Picross e4 – Review

0

Τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε, δραπανοκατσάβιδο.

Τι και αν το Sudoku είναι το πιο διάσημο “αριθμοπαίχνιδο” της εποχής μας, το Picross έχει δείξει το δικό του αντίστοιχο δρόμο στο χώρο των videogames. Φέτος η σειρά μάς φέρνει το Picross e4 στο 3DS και σας καλεί να σημαδέψετε χιλιάδες κουτάκια σε 100 και πλέον επίπεδα.

Η λογική είναι απλή. Πρέπει να εμφανίσετε μια εικόνα εντός ενός πλέγματος, αλληλεπιδρώντας με συγκεκριμένο τρόπο με τα πλακίδια του πλέγματος. Τα πλέγματα ξεκινούν από 5X5, φτάνουν το 15Χ20, για να ξεφύγουν στη συνέχεια σε διαστάσεις μέσω άλλου mode. Εννοείται πως η εικόνα που θα εμφανίσετε είναι λίγο ή πολύ “pixelωτή” και πως είναι από συνηθισμένα έως εντελώς κουφά αντικείμενα.

To κάθε πλέγμα έχει στους δύο του άξονες (x,y) μια σειρά από αριθμούς. Αυτοί υποδεικνύουν πόσα τετράγωνα πρέπει να μαρκάρετε σε κάθε σειρά ή στήλη ώστε να σχηματίσετε την εικόνα. “1” σημαίνει πως μόνο ένα τετράγωνο πρέπει να μαρκαριστεί, όμως το “3, 2” σημαίνει πως πρέπει να μαρκαριστούν τρία και δύο τετράγωνα αντίστοιχα, αλλά με τουλάχιστον ένα τετράγωνο “κενό” ανάμεσά τους. Και με αυτόν ως βασικό κανόνα πρέπει να λύσετε το κάθε puzzle σε λιγότερο από 1 ώρα για να λάβετε την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Ακούγεται πάρα πολύ αλλά μόλις δείτε ότι κάθε λάθος μαρκάρισμά σας φέρνει μερικά λεπτά ποινής στο χρονόμετρο (με αυτά να αυξάνονται εκθετικά με κάθε νέο λάθος), καταλαβαίνετε πως δεν είναι αδύνατο να ξεπεράσετε αυτό το όριο. Όχι πως υπάρχει κάποια ποινή πέραν του μικρότερου score και την έλλειψη χρώματος στην εικόνα που εμφανίσατε. Είναι όμως αυτό που σας κρατά σε τάξη και με συγκροτημένο μυαλό.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο βασικό mode (Picross) το οποίο διαθέτει δύο παραλλαγές. Το Mega Picross κρατά τους ίδιους κανόνες, μόνο που οι αριθμοί πρέπει πλέον να μοιράζονται σε δύο διαδοχικές γραμμές ή στήλες και χωρίς κενά μεταξύ τους. Από την άλλη το Micross είναι το free for all mode αλλά και το πιο δύσκολο ταυτόχρονα. Τα χρονόμετρα καταργούνται, αλλά το ίδιο και οι (προαιρετικές στα άλλα modes) βοήθειες. Ξεκινάτε από ένα πλέγμα 8Χ8 και η ολοκλήρωσή του αποκαλύπτει πως αυτό είναι μόνο ένα μέρος ενός τεράστιου πλέγματος, ουσιαστικής διάστασης 64Χ64. Εσείς αναλαμβάνετε πάντα πλέγματα “οκτάδες” με μεγαλύτερη μεν ελευθερία αλλά χωρίς ένδειξη για το αν πετύχατε σε κάθε γραμμή ή στήλη (πληροφορία που στα άλλα modes δίνει το παρόν).

Η όλη ιδέα δεν αργεί να γίνει απλή στο μυαλό σας και όλα μένουν απλά στις μικρές διαστάσεις. Όσο αυτές αυξάνονται όλα δυσκολεύουν με εσάς πολλές φορές να ψάχνετε μπούσουλα στην εικόνα που σχηματίζεται στην πάνω οθόνη του 3DS. Τις περισσότερες φορές θα αποτύχετε και σίγουρα στα πολύ μεγάλα μεγέθη σε κάποια σημεία απλά θα πάτε στην τύχη ελπίζοντας να μην κάνετε πολλά λάθη στη σειρά. Αυτή η σκέψη θα γίνει κτήμα σας στο Micross όπου όση ικανοποίηση και αν προσφέρει η ολοκλήρωση ενός τμήματος του μεγάλου puzzle, η αίσθηση του random είναι πάντα εκεί. Και μιας και στο συγκεκριμένο mode δεν υπάρχουν ούτε κατά φαντασίαν ποινές, τίποτα δεν σας κρατά από τα, δίχως λογική, χτυπήματα στην οθόνη. Το ευτύχημα είναι πάντως πως ακόμα και στα μεγάλων διαστάσεων πλέγματα, τα πράγματα δεν είναι ποτέ αρκετά μικρά ώστε να μπουκώνει η οθόνη του 3DS.

Η ιδέα του Picross e4 δεν είναι καινούρια, είναι όμως ακόμα διασκεδαστική και απαιτεί σκέψη. Ο συγκεκριμένος τίτλος όμως δίνει μερικές φορές άθελα του περισσότερη έφεση στην τυχαία επιλογή και όχι στην κανονική σκέψη. Η μεγάλη έκπληξη όμως θα είναι πάντα τα χρωματιστά pixels στο τέλος του γρίφου που ο τίτλος βαφτίζει “επαναφορτιζόμενο γκαζόν με μανιβέλα” ή κάτι ανάλογα αδιανόητο.

6

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions