PS4 Launch Week: PlayStation App Review

0

Έχει δρόμο ακόμη. Πολύ δρόμο.

Το PlayStation App είναι κάπως ιδιαίτερη περίπτωση μιας και έρχεται να σταθεί απέναντι στο Xbox SmartGlass, ακόμη και να τροφοδοτήσει την τάση για εμπειρίες second screen. Η αλήθεια είναι πως δεν υφίσταται κάποιος σημαίνων τίτλος που να χρησιμοποιεί το PlayStation App με τέτοιο τρόπο, αλλά είναι θέμα χρόνου. Σαφώς και οι μεγάλοι publishers θα ετοιμάζουν ξεχωριστές εφαρμογές αλλά το PlayStation App μάλλον θα είναι η επιλογή μικρότερων ομάδων που δεν έχουν το χρόνο, το προσωπικό και το κεφάλαιο να ετοιμάζουν κάτι ξεχωριστό για κάθε τους τίτλο.

Ως έχει το PlayStation App είναι η εφαρμογή που φροντίζει να κρατά PSN και χρήστη όσο πιο κοντά γίνεται, αρκεί να έχει στην κατοχή του κάποιο smartphone ή tablet που να λειτουργεί με iOS ή Android. Η μέχρι τώρα εμπειρία χρήσης δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Μιλάμε για software βέβαια, όπου με διαδοχικά updates μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω. Προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα σε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχοντας έρθει σε επαφή με άλλες εφαρμογές Sony που συμπληρώνουν άλλα προϊόντα της εταιρείας όπως τηλεοράσεις, home theatre in a box κ.λπ., ένα πράγμα παραμένει σταθερό και προφανές εδώ και χρόνια: όσο καλή είναι η Sony στην ανάπτυξη games τόσο δεν είναι σε ανάπτυξη εφαρμογών.

Στην πράξη, αφού ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή στη συσκευή του, χρειάζεται να προχωρήσει σε ζευγάρωμα της κονσόλας τους με την εφαρμογή. Η διαδικασία αυτή είναι πανομοιότυπη είτε θέλετε να συνδέσετε PS Vita είτε το PlayStation 4. Στην όλες οι συσκευές πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο και να πληκτρολογήσετε στη φορητή συσκευή τον κωδικό που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασή σας, όπως αυτός οριστεί στο Dynamic Menu του PlayStation 4. Η διαδικασία είναι απλή και η μετέπειτα αναγνώριση και συνεργασία άμεση και αξιόπιστη. Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το PS4 του, εφόσον βέβαια ήταν σε stand by mode αλλά και να το απενεργοποιήσει. Πάντα εντός του ίδιου του δικτύου. Μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή τελείως διαφορετικού δικτύου δεν είναι δυνατή η επικοινωνία. Αντί βέβαια να το εξηγήσει αυτό η εφαρμογή, εμφανίζει ειδοποίηση ότι χάθηκε η σύνδεση με το δίκτυο. Το ότι, ταυτόχρονα, κάθε άλλη πληροφορία φορτώνεται κανονικά από το PSN, προφανώς, είναι άσχετο.

Στην ουσία η επιλογή Connect to PS4 είναι ένα από τα τρία βασικά tabs που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της εφαρμογής. Το τρίτο κατά σειρά tab ονομάζεται Explore. Στην πραγματικότητα είναι απλά μια συλλογή από συντομεύσεις στο επίσημο YouTube Channel, το PlayStation Blog, διαγωνισμούς κ.λπ. Όλο αυτό το περιεχόμενο φορτώνεται και εμφανίζεται εντός της εφαρμογής, πάντα όμως μέσω browser, όχι ως πληροφορία σε ειδικό τμήμα της εφαρμογής. Μιας και έγινε αναφορά σε φόρτωση, μια ανεξήγητη λεπτομέρεια είναι η επιλογή του developer να δείχνει loading screen κάθε φορά που φορτώνονται δεδομένα, παρότι τόσο σε περιβάλλον Android όσο και σε περιβάλλον iOS, υπάρχει πρόβλεψη από το σύστημα για σήμανση σχετικής δραστηριότητας, χωρίς να εμποδίζεται το περιεχόμενο. Στην προκειμένη, όταν εμφανίζεται loading screen, απλά δεν εμφανίζεται τίποτα άλλο. Μοναδική εξαίρεση, κατά μία έννοια τουλάχιστον, το PSN tab.

Η κατηγορία PSN, τουλάχιστον μέχρι να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή ως second screen από κάποιο τίτλο (αναμένονται σχετικά updates για Killzone: Shadow Fall και Assassin’s Creed IV: Black Flag), είναι το πιο χρήσιμο μέρος της εφαρμογής.

Εδώ ένα πλαίσιο είναι που τραβά, αρχικά, την προσοχή, το λεγόμενο What’s New. Εδώ εμφανίζεται πρόσφατη δραστηριότητα από friends, όπως το τι έπαιξε κάποιος, πόσα trophies κέρδισε και σε ποιο τίτλο αλλά και νέα από τη Sony. Τα τελευταία μάλιστα εμφανίζονται απλά ως ειδοποίηση με τη λέξη και το σύμβολο PlayStation. Αν δεν τις επιλέξει κάποιος, δεν μπορεί να ξέρει το περιεχόμενό τους.

Τα περιμετρικά πλήκτρα σας οδηγούν στο προφίλ σας, στη λίστα με τα trophies (εμφανίζονται, όπως και στο PS Vita κ.λπ. όλα τα trophies, από κάθε τίτλο σε σύστημα PS3, PS Vita και PS4). Στην κατηγορία settings δεν μπορείτε παρά να κάνετε log in και log out, ενώ στην κατηγορία Friends φαντάζεστε τι προβάλλετε. Υπάρχουν πάντως φίλτρα για τη Friend List ώστε να εμφανίζονται μόνο όσοι είναι online, τα friend requests κ.α. Και κάπου εδώ φτάνουμε στο PlayStation Store.

Πατώντας τη σχετική συντόμευση δεν θα δείτε το PlayStation Store να φορτώνει εντός της εφαρμογής. Ούτε ως σελίδα σε in-app browser αλλά ούτε και ως native store. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ανοίγει αυτόματα ο browser της συσκευής σας και tab για το PlayStation Store. Το mobile interface που εμφανίζεται τελικά (πάλι ύστερα από loading screen, λες και ο browser δεν έχει σήμανση για το ότι γίνεται φόρτωση) είναι σχετικά αργό (συμβαίνει με οτιδήποτε τρέχει ως web app οπότε η απόδοση θεωρείται λογική) αλλά ξεκάθαρο και αποτελεσματικό. Μια πιο “ενσωματωμένη” λύση θα ήταν πιο γρήγορη και σίγουρα προτιμότερη. Αλλά, στην πραγματικότητα, ειδικά αυτό δεν είναι στο χέρι της Sony. Θεωρητικά θα μπορούσε να σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Η εμπορική πολιτική των απανταχού App Stores όμως έχουν έναν πολύ βασικό περιορισμό (ειδικά σε iOS). Αν οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται μέσω εφαρμογής, τότε ο ιδιοκτήτης του App Store (όπως η Apple) απαιτεί προμήθεια 30%. Με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα του PlayStation Store, κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο. Από τη στιγμή που δεν το κατάφερε ούτε η Amazon, θα ήταν απολύτως παράλογο να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τη Sony. Ή και από οποιονδήποτε άλλον στην πραγματικότητα.

Αν κοιτάξετε πάντως τις συνοδευτικές εικόνες, θα δείτε μια σειρά από εικονίδια στο πάνω μέρος της οθόνης. Είναι συντομεύσεις για Notifications, Invitations, Game Alerts και Messages. Ανάλογα με τη δραστηριότητα, το πλήθος των ειδοποιήσεων σε κάθε κατηγορία υποδεικνύεται με αριθμό. Στην κατηγορία Notifications πάντως εμφανίζονται όλες οι ειδοποιήσεις και από τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες. Αν λοιπόν προκύψει κάποιο μήνυμα από άλλο χρήστη PSN, στα notifications θα δείτε ότι σας έχει έρθει κάποιο νέο μήνυμα. Το ίδιο και στα Messages. Αντιστοίχως και στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες.

Ο χειρισμός των απανταχού ειδοποιήσεων εντός εφαρμογής όμως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου πρακτικός. Σκεφτείτε το ακόλουθο σενάριο:

Κάποιος σας στέλνει μήνυμα. Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει ένα μήνυμα στα Messages και μια ειδοποίηση στα Notifications για το ίδιο ακριβώς μήνυμα. Αν ξεκινήσετε από τα notifications, μπείτε στην κατηγορία και δείτε την ειδοποίηση, βγαίνοντας θα δείτε το μετρητή να μηδενίζεται. Στα Notifications όμως. Όχι ΚΑΙ στα Messages. Πρέπει να μπείτε ξεχωριστά στα μηνύματα, παρότι μπορείτε να το κάνετε και μέσω του notification, προκειμένου να μηδενιστεί και εκείνη η κατηγορία. Με λίγα λόγια, ο χρήστης κάνει διπλή δουλειά για κάθε είδους ειδοποίηση λαμβάνει μέσω του PlayStation App. Επιπλέον δεν υποστηρίζονται push notifications. Αυτό σημαίνει πως ο μόνος τρόπος να ενημερωθεί η εφαρμογή για την όποια…εξέλιξη, είναι να την τρέξετε. Με αυτό ως δεδομένο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το ότι εμφανίζεται ο αριθμός των ειδοποιήσεων στο εικονίδιο της εφαρμογής. Πόσο μάλλον όταν κάθε μία μετρά για διπλή.

Αυτή η έλλειψη λειτουργικότητας, σε τόσο βασικό επίπεδο, την ώρα που τα ανάλογα λειτουργικά συστήματα (iOS και Android) έχουν σχεδόν έτοιμες υποδομές, υπονομεύει, τουλάχιστον, την αμεσότητα που υποτίθεται ότι προωθεί η χρήση της όποια εφαρμογής.

Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανονική υποστήριξη για tablets. Η εφαρμογή είναι συμβατή, λειτουργεί κανονικά, αλλά δεν είναι, ούτε κατά διάνοια, προσαρμοσμένη στα μεγέθη ενός tablet. Προβάλλεται όπως και σε smartphone αλλά σαν να πάσχει από γιγαντισμό. Σε κάθε περιβάλλον πάντως δεν διακρίνεται για την ταχύτητα και την απόκριση. Ως λειτουργικό συμπλήρωμα στην κονσόλα σας, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην πληκτρολόγηση. Σε οποιοδήποτε σημείο του Dynamic Menu στο PS4 επιτρέπεται η πληκτρολόγηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή για την εισαγωγή κειμένου. Εννοείται βέβαια ότι το messaging μεταξύ χρηστών είναι αυτονόητα πιο απλή υπόθεση στην εφαρμογή σε σύγκριση με την όποια κονσόλα. Αυτές οι λειτουργίες και οι πληροφορίες που συγκεντρώνει είναι, προς το παρόν, η ουσία της χρησιμότητάς της.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και είναι πολύ εύκολο να τη δοκιμάσει ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές οι ελλείψεις και τα προβλήματά της. Έχει πολύ, πολύ δρόμο μπροστά της για να γίνει δυνατός κρίκος στην αλυσίδα που λέγεται PlayStation. Στο software είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν “θαύματα” σε σχέση με το hardware οπότε το PlayStation App, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι χαμένη υπόθεση. Για αυτό δεν είναι τα ζητήματά του ο πραγματικός λόγος ανησυχίας για την μετέπειτα εξέλιξή του, όσο η προϊστορία της Sony σε mobile apps.

Ας μην πάμε και πολύ μακριά. Κατεβάστε την εφαρμογή Knack’s Quest. Η πρώτη οθόνη που εμφανίζεται, κατά τη φόρτωση της εφαρμογής είναι ακριβώς ίδια με την οθόνη που αντικρίζει ο χρήστης τη στιγμή που σβήνει ένα iPhone λόγω εξάντλησης της μπαταρίας. Ήταν απαραίτητο να είναι τόσο…τρομακτική η πρώτη εκκίνηση;

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions