδόσεις για PC, Xbox 360 και PS3 διατίθενται κανονικά από τον περασμένο Μάρτιο. Προφανώς όλο και κάτι σκέφτηκε να προσθέσει η ομάδα ανάπτυξης στη νέα έκδοση και, ευτυχώς, ο λόγος δεν γίνεται μόνο για βελτιώσεις στα γραφικά.

Ο τεχνικός τομέας είναι σαφώς βελτιωμένος. Τα διπλάσια pixels είναι δύσκολο να κρυφτούν από τα μάτια του παίκτη, καλό είναι όμως να διατηρήσετε λογικές προδοκίες από μια ομάδα που δεν στηρίζεται από το budget που μπορεί να εξασφαλίσει ένας μεγάλος publisher. Ναι, το χώμα είναι πιο εντυπωσιακό, οι πίστες πιο καλοστεκούμενες και το κοινό έχει λίγο καλύτερη μοίρα. Η βελτίωση στα σημεία δεν επιλύει πλήρως ελαττώματα των άλλων εκδόσεων όπως το περιστασιακό clipping μηχανής, αναβάτη, χώματος κ.λπ. ή τα ορισμένα τυχαία ηχητικά glitches. Με λίγη τύχη, μπορεί να δείτε και τον αναβάτη που ελέγχετε να μετατρέπεται στον Αόρατο Άνθρωπο.

Λίγο μετρούν αυτά βέβαια αφού δεν οδηγούν σε ζημιά. Την τιμή αυτή (αραιά τουλάχιστον) έχει η κάμερα, ειδικά όταν έχει να διαχειριστεί άλλους αναβάτες που βρίσκονται ακριβώς πίσω σας.

MXGP The Official Motocross Videogame Bulgaria-Sevlievo-02

Όταν όμως ο στόχος είναι ο ρεαλισμός στα συστήματα, η φυσική και η αίσθηση “μιλούν” περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όπως και στις άλλες εκδόσεις, το MXGP του PS4 διατηρεί το ιδιαίτερο σύστημα χειρισμού. Οι σκανδάλες ανλαμβάνουν τον πατροπαράδοτο ρόλο τους, το ίδιο και ο αριστερός μοχλός. Ο δεξιός μοχλός όμως είναι εκείνος που ορίζει το κέντρο βάρους αφού με αυτόν ελέγχετε το προς τα πού θα φύγει ο αναβάτης, ανάλογα πάντα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Έτσι ελέγχετε την κλίση της μηχανής, σε ένα βαθμό τον προσανατολισμό της, ειδικά κατά αυτονόητα άλματα που αποτελούν βασικό μέρος του θεάματος στο Motocross, κ.α. Η Milestone σκέφτηκε πάντως ότι δεν έχουν την ίδια όρεξη να ασχοληθούν με το κέντρο βάρους και οτιδήποτε  τους κάνει να αισθάνονται παγιδευμένοι στο λάθος εργαστήριο Φυσικής, οπότε η πιστότητα του εν λόγω συστήματος δεν είναι υποχρεωτική. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο βαθμίδων φυσικής, Base και Pro, με την πρώτη να είναι περίπου εκφραστική ενώ η δεύτερη είναι το πραγματικό πόνημα της Milestone που, ευτυχώς, λειτουργεί αρκετά καλά για την περίσταση. Άλλωστε η ιδέα δεν είναι ξένη για τους φίλους της σειράς Trials, εκεί όμως η προσαρμογή γίνεται σε δύο αντί για τρεις άξονες. Με λίγα λόγια…δεν είναι σίγουρο ότι το αντίστοιχο κοινό μπορεί να κοιμάται ήσυχο. Σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή υπόθεση. Επομένως μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες δοκιμές και να καταλήξετε σε συνδυασμό που να σας ευχαριστεί περισότερο.

Σε κάθε περίπτωση θα περιμέναμε καλύτερη δουλειά στο tutorial, διότι σε τίτλους σαν και το MXGP, χρειάζεται δοκιμή των μηχανισμών, όχι παρακολούθηση επεξηγηματικών video, προκειμένου ο παίκτης να απορροφήσει πιο γρήγορα την πληροφορία, και μάλιστα εκτός αγώνα. Ως δοκιμαστικό πεδίο θα χρησιμοποιηθούν, φανταζόμαστε, τα Time Trials, διότι τα Grand Prix και Career modes απαιτούν άλλο επίπεδο κατανόησης και οργάνωσης. Στο Grand Prix ακολουθούνται οι τυπικές διαδικσίες. Δηλαδή γίνεται δοκιμαστική διαδρομή (ο καλύτερος τρόπος να αποφσίσετε τι είδους τροποποήσεις χρειάζεται η μηχανή σας), αγώνας κατάταξης αλλά και δύο κανονικοί αγώνες. Σε αυτό το mode μπορείτε φυσικά να επιλέξετε τον αναβάτη που επιθυμείτε είτε από την κατηγορία MX2 είτε από τη “μεγάλη” κατηγορία MX1.

MXGP-The-Official-Motocross-Videogame-Olanda-Lierop-01

Οι ίδιες ακριβώς κατηγορίες καλύπτονται και στο Career mode, όπου ο παίκτης μπορεί να σχεδιάσει (όχι με τεράστια ποικιλία στις διαθέσιμες επιλογές) το δικό του αναβάτη και, ύστερα από μια σειρά αγώνων, να καταλήξει σε ομάδα του πρωταθλήματος MX2. Όλοι ξεκινούν από κάπου, και η φράση ταυτίζει το “κάπου” με το “χαμηλά” στην πραγματική ζωή. Η σεζόν έχει τον αυτονόητο στόχο για την ομάδα στην οποία θα καταλήξετε, ωστόσο υπάρχουν και επιμέρους στόχοι σε κάθε αγώνα, παράλληλα με προκλήσεις από άλλους αναβάτες. Η επιτυχία σε αυτούς είναι πολύ σημαντική αφού εξασφαλίζει περισσότερους fans και οι περισσότεροι fans τραβούν την προσοχς μεγαλύτερων ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και ο δρόμος για το πρωτάθλημα MX1 και τα “μεγάλα” παιδιά.

Η λογική αυτή μεταφέρεται και στο online multiplayer αφού όλοι ξεκινούν από το MX2 και πρέπει να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καλύτερους παίκτες. Όταν φτάσουν στην κορυφή του MX1, τότε τους περιμένει και το MX1 Elite όπου ο ανταγωνισμός…δεν λυπάται κανέναν και τίποτα.

Πάντως όσο οι φίλοι σας βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δεν πρόκειται να παίξουν στο ίδιο παιχνίδι, είτε ως αντίπαλοι είτε ως σύμμαχοι. Απλά δεν υφίστατι τοπικό multiplayer. Δεδομένου ότι ο τεχνικός τομέας δεν κάνει θαύματα, υπάρχει σίγουρα η ισχύς για να προστεθεί τέτοια δυνατότητα, ωστόσο το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει ο χρόνος αλλά και να μη δικαιολογείται ο κόπος για μία μόνο έκδοση. Η νέα έκδοση πάντως έχει 4 επιπλέον πίστες οι οποίες φαίνεται να είναι αποκλειστικές για το PS4. Η Milestone, με λίγα λόγια, έχει ένα τουλάχιστον λόγο να παρουσιάζει την έκδοση για το σύστημα της Sony ως την καλύτερη έκδοση του τίτλου της. Έστω και αν χρειάστηκε μήνες για να τη “ρίξει” στην αγορά. Θα προτιμούσαμε μεγαλύτερη προσοχή στα glitches που παρουσιάζονται εδώ κι εκεί, όπως αναφέρθηκαν στην αρχή του παρόντος, ενώ θα μπορούσε να είναι καλύτερη και η κλιμάκωση των επιπέδων δυσκολίας. Δεχόμαστε πάντως ότι με τη φυσική να καθορίζεται ξεχωριστά, η ισορροπία είναι μυστήρια υπόθεση.

Το tutorial όμως;

Version Tested: PS4

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions