Us And Them: Cold War – Review

0

Ο κατάσκοπος που μας ψιλομπέρδεψε.

 Το Us And Them, της ελληνικής Icehole Games (World Basketball Manager), διατίθεται για PC από το 2010. Μόλις τον προηγούμενο μήνα όμως προστέθηκε και στη Steam οπότε και δίνεται η ευκαιρία σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό να το γνωρίσει.

Και σίγουρα δεν μιλάμε για μία εύκολη γνωριμία, καθώς το Us And Them διαφοροποιείται από την πλειονότητα των turn based strategy games που πιθανώς έχετε δοκιμάσει. Το manual, που ευτυχώς διατίθεται στις τρεις γλώσσες που μπορείτε να παίξετε (Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά) , σε συνδυασμό με το tutorial που επιβάλλεται να παρακολουθήσετε πριν αποπειραθείτε να κάνετε το οτιδήποτε, θα αποτελέσουν τους αγαπημένους συντρόφους σας για να αντιληφθείτε τους στόχους και τους μηχανισμούς του ιδιότυπου αυτού παιχνιδιού.

Το επόμενο βήμα είναι να διαλέξετε παράταξη, είτε της KGB είτε της CIA και να την οδηγήσετε στην επικράτηση, κάνοντας σωστή χρήση των πρακτόρων και των πόρων που έχετε στη διάθεσή σας.

Κάθε πράκτορας ειδικεύεται στο δικό του πεδίο, οπότε ανάλογα με την κατάσταση της εκάστοτε χώρας στην οποία “επεμβαίνει”, δύναται να την επηρεάσει διαφορετικά. Για παράδειγμα σε μία χώρα που τα ποσοστά των δύο παρατάξεων δεν έχουν χαοτική διάφορα, έχει λογική η χρήση ενός πολιτικού πράκτορα για να ανατρέψει το καθεστώς της και να την πάρετε έτσι με το μέρος σας.

Η σωστή τοποθέτησή τους αποκτά επιπλέον νόημα αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποκαλύψετε τους πράκτορες της αντίπαλης παράταξης και έπειτα να τους βγάλετε από την μέση, είτε κυριολεκτικά, είτε μέσω δωροδοκίας, ανατρέποντας τα σχέδιά τους. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ήρωες της κάθε παράταξης, οι οποίοι έχουν ξεχωριστές ικανότητες χωρίς όμως να επηρεάζουν υπερβολικά τις ισορροπίες που έξυπνα χτίζει το παιχνίδι.

Ιδιαίτερη στρατηγική σκέψη απαιτείται στη δημιουργία δικτύου κατασκόπων, καθώς η συμμετοχή των πρακτόρων σας σε αυτά ενισχύει τις ικανότητές τους, όμως τους καθιστά και πιο εύκολους στην ανίχνευση, άρα και στην εξουδετέρωσή τους από τον αντίπαλο.

Σημαντικό ρόλο παίζει στο Us And Them και η κατανομή των πόρων για την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας που χωρίζεται σε τρία μέρη, την κούρσα του διαστήματος, τα πυρηνικά όπλα και τις συσκευές. Οι δύο πρώτοι τομείς επηρεάζουν την πληθυσμιακή υποστήριξη της κάθε παράταξης με διαφορετικό τρόπο, ενώ η ανάπτυξη συσκευών χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τις μονάδες που ενισχύουν.

Όλα τα παραπάνω είναι τα εργαλεία που θα έχετε στην διάθεσή σας προκειμένου να οδηγήσετε την παράταξή σας στην παγκόσμια κυριαρχία. Όσο περνούν οι γύροι και οι μήνες εντός του παιχνιδιού, ξετυλίγονται τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά, ενώ αποκαλύπτονται και επιπλέον ήρωες σε κάθε πλευρά. Οι σωστές αντιδράσεις της ΑΙ στις κινήσεις σας, βοηθούν στον εγκλιματισμό σας ενώ και η εναλλαγή των γύρων, όσες κινήσεις πρακτόρων και να έχετε προγραμματίσει, είναι πάντα γρήγορη βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό που πετυχημένα κτίζει το Us And Them.

Αντίθετα, όσο οι μηχανισμοί του τίτλου λειτουργούν ομαλά, άλλο τόσο ο τίτλος καθαυτός αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα. Αν και αρχικά ξενίζει, η αδυναμία αλλαγής της ανάλυσης από την προεπιλεγμένη (1024×768) μπορεί να είναι μία αναχρονιστική επιλογή ωστόσο συνηθίζεται και μετά από λίγο θα είναι το τελευταίο που θα σας ενοχλήσει. Μέσω της Steam, ξεκινάτε το Us And Them και παίζετε το παιχνίδι σας, όμως, για κάποιο λόγο, σε περίπτωση που θέλετε να το εγκαταλείψετε, θα πρέπει έπειτα να κλείσετε την διεργασία της υπηρεσίας χειροκίνητα, αλλιώς ο Steam Client αδυνατεί να τερματίσει τον τίτλο. Ο μόνος τρόπος να παρακάμψετε το εν λόγω πρόβλημα είναι να ξεκινήσετε το παιχνίδι αυτόνομα, χωρίς την υπηρεσία της Valve. Επίσης ενοχλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή των σχεδιαστών να μη δίνουν στους παίκτες την δυνατότητα να παρακάμψουν το εισαγωγικό cut scene όταν προσπαθείτε να ξεκινήσετε νέο campaign με την παράταξη της CIA. Τέλος, αν και μετά από κάποιες ώρες παιχνιδιού, μοιραία, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, μέρος της δυσκολίας εκμάθησης έρχεται και από το ελαφρώς μπερδεμένο UI, που θεωρούμε ότι υπήρχαν τρόποι να είναι πιο φιλικό προς το νέο χρήστη.

Ξεπερνώντας όμως τα ανωτέρω τεχνικά του προβλήματα το Us And Them: Cold War ικανοποιεί. Οι μηχανισμοί του λειτουργούν σωστά, η ροή των γύρων είναι απρόσκοπτη, ειδικότερα μετά τις αρχικές ώρες που θα έχετε συνηθίσει το γραφικό περιβάλλον, τους στόχους αλλά και τον τρόπο που μετακινείτε και διαχειρίζεστε τους πράκτορές σας. Μπορεί να σας μεταφέρει σωστά την αίσθηση της ευθύνης και αποτελεί μία διαφορετική πρόταση στον χώρο των turn based strategy. Εάν είχε και ένα λίγο πιο προσεγμένο τεχνικό τομέα, θα μπορούσαμε να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε επίδοξο κατάσκοπο.

6

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions