Cut The Rope 2 – Review

0

The Nommies are coming

Αυτό το “2” που βλέπετε στον τίτλο του νέου Cut The Rope είναι παραπλανητικό, αλλά όχι από πρόσθεση. Ένας από τους δημοφιλέστερους τίτλους για smartphones και tablets, το Cut The Rope, διαδέχθηκαν τα Cut The Rope: Experiments και ακολούθως το Cut The Rope: Time Travel. Επομένως το Cut The Rope 2 δεν πρέπει να είναι κάτι σημαντικά διαφορετικό για να υποστηρίξει το όνομά του; Αυτή είναι η προσδοκία που δημιουργεί ο αριθμός τουλάχιστον. Ακριβώς για αυτό το λόγο θα ήταν προτιμότερο να έχουμε έναν ακόμη νέο υπότιτλο. Έτσι δεν θα μπερδευόταν κανείς.

Όπως σε κάθε τίτλο της σειράς ο παίκτης καλείται να χρησιμοποιήσει μπαλόνια, σχοινιά, φυσητήρες και άλλα αντικείμενα για να κατευθύνει ζαχαρωτά στο στόμα του αξιαγάπητου πραγματικά Om Nom. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι “βιδωμένος” σε ένα σημείο και περιμένει με το στόμα ανοιχτό. Υπό συνθήκη μπορεί να μετακινηθεί. Επιπλέον δεν είναι μόνος αφού τα λεγόμενα Nommies, με τις ειδικές τους ιδιότητες αποτελούν εργαλεία στα χέρια του παίκτη αλλά και επιπλέον δόσεις γλυκύτητας και χάρης. Το ένα μπορεί να σηκώσει κάποιο αντικείμενο, να το μεταφέρει και να το αφήσει με ένα tap από τον παίκτη. Κάποιο άλλο εκτοξεύει τη γλώσσα του για να δημιουργήσει εμπόδια ή γέφυρες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο παίκτης όπως νομίζει. Κάποιο άλλο είναι φτιαγμένο για να τρομάζει τον Om Nom και να τον κάνει να εκτοξεύεται προς τα πάνω. Ενώ δεν λείπει κι άλλο ένα που πολλαπλασιάζεται, προσθέτοντας έναν κλώνο ύστερα από κάθε άγγιγμα του παίκτη.

Στο άκουσμα και μόνο όλων αυτών λογικό είναι να αναρωτηθεί κανείς από όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορεί να σκαρφιστεί προκειμένου να κερδίσει τα τρία αστέρια σε κάθε επίπεδο. Διότι άλλη υπόθεση να περνά κανείς από το ένα επίπεδο στο άλλο και τελείως διαφορετική η κανονική του ολοκλήρωση. Αυτό άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό του είδους και της σειράς, χαρακτηριστικό που, λόγω μεθοδικού και έξυπνου σχεδιασμού των επιπέδων είναι σε θέση να κερδίσει μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και μη. Στο Cut The Rope 2 κρύβεται ακόμη περισσότερο βάθος, χάρη στις ειδικές “αποστολές” με συγκεκριμένα ζητούμενα. Μπορεί να απαιτείται κάποια ελάχιστη βαθμολογία, κάποιοι ιδιότροπη μανούβρα κ.λπ.

Επιπλέον υπάρχουν και 20 περίπου επίπεδα, πέραν των αρχικών 100, στα οποία η πρόσβαση είναι…πραγματική δοκιμασία για την υπομονή του καθενός. Για να αποκαλυφθούν απαιτείται η εξασφάλιση συγκεκριμένη αντικειμένου σε κανονικά επίπεδα. Μόνο που αυτό είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απαραίτητη η “τεχνητή” βοήθεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παίκτης πολύ λίγες φορές πριν εξαντληθεί. Μένουν λοιπόν δύο λύσεις: είτε η αγορά των απαραίτητων βοηθημάτων με κανονικό χρήμα (περί τα 5 ευρώ) είτε η ελπίδα ότι θα εμφανιστεί το κατάλληλο ως το ημερήσιο δώρο του παιχνιδιού προς τον παίκτη. Μόλις συνειδητοποιήσετε αυτό, αντιλαμβάνεστε γιατί το Cut The Rope 2 κοστίζει, αυτή τη φορά, 0,89 ευρώ αντί για 2,69 ευρώ όπως οι προηγούμενοι τίτλοι. Υπάρχει κι άλλο επί πληρωμή DLC, αλλά ο ρόλος του είναι κυρίως κοσμητικός, άρα μπορείτε να το προσπεράσετε εύκολα.

Παραμένει επίσης η κλασική συνταγή στο ρυθμό εξέλιξης της πρόκλησης. Οι περισσότεροι από τους 5 διαθέσιμους κόσμους επικεντρώνονται σε μια από τις νέες προσθήκες και μόνο προς το τέλος έχει ο παίκτης το περιθώριο να συνδυάσει πολλαπλούς μηχανισμούς για την ολοκλήρωση ενός επιπέδου. Εδώ εντοπίζεται και το καλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ως συνήθως άλλωστε, το οποίο καλό θα ήταν να παρουσιαστεί πιο διευρυμένο επιτέλους. Βέβαια η ZeptoLab συνηθίζει να προσθέτει επίπεδα, χωρίς χρέωση, κατόπιν εορτής, οπότε μπορεί να μας σώσει λίγη υπομονή παραπάνω.

Πάντως, εκτός από candy, τα επίπεδα του Cut The Rope 2 είναι γεμάτα και με “eye candy”. Το εκπληκτικό σχέδιο και η συνειδητή πλέον υποστήριξη οθονών υψηλής πυκνότητας οδηγούν σε εξαιρετικό αποτέλεσμα που, λόγω αισθητικής, φτιάχνει γρήγορα το κέφι όπως και ο οποιοσδήποτε μορφασμός του Om Nom.

Το πιο περίεργο όλων πάντως είναι πως, παρά τις διάφορες προσθήκες που δείχνουν να διευρύνουν δραματικά τον ορίζοντα των γρίφων, είναι πως η συνολική αίσθηση δείχνει να μην ξεφεύγει από τα γνωστά. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, φαντάζει όμως παράξενο ακριβώς λόγω της ατυχούς επιλογής να μπει εκείνο το “2” στον τίτλο.

Αυτό που έχει σημασία βέβαια, παραμερίζοντας την όποια κρίση ταυτότητας, είναι πως το Cut The Rope 2 εξακολουθεί να έχει κάτι για όλους ενώ διατηρεί πολύ καλά επίπεδα ποιότητας. Αλλά το νέο πείραμα με το DLC κάνει το σύνολο λιγότερο αξιαγάπητο από τον ίδιο τον Om Nom.

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions