Atelier Rorona Plus: The Alchemist Of Arland – Review

0

Διασκευή “fem” RPG. Πιο ενδιαφέρον από “fem” Sheppard.

Η Tecmo Koei (ή Koei Tecmo πλέον) και η Gust συνεχίσουν να προχωρούν με προσθήκες στο παρακλάδι “Dusk” της “αλχημιστικής” σειρά Atelier και παράλληλα βρίσκουν χρόνο και για εκδόσεις Plus του κλάδου που διαδραματίζεται στο βασίλειο της Arland, όπως το Atelier Meruru Plus. Κινούμενοι και οι δύο προς τα πίσω, σειρά έχει το Atelier Rorona, ο πρώτος τίτλος που έλαβε χώρα στο προαναφερθέων βασίλειο και ο πρώτος τίτλος της σειράς για PS3 που είδαμε στο μακρινό 2010.

Φυσικά τα βασικά της σειράς εξακολουθούν να ισχύουν. Η μάχη είναι απλά άλλη μια δραστηριότητα, με το σύστημα crafting/αλχημείας να αποτελεί την ουσία του παιχνιδιού. Πρωταγωνιστεί η Rorona, ένα δεκατετράχρονο κορίτσι που καταλήγει όπου φυσά ο άνεμος και σύντομα καλείται να σηκώσει στις πλάτες της το κατάστημα μιας καθόλου συμπαθούς αλχημίστριας αλλά και να το σώσει εμπορικά μέσα σε τρία χρόνια. Θα χρειαστεί να μάθει συνταγές, να μαζεύει συστατικά και να κάνει ό,τι μπορεί για να συνθέσει τα καλύτερα δυνατά αντικείμενα. Τόσο για πώληση όσο και για χρήση από την ίδια και το party. Το party περιλαμβάνει τρία άτομα, με τα δύο συμπληρωματικά να απαιτούν…ημερομίσθιο, οπότε η καλή πορεία του καταστήματος/εργαστηρίου έχει και πιο άμεσο αντίκτυπο στην εξερεύνση των διαφόρων περιοχών προς εξασφάλιση νέων, ποιοτικότερων και σπανίων συστατικών. Κάπως έτσι κινούνται άλλωστε τα πράγματα σε όλη τη σειρά. Η διαφορά στην περίπτωση του Atelier Rorona Plus είναι πως έρχεται από απλούστερη εποχή με περισσότερα προβλήματα για να απασχολήσουν την Gust.

Το Atelier Rorona Plus: The Alchemist Of Arland λοιπόν είναι ταυτόχρονα εκσυγχρονιστική αλλά και αναχρονιστική διασκευή του πρωτότυπου τίτλου. Εκσυγχρονιστική διότι φέρνει νέα, πιο καλαίσθητα μοντέλα χαρακτήρων και μικρότερες βελτιώσεις σε περιοχές και τοπία, αλλά και βελτιώσεις ουσίας σε μηχανισμούς που κρατούσαν πίσω το πρωτότυπο. Αντί να απαιτεί από τον παίκτη να βγάλει άκρη μόνος του με το βασικότατο σύστημα crafting, φροντίζει να εξηγεί πολλά περισσότερα με tutorials. Για ώρες θα μαθαίνετε και από κάτι νέο και είναι πιο απίθανο να σας φανεί βουνό διότι η βοήθεια είναι πιο κοντά πλέον. Επιπλέον, όπως είθισται στη σειρά, ο τίτλος ορίζεται από προθεσμίες. Οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή αλλά και η αλχημεία έχουν κόστος σε χρόνο. Η πορεία στο main quest και ο χρόνος που αφήνει στην άκρη είναι βασικό μέλημα για τον παίκτη, ειδικά αν θέλει να ασχοληθεί με side quests. Τα τελευταία είναι πλέον σε ένα σημείο οπότε δεν τα κυνηγάτε εδώ κι εκεί όπως στην πρωτότυπη έκδοση. Το 2010 κάθε δραστηριότητα κόστιζε σε χρόνο με το κόστος να είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο, πράγμα που δεν βοηθούσε καθόλου στη συνολική διαχείριση των προθεσμιών. Αυτή τη φορά το άγχος είναι πιο περιορισμένο και το αποτέλεσμα, απλά, πιο φυσιολογικό. Μέσα σε όλα ενθαρρύνεται περισσότερο η εξερεύνηση. Και επειδή ο παίκτης ξέρει πως όσο κινείται μέσα στην ίδια περιοχή δεν χάνει χρόνο, αλλά και επειδή η ολοκλήρωση επιπλέον objectives, πολλά εκ των οποίων ολοκληρώνονται και με τη φυσική ροή των πραγμάτων, οδηγεί σε χρήσιμες επιβραβεύσεις με βάση σύστημα…bingo.

Οι μάχες δεν λείπουν από το Atelier Rorona Plus: The Alchemist Of Arland αλλά υπάρχουν περισσότερο για αλλαγή ρυθμού. Το βασικό σύστημα θυμίζει άλλες, απλούστερες εποχές σε JRPG, ακόμη και για τα πιο σύγχρονα δεδομένα του Atelier Escha & Logy. Δεν θα σας απασχολήσουν θέσεις στο χώρο, ειδικοί μετρητές κ.λπ. αλλά απλά πράγματα, αυτονόητα skills και λίγο σκέρτσο στην εκτέλεσή τους. Η εντύπωση που θα σας κάνει είναι πλέον θέμα προσδοκιών. Αν δεχτείτε ότι πρόκειται για “κομπάρσο” και αφιερωθείτε στην αλχημεία, δεν θα έχετε θέμα. Διαφορετικά, ούτως ή άλλως, η σειρά δεν είναι για εσάς.

Διαφορετικές άλλωστε είναι και οι ευαισθησίες σε χαρακτήρες και σενάριο. Δεν προσπαθεί να σώσει κάποιος τον κόσμο, δεν υπάρχει κάποιος αδιανόητος ή εξωτικός κίνδυνος, άρα και τα πλάσματα με τα οποία έρχεστε αντιμέτωποι θεωρούνται περισσότερο μέρος της πανίδας παρά κάποια αδιανόητη συμφορά. Αν δεν υπήρχαν και οι περιορισμοί σε χρόνο (που στην αρχή φαντάζουν ανεπαίσθητοι αλλά αργότερα χρειάζεται πιο “σφιχτή” διαχείρηση) το Atelier Rorona Plus: The Alchemist Of Arland θα ήταν ίσως το απόλυτο αγχολυτικό. Ως έχει είναι το καλύτερο πρόσωπα του Atelier Rorona με δόσεις fan service. Άλλωστε προκύπτουν cameo χαρακτήρων από άλλους τίτλους “Arland”, ενώ μπορείτε ακόμη και να αφήσετε αντικείμενα για να τα βρουν άλλοι παίκτες σε άλλους τίτλους της σειράς. Φανταζόμαστε ότι δεν θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία, αλλά το σκεπτικό της είναι ενδεικτικό της ευρύτερης λογικής του franchise.

Για αυτό δεν θα δει ποτέ μεγαλεία, θα έχει όμως πάντα το κοινό του. Δείτε το και αλλιώς. Σε σχέση με το να “λιώνει” κανείς σε Sims, δεν είναι κι άσχημη η αλχημεία. Όχι τίποτα άλλο. Δεν έχει και αμνησία η πρωταγωνίστρια. Για αλλαγή.

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions