Risen 3: Titan Lords – Review

0

Το πρώτο Risen ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της Piranha Bytes, δημιουργού της σειράς, και της JoWood Entertainment, δηλαδή της εκδότριας εταιρείας. Μετά τις διαφωνίες τους, που αφορούσαν κυρίως το πόσο ημιτελές και γεμάτο bugs ήταν το Gothic 3 κατά την κυκλοφορία του, τα δικαιώματα της σειράς πέρασαν στην JoWood και η Piranha Bytes αποφάσισε να ξεκινήσει νέα σειρά, η οποία θα “πάταγε” πάνω στα Gothic αλλά θα εξελισσόταν σε διαφορετικό κόσμο. Το πρώτο Risen έκανε ακριβώς αυτό και, παρόλα τα προβλήματά του, αγαπήθηκε από τους fans των Gothic. Στο Risen 2 τα πειρατικά στοιχεία, που είχαν κάνει δειλά την εμφάνισή τους στο πρώτο μέρος, αυξήθηκαν κατά πολύ και έδωσαν διαφορετικό χαρακτήρα στη σειρά, εξέλιξη που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους παίκτες.

Στο Risen 3: Titan Lords τα πειρατικά στοιχεία φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, χωρίς όμως να χάνεται εντελώς ο χαρακτήρας των Gothic. Τα βασικά στοιχεία, όπως ο ανοιχτός κόσμος, η εξερεύνηση, η επιλογή μεταξύ τριών factions, είναι ίδια και απαράλλαχτα. Βέβαια ο ανοιχτός αυτός κόσμος περιλαμβάνει και αυτούσιες περιοχές από τον προηγούμενο τίτλο, αλλά αυτές αποτελούν ένα μικρό τμήμα του συνόλου. Ο κόσμος του Risen 3 αποτελείται από νησιά στα οποία ταξιδεύετε με τη βοήθεια πλοίου, ενώ σε κάθε νησί υπάρχουν teleporters που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα στη μετακίνηση εντός του όποιου νησιού. Και πάλι όμως το ταξίδι μεταξύ των νησιών γίνεται μόνο μέσω του πλοίου και όχι των teleporters. Η χρήση περιοχών που υπήρχαν ήδη έδωσε την ευκαιρία στην Piranha Bytes να διαθέσει περισσότερο χρόνο για την προσθήκη επιπλέον περιεχομένου. Αν σας αρέσουν τα RPG με πολλά quests τότε δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Πολλά από τα quests είναι τα κλασικά που βρίσκετε σε όλα τα RPGs, αλλά υπάρχουν και αρκετά που θα σας κάνουν να ψαχτείτε λίγο παραπάνω. Π.χ. θα παρουσιαστεί περίπτωση που απαιτεί κανονική έρευνα, χωρίς καθοδήγηση, προκειμένου να διαλευκανθεί το το μυστήριο που θα σας απασχολήσει.

Risen 3 Titan Lords 20140811_Risen3_Gamescom_Screen_24

Κεντρικός πρωταγωνιστής του τίτλου είναι ο γιος του Captain Steelbeard, τον οποίο θα γνωρίζετε όσοι έχετε παίξει τα πρώτα δύο Risen. Στην αρχή του παιχνιδιού ο χαρακτήρας μας αναζητά ένα μυθικό θησαυρό μαζί με την αδερφή του Patty, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρει τραγικό θάνατο στα χέρια ενός Shadow Lord. Τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο του επαναφέρεται στη ζωή από έναν voodoo-doctor ονόματι Bones. Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο που αναστήθηκε ήταν το σώμα του ενώ η ψυχή του παρέμεινε στο βασίλειο των σκιών. Έτσι ξεκινά η περιπέτειά του με σκοπό την ανάκτηση της ψυχής του. Όλο αυτό εισάγει έναν ενδιαφέροντα, τουλάχιστον στα χαρτιά, μηχανισμό. Αυτός είναι ο μετρητής Soul ο οποίος αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις πράξεις σας. Αύξηση του μετρητή σημαίνει περισσότερη ανθρωπιά και ανθρώπινους συμμάχους ενώ η μείωση συνεπάγεται τη “δαιμονοποίησή” σας και τη συντροφιά σκοτεινών τεράτων. Ακούγεται ωραίο αλλά στην πράξη δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε. Μπορεί κάποιες φορές να γίνετε πολύ κακός με κάποιον και αυτό να μην έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του Soul meter, αλλά να μην συμβεί το ίδιο όταν απλά θα δείξετε λίγη αδιαφορία.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας θα συναντήσετε διάφορους χαρακτήρες οι οποίοι θα γίνουν μέλη του πληρώματός σας και, ένας από αυτούς κάθε φορά, θα σας συνοδεύει. Ναι καλά διαβάσατε. Ξεχάστε τις μοναχικές περιπλανήσεις των Gothic και των προηγούμενων Risen. Τώρα κάθε φορά θα έχετε κάποιον δίπλα σας να σας βοηθά στις μάχες, κάτι που αφαιρεί αρκετούς πόντους από την ατμόσφαιρα που διέθεταν οι προηγούμενοι τίτλοι. Βέβαια για να είμαστε απόλυτα σωστοί η συνοδεία είναι προαιρετική, αλλά οι μάχες είναι έτσι δομημένες που καταντά αναγκαία, καθώς τις περισσότερες φορές θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολυάριθμους αντιπάλους. Σχεδόν κανείς από τους χαρακτήρες δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, αφού η εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Οι μάχες θα θυμίσουν σε αρκετούς αυτές του The Witcher 2. Το rolling και το blocking θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο πράγματα. Πρώτον φαίνονται αρκετά γελοίες με ένα “μαντράχαλο” πειρατή να πηδάει από εδώ και από εκεί. Δεύτερον μπορείτε πολύ εύκολα να τις εκμεταλλευθείτε υπερβολικά. Αν έχετε έναν companion μαζί σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον αφήσετε να χτυπήσει ένα τέρας δύο φορές. Τότε το τέρας θα επικεντρωθεί σε αυτόν και εσείς μπορείτε να στέκεστε ακριβώς δίπλα του χωρίς να σας ενοχλεί. Αν υπάρχουν περισσότεροι εχθροί μπορείτε απλά να κάνετε roll μέχρι ο companion να τους καθαρίσει έναν έναν. Τουλάχιστον η πλήρης επαναφορά της μαγείας και η χρήση ranged weapons, όπως πιστόλια και καραμπίνες, προσδίδουν λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Εκεί που πήγε να περισώσει τις εντυπώσεις η Piranha Bytes ήταν με τις ναυμαχίες ή μάχες ενάντια σε θαλάσσια τέρατα, αλλά αυτές είναι λίγες στον αριθμό και μαζεμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο του τίτλου. Τουλάχιστον αυτές θα τις ευχαριστηθείτε.

Risen 3: Titan Lords Launch Trailer

Η ανάπτυξη του χαρακτήρα γίνεται με Glory Points, τα οποία μαζεύετε σκοτώνοντας τέρατα ή ολοκληρώνοντας quests. Τα χρησιμοποιείτε για να αυξήσετε τα βασικά attributes, τα οποία με τη σειρά τους, και μαζί με τον οβολό σας, χρειάζονται για να μάθετε skills από τους trainers που υπάρχουν στον κόσμο του Risen 3. Καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε σε 2-3 attributes και τα ανάλογα skills αλλιώς ο χαρακτήρας σας θα μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά δεν θα είναι καλός σε τίποτα.

Και περνάμε στον τεχνικό τομέα (ακούστηκαν κάποιοι αναστεναγμοί στο βάθος;), το μεγάλο αγκάθι των τίτλων της Piranha Bytes. Ξεκινώντας από τα bugs, αυτήν τη φορά θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Το πιο σημαντικό bug που συνάντησε ο γράφων ήταν κάποια πτώματα τεράτων που στεκόταν όρθια σαν να ήταν ζωντανά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό αν λάβουμε υπόψη μας το βεβαρημένο παρελθόν της εταιρείας. Από την άλλη μεριά το voice acting θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, το λιγότερο, άθλιο, με τη χειρότερη, μακράν, φωνή όλων να ανήκει στον κεντρικό πρωταγωνιστή. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν πάνε πίσω και θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Την κατάσταση δεν βοηθούν και οι, ως επί το πλείστον, κακογραμμένοι διάλογοι. Τα γραφικά του τίτλου είναι αρκετά όμορφα με τις περιοχές του να διαφέρουν αρκετά η μία από την άλλη, αλλά δεν θα δείτε και ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση σε σχέση με αυτά του Risen 2. Ένα ακόμη πρόβλημα εντοπίζεται στο inventory του οποίου η διαχείριση είναι αρκετά δύσκολη, καθώς χρειάζεται αρκετό scrolling για δείτε όλα τα αντικείμενά σας. Την κατάσταση στον τεχνικό τομέα σώζει η μουσική η οποία είναι αρκετά επική και θα συνοδεύσει όμορφα τα ταξίδια σας.

Διαβάζοντας το review μπορεί να σας δόθηκε η εντύπωση ότι το Risen 3 είναι ένας κακός τίτλος. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Η Piranha Bytes θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι πολύ καλό αλλά δεν άρπαξε την ευκαιρία, μένοντας σε κάτι μέτριο. Παρόλα αυτά, ειδικά αν είστε οπαδός των Gothic ή Risen, ο τίτλος θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης και εξερεύνησης και ακόμη περισσότερο αν κάνετε λίγο τα στραβά μάτια μπροστά στα όποια προβλήματα τον ταλανίζουν.

6

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions