Συνέντευξη: Yaiba: Ninja Gaiden Z (GC 2013)

0

Hayashi και Inafune μας μιλάνε με katana

Με το Yaiba: Ninja Gaiden Z η Tecmo Koei μας άφησε κάπως έκπληκτους. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο τίτλος δεν θα ακολουθεί την αισθητική της σειράς αλλά και το ότι τρία διαφορετικά studio συνεργάζονται για την ανάπτυξή του. Το Authority είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα αφεντικά των δύο εκ των τριών αυτών studio, δύο ανθρώπους που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις: Τον κύριο Hayashi Yosuke της Team Ninja και τον κύριο Inafune Keiji της Comcept. Ας περάσουμε όμως στο ψητό.

Authority: Προφανώς και το Yaiba θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με άλλους τίτλους Ninja Gaiden. Βλέποντας πως το Ninja Gaiden 3 άφησε μία πικρία τόσο στους κριτικούς όσο και εμπορικά, πως σκοπεύετε να αλλάξετε την εικόνα που άφησε;

Hayashi: Το Ninja Gaiden 3 ήταν μία εμπειρία από την οποία μάθαμε πολλά. Θα έλεγε κανείς πως επιβεβαιώσαμε αλλά και μάθαμε τι ακριβώς θέλουν οι fans από τη σειρά Ninja Gaiden. Το Yaiba είναι κάτι διαφορετικό και γι’αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Είναι κάτι ανεξάρτητο από το franchise. Είναι μία συνεργασία με τον Inafune Keiji και αναπτύσσεται στην Αμερική. Είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να εφαρμόσουμε τα όσα αποκομίσαμε από το Ninja Gaiden 3, εξάλλου εξασκηθήκαμε αρκετά με αυτά στο Razor’s Edge, ώστε να φτιάξουμε έναν τίτλο που οι fans του Ninja Gaiden θα απολαύσουν. Ακόμα και έτσι όμως, ας μην ξεχνάμε πως το Yaiba είναι ένας τίτλος αυτόνομος και ξεχωριστός από το franchise που μας έκανε γνωστούς.

Authority: Θα μπορούσατε όμως να πείτε πως το Yaiba είναι μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει όσον αφορά το franchise του Ninja Gaiden; Είναι ένα δείγμα του πως το Gaiden θα κινηθεί πέραν των βασικών στοιχείων της σειράς για να επεκταθεί λίγο περισσότερο ως franchise;

Hayashi: Λοιπόν, το Yaiba είναι αρκετά διαφορετικό τόσο σε ιδιοσυγκρασία όσο και σε αισθητική από το Ninja Gaiden. Είναι ένα καινούριο IP που ναι μεν εντάσσεται στο σύμπαν του Ninja Gaiden αλλά είναι κάτι αυτόνομο και κάτι που ενδεχομένως αποκτήσει τη δική του σειρά. Άρα όχι, η πορεία του είναι εντελώς δική του και ανεξάρτητη από το Ninja Gaiden.

Authority: Το Yaiba έχει όντως τη δική του αισθητική και η αλήθεια είναι πως από τα όσα είδαμε, έχει ένα εντελώς δικό του, πιο «κάφρικο», πιο ανάλαφρο χιούμορ. Πως μπορείτε να το αντισταθμίσετε αυτό όταν ο ήρωας του Yaiba ζει και αναπνέει στον ίδιο, σκοτεινό κόσμο του Ryu Hayabusha;

Inafune: Ο κόσμος του Yaiba παραμένει αρκετά σοβαρός με αρκετά σοβαρά προβλήματα. Ο Ryu Hayabusha που εμφανίζεται στο Yaiba είναι ο Ryu Hayabusha που ο κόσμος έχει γνωρίσει από τα Ninja Gaiden. Αυτό που αλλάζει στο Yaiba είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται ο κόσμος. Έχει έναν πρωταγωνιστή που διαθέτει συγκεκριμένη αίσθηση του χιούμορ και κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιδρά στην σοβαρότητα του κόσμου που τον περιβάλλει. Αυτό λοιπόν εναρμονίζεται πλήρως με τον κόσμο του Ninja Gaiden αλλά του δίνει μία εντελώς δική του, ξεχωριστή χροιά που βασίζεται στην οπτική.

Authority: Μιας και η ανάπτυξη του τίτλου είναι κοινή μπορείτε να μας πείτε ποιες πτυχές του παιχνιδιού έχει αναλάβει το εκάστοτε studio;

Inafune: Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη τμηματοποίηση όσον αφορά το δημιουργικό σκέλος της ανάπτυξης. Το κάθε studio έχει τον δικό του director και υπάρχουν συνεχώς meetings όπου αποφασίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν. Η ίδια η ανάπτυξη γίνεται στην Αμερική από τη Spark Unlimited. Υπάρχουν ωστόσο, μέλη, τόσο της Team Ninja όσο και της Comcept, που δουλεύουν στενά με τους ανθρώπους της Spark για να εξασφαλίσουν το ότι θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από το τελικό προϊόν.

Authority: Σε κάποιο σημείο δηλώσατε πως τα zombies είναι «βολικά» διότι αν υπήρχαν άνθρωποι δεν θα μπορούσατε να τους πετσοκόψετε με την ίδια άνεση. Ακόμα και έτσι όμως, έχουμε δει πολλές φορές διαμελισμούς και αποκεφαλισμούς σε τίτλους της σειράς Ninja Gaiden. Κάποιος θα μπορούσε να πει επίσης πως με cel-shaded γραφικά είναι εύκολο κανείς να γίνει όσο ωμός θέλει χωρίς σοβαρές συνέπειες. Μήπως λοιπόν οι παραπάνω επιλογές έγιναν για να κρατήσετε την ηλικιακή σήμανση όσο πιο χαμηλά γίνεται ώστε να προσεγγίσετε ευρύτερο κοινό;

Inafune: (γέλια) Πρώτα απ’ όλα δεν έχει να κάνει με την ηλικιακή σήμανση. Δεν θα είναι πιο χαμηλά σε σχέση με τα Ninja Gaiden. Το σχόλιο που είχα κάνει αφορούσε περισσότερο τη φύση των zombies και το πως μπορείς να «παίξεις» μαζί τους. Προφανώς και στα Ninja Gaiden υπήρχε διαμελισμός αλλά ποτέ ο Ryu δεν θα έκοβε το χέρι ενός εχθρού για να το χρησιμοποιήσει σαν nunchuk στον επόμενο. Στο Yaiba μπορείς να το κάνεις αυτό. Τέτοια πράγματα μπορείς να τα κάνεις με τα zombies. Αν γινόντουσαν σε άνθρωπο θα ήταν κάτι υπερβολικά μακάβριο.

Authority: Κύριε Inafune, δηλώσατε πως από την περασμένη E3 απογοητευτήκατε αρκετά αλλά κατά μία έννοια εμπνευστήκατε κιόλας να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τίτλους για την επόμενη γενιά. Ποιο είναι ακριβώς το όραμά σας για την επόμενη γενιά και σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στοιχεία του στην ανάπτυξη του Yaiba;

Inafune: Από την οπτική του δημιουργού videogames θέλω να βρω τρόπους να φτιάχνω τίτλους που θα αρέσουν στους gamers και αυτό δεν αλλάζει είτε μιλάμε για PS3 και Xbox 360 είτε για PS4 και Xbox One. Κοιτώντας όμως λίγο τις τεχνικές προδιαγραφές της επόμενης γενιάς δεν βλέπω μονάχα τα καλύτερα γραφικά. Προσπαθώ να δω και τις προσδοκίες του κόσμου από τη νέα γενιά. Για την ώρα το Yaiba θα κυκλοφορήσει μόνο στην παρούσα γενιά συστημάτων (PS3, Xbox 360). Αν αυτό αλλάξει θα πρέπει να σκεφτούμε καλά τι ακριβώς μπορεί να περιμένει κανείς από τα νέα συστήματα και πως μπορούμε να το δώσουμε αυτό μέσω του Yaiba.

Authority: Το γεγονός πως συνεργάζονται τρία studio στην ανάπτυξη του
Yaiba μπορείτε να μας περιγράψετε πως είναι; Ειδικότερα για τον κύριο Hayashi και την Team Ninja της οποίας το σύμπαν του Yaiba είναι «πνευματικό παιδί».

Hayashi: Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε το Yaiba εντός της Team Ninja και όσο περνά ο καιρός αρχίζει όλο και περισσότερο να δείχνει ένας τίτλος που προέρχεται από αγαστή συνεργασία μεταξύ δύο αρκετά ετερόκλητων πολιτισμών και τριών διαφορετικών φιλοσοφιών όσον αφορά την προσέγγιση στην ανάπτυξη ενός videogame. Το γεγονός όμως, πως δουλεύουμε με δύο studios ακόμα, πραγματικά έχει διευρύνει τους ορίζοντες και την αντίληψή μας και ανυπομονούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτήν την συνεργασία στα μελλοντικά μας παιχνίδια.

Authority: Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας για τον χρόνο σας. Καλή συνέχεια.

Hayashi, Inafune: Εμείς σας ευχαριστούμε.

About Author

Κάνοντας τη ζωή σας δύσκολη από το 1990. Με υπευθυνότητα, ειρωνεία και κυνισμό. Κάνω πολλά. Κυρίως γράφω. Για games και κινηματογράφο κατά προτίμηση.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions