Minecraft: Xbox One | PlayStation 4 Edition – Review

0

Είναι δύσκολο να έρχεται κανείς σε επαφή με οποιαδήποτε έκδοση του Minecraft και να μην φαντάζεται κάποιον δύσμοιρο στη LEGO να αναρωτιέται τι του ξέφυγε που το “έπιασε” η Mojang. Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος φαινόμενο έφτασε στις νεότερες κονσόλες, εκμεταλλευόμενος φυσικά επιπλέον πόρους συστήματος για να δώσει μέγεθος και ζωή στους κόσμους που φτιάχνουν οι παίκτες.

Οι νέες εκδόσεις λοιπόν λειτουργούν σε 1080p60 αλλά, το πιο σημαντικό, επιτρέπουν τη δημιουργία κόσμων κατά 36 φορές μεγαλύτερων σε σχέση με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360. Σε άλλες περιπτώσεις τέτοιες αλλαγές στερούνται νοήματος, όχι όμως σε έναν τίτλο που προκαλεί τα όρια της φαντασίας του παίκτη, αφήνοντάς τον να διαμορφώσει με όποιον τρόπο θέλει τον ψηφιακό του κόσμο. Ακόμη και να φτιάξει πολλαπλούς.

Στο Minecraft άλλωστε, είτε ο παίκτης επιλέξει να το προσεγγίσει ως παιχνίδι είτε ως καμβά, η δημιουργία είναι αναπόφευκτη. Στη μια περίπτωση κάθε κύβος που θα χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κατασκευή πρέπει να εξαχθεί από τον κόσμο, ενώ υπάρχουν ελαφρά στοιχεία RPG και μια περιπέτεια με αρχή μέση και, τρόπον τινά, τέλος. Θα αντιμετωπίσετε το σκοτάδι, θα τελειώσουν προμήθειες και θα χρειαστεί να εξορύξετε άλλες, μόνοι ή και με παρέα. Οι εκδόσεις για κονσόλες άλλωστε υποστηρίζουν τη συμμετοχή έως και 4 παικτών σε split screen ή έως και 8 μέσω δικτύου. Φίλους μπορείτε να φέρετε και στην περίπτωση που αγνοήσετε τις συμβάσεις και μείνετε στο Build Mode για να φτιάξετε, χωρίς περιορισμούς, τον κόσμο που θέλετε, να τον προστατεύσετε αλλά και να ανοίξετε τις πόρτες του στον κόσμο. Ό,τι δηλαδή θεωρείται τόσο καιρό δεδομένο στην περίπτωση του Minecraft.

Minecraft Xbox One Edition minecraft-marvel-spiderman-x1-screenshot-06

Μπορεί τα νέα συστήματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, μπορεί οι κόσμοι να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι αυτή τη φορά, ωστόσο οι εκδόσεις για κονσόλες διατηρούν τα βασικά προτερήματα και μειονεκτήματά τους. Με καλή παρέα, το local co-op δίνει άλλη διάσταση. Το γεγονός όμως ότι ο κόσμος που δημιουργεί ο καθένας μένει online όσο και ο ίδιος, σημαίνει ότι οι φίλοι που θέλουν να εξερευνήσουν τον εκάστοτε κόσμο κάποιου άλλου περιορίζονται από “ωράριο καταστημάτων”. Με την αποχώρηση του host, όλα μένουν στη μέση. Η έννοια dedicated servers δεν υφίσταται στις εκδόσεις για κονσόλες, άρα, παρότι δεν χάνεται κανένα δημιούργημα, ουσιαστικά η πρόσβαση δεν είναι τελείως ελεύθερη.

Όπως πάντα βέβαια, το σημαντικό είναι η ελευθερία της δημιουργίας. Μπορείτε να φτιάξετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, σε εκπληκτικά μήκη και πλάτη, μνημειώδη κτίσματα που στέκονται επιβλητικά ακόμη και για τον επισκέπτη που τα αντικρίζει από απόσταση. Είναι όντως φοβερό πόσα μπορούν να γίνουν με λίγα διαφορετικά είδη κύβων. Βέβαια εδώ θα βρείτε και τα seeds. Φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και φροντίζουν ώστε το κόσμος που θα δημιουργηθεί με βάση αυτά και τον κατά τα άλλα σχετικά τυχαίο αλγόριθμο να έχει τα ανάλογα στοιχεία. Από εκεί και πέρα βέβαια αναλαμβάνετε εσείς.

Οι νέες εκδόσεις λοιπόν προσφέρουν περισσότερο, κατά περίπτωση φιλικότερο (με παρέα) και, αναμενόμενα, όχι απολύτως “αγνό” Minecraft. Εξυπακούεται ότι είναι οι καλύτερες εκδόσεις που μπορείτε να βρείτε εκτός PC. Για τους κατόχους PS4 δε, δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία φορά που θα δουν τον τίτλο στο σύστημά τους αφού ο τίτλος ανήκει πλέον στην Microsoft. Η υποστήριξη είναι δεδομένη, αλλά οι νέοι τίτλοι, φανταζόμαστε, όχι το ίδιο platform-agnostic.

8

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions