Might & Magic X: Legacy – Review

0

Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά.

Έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου τίτλου της σειράς Might & Magic. Η σειρά ξεκίνησε την πορεία της το μακρινό 1986 και φαινόταν να σταματά οριστικά το 2002 με το Might & Magic IX. Οι τελευταίοι τίτλοι της δεν είχαν δεχτεί την αποδοχή των προκατόχων τους με αποτέλεσμα αυτή να χάσει την αίγλη της και να χαθούν τα ίχνη της. Δώδεκα χρόνια μετά η Ubisoft, με τη βοήθεια της Limbic Entertainment, ανέλαβε να την επαναφέρει στη ζωή προσπαθώντας να μείνει όσο το δυνατόν πιο πιστή στο πνεύμα των παλαιότερων τίτλων. Και ομολογουμένως τα κατάφερε.

Η ιστορία του Might & Magic X: Legacy διαδραματίζεται στον κόσμο του Ashan. Μπορεί να μην έχει εμφανιστεί προηγουμένως σε τίτλο της σειράς, αλλά αρκετοί από εσάς θα τον γνωρίζετε από την αδελφή σειρά Heroes Of Might & Magic. Υπάρχει αρκετό lore και υλικό για να διαβάσετε αν σας αρέσει να μαθαίνετε τα πάντα για τους κόσμους που επισκέπτεστε στα games σας. Η κίνησή σας σε αυτό τον κόσμο δεν γίνεται ελεύθερα, όπως θα έχετε συνηθίσει από άλλα παιχνίδια, αλλά σε ένα πλέγμα χωρισμένο σε τετράγωνα. Φανταστείτε κάτι σαν την κίνηση σε τίτλους turn based ή όπως σε ένα επιτραπέζιο. Όλα αυτά σε πρώτο πρόσωπο. Πιο old school δεν γίνεται.

Κατά τη δημιουργία του τετραμελούς party σας, αν επιλέξετε να το φτιάξετε εσείς και να μην ξεκινήσετε με κάποιο random, οι επιλογές είναι πλούσιες. Υπάρχουν τέσσερα races (Human, Elf, Dwarf, Orc) και ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε θα έχετε και διαφορετικές επιλογές σε classes. Έτσι για τους Humans έχουμε τους Mercenary, Crusader και Freemage, για τα Elves τους Bladedancer, Ranger και Druid, για τους dwarves τους Defender, Scout και Runepriest και, τέλος, για τα orcs τους Barbarian, Hunter και Shaman. Οι επιλογές είναι αρκετές ώστε να φτιάξετε μια ομάδα στα μέτρα σας και στο στιλ που σας αρέσει.

Και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων υπάρχουν αρκετές επιλογές και skills για να επενδύσετε τους πόντους που κερδίζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε level. Σε κάθε level up κερδίζετε 4 πόντους για τα βασικά attributes και άλλους τόσους για να χρησιμοποιήσετε στα διάφορα skills. Συνολικά υπάρχουν skills για όλων των ειδών τα όπλα, για επτά διαφορετικές σχολές μαγείας, καθώς και διάφορα άλλα όπως ασπίδες, armor κ.λπ. Αφού φτάσετε έως ένα σημείο σε κάποιο skill θα πρέπει να αναζητήσετε trainer για να ξεκλειδώσει το επόμενο επίπεδο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν είναι όλα τα skills και spells χρήσιμα. Φροντίστε να διαβάσετε καλά την περιγραφή τους για να αποφασίσετε ποια χρειάζεστε πιο πολύ. Επίσης πινελιές που θυμίζουν κάποια παλαιότερη εποχή αποτελούν η ανάγκη για αγορά provisions τα οποία χρησιμοποιείτε κάθε φορά που κάνετε rest, αλλά και το ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους health ή mana regeneration και θα πρέπει να χρησιμοποιείε potions ή να ξεκουράζεστε.

Οι μάχες, όπως είναι φυσικό, γίνονται και αυτές σε first-person και είναι turn-based. Οι χαρακτήρες σας κάνουν κάποια κίνηση, είτε αυτή είναι επίθεση είτε κάτι άλλο και στη συνέχεια έρχεται η σειρά των εχθρών και κ.ο.κ. Αν θέλετε, μπορείτε να κινηθείτε αλλά αυτό θα χρησιμοποιήσει την κίνηση όλων των χαρακτήρων σας και θα έρθει η σειρά των αντιπάλων σας. Οι μάχες απαιτούν αρκετή οργάνωση και σκέψη, καθώς μία λάθος κίνηση μπορεί να φέρει την καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι στα αρχικά στάδια θα τα βρείτε σκούρα, αλλά από τη μέση και μετά ο τίτλος γίνεται εύκολος ίσως και περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Και ένα μικρό tip: Μην ανησυχείτε για την έλλειψη χρημάτων στην αρχή, αργότερα θα σας περισσεύει.

Στον τεχνικό τομέα μην περιμένετε πολλά πράγματα. Τα γραφικά του είναι αρκετά καλά αλλά δεν συγκρίνονται με νεότερους τίτλους. Η μουσική έχει περισσότερο μια διακριτική παρουσία, όπως και το voice-acting στο οποίο δεν υπάρχει καθόλου lip-sync. Τα animations είναι απλοϊκά και γενικά δεν θα εντυπωσιαστεί κανείς από αυτά τα χαρακτηριστικά του τίτλου.

Αν θέλετε τα games που παίζετε να έχουν τα σούπερ γραφικά τότε το Might & Magic X Legacy δεν είναι για εσάς. Αν όμως είστε λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία, έχετε παίξει κάποιο παλαιότερο Might & Magic, Wizardry ή παρόμοιο τίτλο και σας έχει λείψει αυτό το στιλ, το Legacy θα σας αφήσει ικανοποιημένους. Για τους νεότερους αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι μια διαφορετική εμπειρία, που απαιτεί περισσότερη σκέψη και στρατηγική.

8

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions