Minecraft: PlayStation 3 Edition – Review

0

Another brick in the wall

Το Minecraft είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη και άβολη εμπειρία που προϊδεάζει μάλλον αρνητικά: δεν υπάρχουν κανόνες, σαφή objectives και συγκεκριμένη καθοδήγηση. Το παιχνίδι απλά σας πετάει σε έναν εντελώς αχανή χώρο, σε ένα random-generated χάρτη με μοναδικό εφόδιο το ξεροκόμματο tutorial που ούτε φιλικό αλλά ούτε και διαφωτιστικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το πόνημα της Mojang, θα σας ζητήσει να “μοχθήσετε” ειλικρινά προκειμένου να μπείτε στο νόημα και να κατανοήσετε τη λογική του.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παντελής έλλειψη φραγμών και περιορισμών – ο κόσμος μπορεί να εξερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από χοντροκομμένα τουβλάκια που ενώνονται στις γωνίες μεταξύ τους και αναπαριστούν οτιδήποτε υλικό μπορείτε να σκεφτείτε: χώμα, γυαλί, ξύλο, πέτρα ή ακόμα και ημιπολύτιμους λίθους. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό για να παραχθεί ένα καινούργιο υλικό/αντικείμενο που και αυτό με τη σειρά του, ανοίγει ένα νέο κατάλογο από πιθανές υλοποιήσεις. Π.χ. μερικά κομμάτια ξύλο μπορούν να μετατραπούν σε πάγκο εργασίας, ο οποίος με τη σειρά του θα ξεκλειδώσει κάποιες νέες κατασκευές, όπως αξίνες, πόρτες, δαδιά ή και όπλα. Οι διακλαδώσεις και οι συνδυασμοί σε νέα δημιουργήματα και καλλωπιστικά αντικείμενα είναι πρακτικά αμέτρητες και συνάμα ποικίλες. Αυτό είναι και το πιο εθιστικό στοιχείο του Minecraft: πάντα υπάρχει ένας καινούργιος συνδυασμός και ένα νέο τεχνούργημα να δοκιμάσετε.

Η παντελής απουσία αφηγηματικού πλέγματος και συγκεκριμένης ροής θα σας κάνει είτε να λατρέψετε είτε να μισήσετε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει κάποιος προκαθορισμένος στόχος, ούτε κάποιος τρόπος να “νικήσετε”. Το Minecraft λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο κύκλο ημέρας/νύχτας, τον οποίο διαχειρίζεστε όπως κρίνετε εσείς οι ίδιοι σκόπιμο: μπορείτε να μαζέψετε με τα εργαλεία σας τα υλικά που χρειάζεστε, να αλλοτριώσετε τη γη, να ψαρέψετε (με καλάμι που έχετε κατασκευάσει οι ίδιοι) ή ακόμα και να φτιάξετε τούβλο-τούβλο μια ολόκληρη πόλη – μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε, αρκεί να το φανταστείτε και οι προμήθειες σας σε τουβλάκια να είναι επαρκείς.

Τη νύχτα τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, καθώς συρρέουν στον κόσμο σας ορδές από σκελετούς και απέθαντα πλάσματα. Τουλάχιστον για τα πρώτα βράδια, θα αρκεστείτε στο να μένετε κλεισμένοι στην ασφάλεια του καταφυγίου σας (και αυτό φυσικά φτιαγμένο από εσάς). Όταν δυναμώσετε αρκετά, φτιάξετε τα πρώτα σας όπλα και δώσετε τις πρώτες σας μάχες, θα ξεθαρρεύετε όλο και περισσότερο και θα ψάχνετε κάποιο από τα αχανή ορυχεία που βρίσκονται κάτω από τη γη, με αχαρτογράφητους θησαυρούς στο εσωτερικό τους.

Με λίγα λόγια, το Minecraft προσφέρει απαράμιλλο replayability και πολυποίκιλο content που καλύπτει μια ευρεία γκάμα παικτών, ανεξάρτητα αν είναι casual ή πιο “ψαγμένοι”.

Κατά τα άλλα, η έκδοση στο PS3 αποτελεί ένα μάλλον ασφαλές port αυτής του Xbox 360 (άλλωστε για τον ίδιο developer μιλάμε), που απλά περιλαμβάνει εξαρχής και το Creative mode. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν ανεξάντλητες προμήθειες σε κάθε τύπο brick και περιφέρονται σε God mode. Ουσιαστικά ο κόσμος γίνεται καμβάς για κάθε λογής δημιούργημα, με μόνο όριο την φαντασία σας. Θυμάστε μήπως το βίντεο με την αναπαράσταση της πολιτείας του King’s Landing από τουβλάκια; Δημιουργήθηκε σε αυτό ακριβώς το mode.

Ασφαλώς η ευθέως σύγκριση με την έκδοση στο PC, είναι εντελώς άκαιρη: δεν παρέχονται τα αναρίθμητα user-made mods/tools αλλά και το community είναι ασύλληπτα μικρότερο. Πάντως είναι καλοδεχούμενη η προσθήκη του split-screen που υποστηρίζει μέχρι και τέσσερις παίκτες αλλά και η δυνατότητα για online σύνδεση μέχρι και οκτώ παικτών, στον κόσμο του παίκτη που κάνει host.

Το Minecraft δεν είναι σίγουρα για όλους και βεβαίως η έκδοση του PS3 έρχεται αρκετά αργά, πιο μετά ακόμα και από το εξίσου καλό και παρόμοιας νοοτροπίας, Terraria. Αν μέχρι σήμερα δεν το έχετε δει, οφείλετε τουλάχιστον να κατεβάστε το demo από το Store, αν μη τι άλλο για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι περί τίνος πρόκειται. Δώστε του μερικές ώρες παιχνιδιού και θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

8

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions