Football Manager Classic 2014 Review

0

Are we there yet?

Σίγουρα ο Miles Jacobson και η SEGA έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους για το Football Manager και τις φορητές συσκευές. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες με το Football Manager Handheld στο παρελθόν και το Football Manager Classic 2014 είναι άλλη μία προσπάθεια που, αυτή τη φορά, βασίζεται στους σαφώς περισσότερους πόρους του PS Vita.

Όπως υπονοεί και η παρηλλαγμένη ονομασία του τίτλου η εν λόγω έκδοση για το PS Vita βασίζεται, ουσιαστικά, στο Classic Mode που συναντάται και στο Football Manager από το 2012 και αποτελεί μια πιο “βασική” εκδοχή του Career Mode που, στην πράξη, μεταφράζεται σε μικρότερες ποσότητες micromanagement. Λογικό λοιπόν να είναι και κάπως πιο εύκολη η απόδοσή του σε φορητό σύστημα. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Όλοι οι μηχανισμοί είναι παρόντες, το ίδιο και η 3D Match Engine. Η ισότητα των μηχανισμών με αυτούς στην έκδοση για PC επιβάλλεται άλλωστε για το μακράν πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του Football Manager Classic 2014: το cross-save μέσω Steam. Αρκούν τα στοιχεία του λογαριασμού σας και μπορείτε να μεταπηδάτε από την έκδοση για PC σε εκείνη του PS Vita για να συνεχίσετε στο Classic Mode από εκεί που είχατε μείνει. Πέραν του Career Mode θα βρείτε και το Challenge Mode βέβαια αλλά μην περιμένετε άλλα modes όπως το online και λογικό είναι. Οι πόροι του PS Vita, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να συναγωνιστούν αυτούς ενός PC/Mac. Αν λοιπόν θελήσετε να ξεκινήσετε σε πολύ μικρή κατηγορία, αν είστε αποφασισμένοι να “τρέξετε” πολλαπλά πρωταθλήματα παράλληλα ετοιμαστείτε για, συγκριτικά, πολύ loading. Είναι προτιμότερα να μείνετε στα απαραίτητα. Δεν είναι ντροπή αλλά ρεαλισμός. Φαίνεται και στη 3D Match Engine άλλωστε που, πέραν των όποιων περιστασιακών αστοχιών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δεν είναι παντού και πάντα συνεπής όσον αφορά το frame rate.

Είναι λοιπόν το Football Manager Classic 2014 η απόλυτη καταδίκη τους φανατικού; Είναι ο τρόπος που θα σας “πείσει” (αν υποθέσουμε ότι χρειάζεστε και επιχειρήματα) να συνεχίζετε την τρέλα εν κινήσει; Όχι ακόμη. Η Sports Interactive, προκειμένου να μην αναγκάσει τον παίκτη να παλεύει να μάθει δύο διαφορετικά interfaces, προσπάθησε να μεταφράσει τις νόρμες του PC στα δεδομένα του PS Vita. Σε μεγάλο βαθμό τα μενού είναι γνώριμα με διάφορες επιλογές να βρίσκονται ένα πάτημα μακριά και κάποιες επεμβάσεις να γίνονται με την αφή. Αυτό είναι το καλό αλλά και το κακό. Τα μενού αυτά σχεδιάστηκαν, κατά βάση, για χρήση σε μεγαλύτερες οθόνες και με διαφορετικό τρόπο. Λειτουργούν στο PS Vita αλλά πολλά πλαίσια είναι πιο μικρά ή απλά πιο άβολα στην πράξη. Συνεπώς αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σίγουρο στο Football Manager Classic 2014 είναι πως, πριν κάνετε λάθος τακτικής, θα κάνετε λάθος επιλογή χάρη στην ιδιοσυγκρασία του μενού. Δεδομένης της διάστασης της οθόνης του PS Vita αλλά και της ανάλυσης αυτής, η λύση δεν είναι εύκολη. Ή ο τίτλος θα έπρεπε να κρατήσει την ίδια λογική σε μενού και να διατεθεί σε tablets, όπου ο χώρος είναι συγκριτικά άφθονος, είτε η Sports Interactive θα αναγκαζόταν να προτείνει κάποιο τελείως διαφορετικό UI που θα μπέρδευε όσους παίζουν και στο PC. Μάλλον η πρώτη λύση θα ήταν προτιμότερη ενώ, εικάζουμε, θα απευθυνόταν και σε ακόμη περισσότερο κόσμο (αν και μάλλον όχι με τις τιμές που μπορεί να “σηκώνει” το PS Vita).

Όλα αυτά σημαίνουν βέβαια πως, έτσι ή αλλιώς, το Football Manager Classic 2014 ήταν καταδικασμένο εξ αρχής να βασίζεται σε ημίμετρα. Όχι επειδή δεν λειτουργεί, όχι επειδή δεν νοιάστηκε κανείς, αλλά διότι κάπου αλλού είχε το μυαλό του όποιος διάλεγε το PS Vita ως τελικό προορισμό.

We’re not there yet.

6

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions