Thief – Review

0

Οι σκιές είναι γεμάτες κινδύνους. Ειδικά στο νέο Thief.

O Master Thief, ή αλλιώς Garrett, επιστρέφει στο remake της σειράς Thief από την Eidos Montreal. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της με το Deus Ex: Human Revolution, ένα τίτλο ο οποίος διαθέτει αρκετά στοιχεία stealth. Βέβαια το νέο Thief βασίζεται στην ουσία εξ’ ολοκλήρου σε αυτά ενώ η εταιρεία είχε και το δύσκολο έργο του να καταφέρει να μείνει το remake πιστό στο πνεύμα της σειράς χωρίς πολλούς νεωτερισμούς που θα το μετέτρεπαν σε κάτι άλλο. Έτσι από τη μια μεριά έχουμε μια σειρά, ο τελευταίος τίτλος της οποίας κυκλοφόρησε το 2004, και από την άλλη μία εταιρεία η οποία πρέπει να τα βγάλει πέρα σε ένα αρκετά δύσκολο έργο.

Μη θέλοντας να προβούμε σε spoilers δεν θα πούμε πολλά πράγματα για το σενάριο. Η The City, όπως απλά ονομάζεται η πόλη στην οποία “δραστηριοποιείται” ο Garrett, διαθέτει ένα συνδυασμό βικτωριανών και steampunk στοιχείων, ενώ δεν λείπουν και τα μυστικιστικά στοιχεία όπως μας είχαν συνηθίσει και οι παλαιότεροι τίτλοι. Αφού τελειώσει το prologue θα είστε ελεύθεροι να κινηθείτε στην πόλη με περισσότερες περιοχές να ξεκλειδώνουν όσο ολοκληρώνετε chapters. Μέσα στην πόλη σας δίνεται η αίσθηση ενός open-world περιβάλλοντος αλλά στην ουσία αυτό δεν είναι παρά μία ψευδαίσθηση. Κάθε υπο-περιοχή είναι σχετικά μικρή όμως υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πάτε από το ένα σημείο στο άλλο, είτε από τους δρόμους είτε από τις σκεπές. Αρκετά ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και τα districts της πόλης χωρίζονται με τη σειρά τους σε μικρότερες περιοχές. Τις περισσότερες φορές για να μετακινηθείτε μεταξύ αυτών των σημείων θα πρέπει να βρείτε κάποιο παράθυρο. Παράθυρα όμως ανοίγετε και για να μπαίνετε σε σπίτια και να κλέβετε αντικείμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά στην αρχή που δεν θα ξέρετε καλά τους χάρτες, να ανοίγετε κάποιο παράθυρο και ξαφνικά να βλέπετε μπροστά σας μια loading screen.

Το άνοιγμα των παραθύρων όμως είναι μία από τις συνήθειες που θα λατρέψετε στο νέο Thief. Ευτυχώς η Eidos Montreal δεν έπεσε στην παγίδα και δεν αλλοίωσε το gameplay του τίτλου προσθέτοντας ίσως περισσότερα action στοιχεία. Βέβαια χρειάστηκε και λίγη βοήθεια από τους φίλους της σειράς. Ας μην ξεχνάμε την κριτική (ή αλλιώς κράξιμο) που δέχτηκε όταν εμφανίστηκε ένα gameplay video το οποίο ήταν γεμάτο quick time events, με αποτέλεσμα να τα αφαιρέσει. Τώρα τα μόνο μικρά ψήγματα QTE που έχουν μείνει είναι όταν ανοίγετε παράθυρα όπου πρέπει να πατάτε ένα κουμπί συνεχόμενα για λίγο ή σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Το stealth είναι απαραίτητο αν θέλετε να τα βγάλετε πέρα. Οι φρουροί μπορεί να μην είναι οι πιο έξυπνοι εχθροί που έχετε δει, αλλά μπορούν να σας εντοπίσουν αρκετά εύκολα αν είστε απρόσεκτοι.  Από την άλλη μεριά όμως η AI πάσχει σε αρκετά σημεία. Αν σας ανακαλύψουν δεν έχετε παρά να κρυφτείτε για λίγο στις σκιές ή να σκαρφαλώσετε σε κάποια σκεπή για να σας χάσουν. Επίσης όταν ανακαλυφθεί κάποιο πτώμα τότε χτενίζουν για λίγο την περιοχή και μετά συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Στο να τους εξεδετερώσετε ή να τους αποφύγετε σχετικά εύκολα συμβάλλει και το ότι οι διαδρομές και οι περιπολίες τους είναι συγκεκριμένες, οπότε αν τις μάθετε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Γενικά η AI ήθελε λίγη δουλειά ακόμη.

Εκτός από το να κρύβεστε από τους διάφορους εχθρούς σας, τον περισσότερο χρόνο θα τον περάσετε ψάχνοντας για loot που μπορείτε να κλέψετε. Το να ψάχνετε κάθε σπιθαμή της πόλης για loot είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη πρόκληση καθώς δεν είναι όλα τόσο εύκολο να βρεθούν. Αν σας αρέσει η εξερεύνηση και η ανακάλυψη μυστικών εδώ θα βρείτε αρκετές δόσεις από αυτά. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά αντικείμενα να βρείτε, ενώ δε λείπει και το special loot. Άλλα είναι κρυμμένα πίσω από κλειδωμένα χρηματοκιβώτια για τα οποία πρέπει να βρείτε το συνδυασμό, άλλα σε δυσπρόσιτα σημεία ενώ άλλα είναι κρυμμένα πίσω από πίνακες ή βιβλιοθήκες. Πέρα από αυτά δε λείπουν και οι γρίφοι κυρίως από τις main missions. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε loot υπάρχει και η ικανότητα focus, με την οποία φωτίζονται όλα τα αντικείμενα που μπορείτε να κλέψετε ή να χρησιμοποιήσετε. Η αλήθεια είναι ότι το focus κάνει τα πάντα πολύ εύκολα οπότε αν θέλετε μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από τα options. Τα χρήματα που μαζεύετε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε upgrades ή εξοπλισμό από merchants που θα βρείτε στην πόλη. Πέρα από τα upgrades στον εξοπλισμό, μπορείτε να πληρώσετε για να πάρετε focus points, ενώ κάποια μπορείτε να τα βρείτε και περιπλανώμενοι στον κόσμο του Thief, με τα οποία αναπτύσσετε τις ικανότητες του Garrett.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του, το βασικότερο από όλα είναι το τόξο. Έχετε στη διάθεσή σας πολλών ειδών βέλη. Από τα απλά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σκοτώσετε κάποιον, μέχρι βέλη νερού για να σβήνετε πυρσούς και φωτιές ή βέλη φωτιάς για τα εύφλεκτα υλικά. Πολύ χρήσιμο είναι επίσης και το Blackjack με το οποίο μπορείτε να ρίξετε τους εχθρούς σας αναίσθητους αν τους πλησιάσετε από πίσω αθόρυβα. Πέρα από αυτά υπάρχουν και διάφορα άλλα εργαλεία που χρησιμοποιείτε σε προκαθορισμένα σημεία, όπως για να απενεργοποιήσετε παγίδες, να ξεβιδώσετε κάποια πλακέτα από ένα τοίχο κ.λπ. Ο πλούσιος εξοπλισμός προσφέρει αρκετές επιλογές στο πώς θα προσεγγίσετε κάθε κατάσταση, είτε θέλετε να το κάνετε αθόρυβα είτε όχι αν και το δεύτερο είναι αρκετά πιο δύσκολο τελικά, αλλά και πιο κοντά στην ουσία του Thief.

Με ολόκληρο τον τίτλο να διαδραματίζεται στις σκιές και στα σκοτάδια, δεν θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα πολύ όμορφα γραφικά του Thief. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι αυτά που ξεχωρίζουν καθώς είναι πολύ εκφραστικά αλλά και όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η μουσική αρκετές φορές μπορεί να είναι ενοχλητική, όχι γιατί δεν ακούγεται, αλλά γιατί παίζει σε λάθος σημεία. Όπως για παράδειγμα σε καταστάσεις όπου θέλετε ησυχία για να αποφύγετε κάποιους εχθρούς. Το voice-acting είναι πολύ καλό με τη φωνή του Garrett να ξεχωρίζει.

Τελικά η Eidos Montreal τα κατάφερε στο δύσκολο έργο της με σχετικά μεγάλη επιτυχία. Το Thief είναι ένας τίτλος που μένει πιστός στην ιστορία του. Θα σας προσφέρει αρκετές συγκινήσεις, έχει πολλά μυστικά για να ανακαλύψετε ενώ και η διάρκεια του κρίνεται πολύ ικανοποιητική ειδικά αν είστε από αυτούς που ψάχνουν τα πάντα. Το μόνο μελανό σημείο που χαλάει τη συνολικά καλή εικόνα είναι η AI η οποία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ειδικά για ένα τίτλο του συγκεκριμένου είδους.

7

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions