Forza Horizon 2 – Review

0

Πριν από περίπου 2 χρόνια η Microsoft και η Turn 10 Studios, μέσω της γνωστής στο χώρο των racing games, Playground Games, ετοίμασαν το Forza Horizon, μια εντελώς νέα πρόταση που διέφερε από το καλούπι στο οποίο είχαν βασίσει τα Forza Motorsport. Η sim αισθητική με τους αγώνες σε πίστες ανά τον κόσμο αντικαταστάθηκε από έναν ανοιχτό, αρκετά μεγάλο κόσμο στον οποίο, δανειζόμενοι το όνομα της δημιουργού εταιρείας, δημιούργησαν ένα πάρκο όπου ο καθένας μπορούσε να παίξει με το αγαπημένο του αυτοκίνητο.

Η επιτυχία που γνώρισε το πρώτο μέρος, οδήγησε τους δημιουργούς στην κυκλοφορία ενός δεύτερου μέρους. Αυτή τη φορά το “τσίρκο” των αυτοκινήτων μεταφέρεται από τους δρόμους της πολιτείας του Colorado σε πιο γνώριμα μέρη, στις κοσμοπολίτικες μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, στο μεγαλύτερο μέρος των Άλπεων στα σύνορα με την Ιταλία, αλλά και στην πανέμορφη Τοσκάνη, σε ένα φεστιβάλ ταχύτητας επονομαζόμενο Horizon Europe. Σε έναν πραγματικά τεράστιο χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει πλειάδα αγώνων και λοιπών δραστηριοτήτων (time trials, μάχες με αντίπαλο τον χρόνο) με το συνολικό αριθμό των επιμέρους πρωταθλημάτων να φτάνει το 168, των συνολικών αγώνων και events κοντά στο 800 και την διασκέδαση να θεωρείται σε στιγμές, ατελείωτη.

Οι διαδρομές είναι υπέροχα σχεδιασμένες με τον παίκτη να διασχίζει τοποθεσίες οι οποίες καθηλώνουν με την ομορφιά και τη δυσκολία τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η προσθήκη ενός δυναμικού κύκλου 24 ωρών αλλά και συνθηκών βροχής, για πρώτη φορά σε τίτλο της σειράς Forza. Έτσι γίνεται εφικτό να οδηγεί κανείς πλαγιολισθαίνοντας με μια πανέμορφη κατακόκκινη LaFerrari σε παραλιακούς δρόμους της Κυανής Ακτής με τον ήλιο να δύει στον ορίζοντα. Και ναι, είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στην αναβαθμισμένη μηχανή γραφικών που χρησιμοποιήθηκε και στο Forza Motorsport 5, η οποία και εδώ προσφέρει ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από επιμέρους και σχετικά ασυνήθιστες πτώσεις στο frame rate, κυρίως τις στιγμές που βρίσκονται πολλά αυτοκίνητα στην οθόνη.

Forza Horizon 2 gamescom-press-kit-01-wm-forza-horizon2

Μιλώντας για αυτοκίνητα, η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, με τον αριθμό των αυτοκινήτων πάντως να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα και με την πρώτη κυκλοφορία. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο πλουραλισμός στα είδη των αυτοκινήτων. Τα τέρατα όπως η McLaren P1 και η Lamborghini Huracan κάνουν την -αναμενόμενη- εμφάνιση τους, όμως την παράσταση κλέβουν οχήματα που δεν περιμένει κάποιος σε έναν τέτοιο τίτλο, όπως το νέο Ford Transit, το original Volkswagen Beetle και οι πανέμορφες Lancia και Aston Martin του παρελθόντος. Και αν το οπτικό αποτέλεσμα δεν αρκεί, ο ήχος θα κλέψει σίγουρα την παράσταση. Οι υπέροχες μελωδίες που βγαίνουν από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, με τα τούνελ να δίνουν πραγματικά απίστευτη αίσθηση. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε, ότι με την προσθήκη τέτοιων αυτοκινήτων και το βαθμό λεπτομέρειας που υπάρχει, οι άνθρωποι της Playground Games, δείχνουν την αγάπη τους για τα αυτοκίνητα.

Κάτι το οποίο είναι εμφανές και κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Η αίσθηση των αυτοκινήτων, παρότι μιλάμε για έναν καθαρά arcade τίτλο, είναι συγκλονιστικά αποτυπωμένη. Αφήνοντας πίσω το σύστημα χειρισμού του Forza Motorsport 5, που είχε αρκετά προβλήματα, το Forza Horizon έχει πάρα πολύ καλή απόκριση, με κάθε αυτοκίνητο να συνοδεύεται από τα εκάστοτε χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, ένα Jeep Cherokee θα έχει καλύτερο έλεγχο αν οδηγηθεί μέσα από τα χωράφια από ότι μια Ferrari. Το ίδιο ισχύει και με την οδήγηση στη βροχή. Τα αυτοκίνητα είναι πιο εύκολο βγουν εκτός ελέγχου και αν δεν υπάρχει η απαραίτητη προσοχή, οι συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες. Αλλά και εντυπωσιακές με το μοντέλο καταστροφών να είναι εύκολα το καλύτερο της σειράς Forza.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι πως σε κάθε αγώνα υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να πάρει κάθε παίκτης, πέρα από την κανονική. Έτσι αυτοκίνητα που βρίσκονται σε μικρότερες κατηγορίες (λόγου χάρη το Cherokee), μπορεί να νικήσει αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας (αντίστοιχα μια Ferrari). Αυτό βέβαια συμπληρώνεται από τον κάκιστο τρόπο απεικόνισης των εκάστοτε upgrades. Χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ορατή διαφορά, απλά επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να πηγαίνει λίγο πιο γρήγορα κάθε φορά και εκνευρίζουν το χρήστη που μόλις ξόδεψε, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μερικά από τα credits που διέθετε. Αντίθετα, σημαντικά πιο δραστική είναι η προσθήκη των Builds, δηλαδή των παραμετροποιήσεων στο setup του αυτοκινήτου, ανάλογα με τον τύπο του αγώνα στον οποίο θα συμμετάσχει το εκάστοτε όχημα.

Forza Horizon 2 gamescom-press-kit-03-wm-forza-horizon2

Η AI, μέσω της λειτουργίας Drivatar, συνεχίζει την καλή παράδοση που δημιούργησε από το Forza Motorsport 5, όντας όσο ανταγωνιστική χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας, ιδιαίτερα στις μάχες όπου δεν θα διστάσει να θυσιάσει αρκετή μπογιά και τα φανάρια του αυτοκινήτου για να κρατήσει θέση. Το μόνο ζήτημα ίσως να αφορά τις απενεργοποιήσεις των περισσότερων βοηθημάτων που μάλλον λειτουργούν ως μπόνους για περισσότερα κέρδη παρά έχουν οποιαδήποτε λειτουργική διαφορά, είτε είναι ενεργοποιημένα είτε όχι. Μιλώντας για κέρδη, αρκετά αξιοπρεπές είναι και το σύστημα με το οποίο διανέμονται τα credits του παιχνιδιού, αν και το levelling έχει κάποια θέματα που ίσως να οφείλονται σε glitches του παιχνιδιού

Αν υπάρχει κάτι πάντως που να ξεχωρίζει το Forza Horizon 2, αυτό είναι ο online τομέας. Πέρα από το free roam που υπήρχε και στον προηγούμενο τίτλο με ίδια περίπου λογική, πλέον έχει αλλάξει η λειτουργία των events. Υπάρχουν τα λεγόμενα Road Trips, στα οποία οι εκάστοτε διαγωνιζόμενοι ταξιδεύουν από το ένα μέρος του χάρτη σε ένα άλλο, λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά από evens (είτε αγώνες, είτε αναμετρήσεις σε ομαδικά παιχνίδια με τα αυτοκίνητα), οδηγώντας παράλληλα στο χάρτη του παιχνιδιού. Έτσι δίνεται μια αίσθηση οικειότητας με τους άλλους παίκτες σε αντίθεση με τον απρόσωπο χαρακτήρα ενός αγώνα σε μια συγκεκριμένη πίστα με συγκεκριμένους κανόνες. Επίσης θετική είναι και η προσθήκη του Car Meets, της υπηρεσίας ανταλλαγής αυτοκινήτων και design, στα πρότυπα των Auction House του Forza Motorsport 5, αλλά και των clubs, τα μέλη των οποίων είτε ανταγωνίζονται, είτε συναγωνίζονται σε αντίστοιχες κατηγορίες αγώνων. Όλες οι παραπάνω λειτουργίες και τα modes είναι ιδανικά δομημένα και προσφέρουν μια περαιτέρω δόση ακατέργαστης διασκέδασης μέσα από συνεχείς ώρες σχεδόν εθιστικής ενασχόλησης.

Σε γενικές γραμμές, με το Forza Horizon 2 δίνεται η αίσθηση ότι με την πολύ καλή πρώτη ύλη που άφησε το πρώτο Horizon και σε συνδυασμό με τη δύναμη που δίνει η νέα γενιά κονσολών, οι άνθρωποι της Playground Games κατάφεραν να απλώσουν όλο το ταλέντο τους σε ένα εντυπωσιακό και άκρως ψυχαγωγικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, αλλά το Forza Horizon 2 ανεβαίνει με χαρακτηριστική δυναμική στους κορυφαίους  τίτλους arcade racing, γιατί κατόρθωσε να πετύχει μια συνταγή που τοποθετεί την αγάπη για το αυτοκίνητο και τη χαρά της οδήγησης σε ένα περιβάλλον χωρίς περιορισμούς, αποφεύγοντας λάθη και ιδιοτροπίες άλλων τίτλων και συνδυάζοντας ιδανικά τόσο τα arcade όσο και τα racing στοιχεία. Χωρίς να είναι κάτι επαναστατικό, κάνει σχεδόν τα πάντα σωστά και χαρίζει χαμόγελα στους απανταχού fans του αυτοκινήτου.

9

About Author

Ο άνθρωπος που βλέπετε στο avatar δίπλα, δυστυχώς θα προσπαθήσει κάποτε να γίνει σοβαρός, να προσέχει τι λέει και να βγαίνει από το σπίτι του προσέχοντας τι έχει φορέσει και πως φαίνεται στους άλλους. Μην ανησυχείτε όμως, μέχρι τότε, έχει καιρό.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions