Castlevania: Lords Of Shadow – Mirror Of Fate HD – Review

0

Όταν το HD remake δεν είναι σίγουρα καλύτερο του αυθεντικού

Πριν 8 περίπου μήνες το Castlevania: Lords Of Shadow: Mirror Of Fate έκανε το ντεμπούτο του στο 3DS και μας άρεσε. Πλέον οι πλατφόρμες κυκλοφορίας του αυξάνονται με τον τίτλο να βρίσκει ένα HD σπιτικό (ή μάλλον πύργο) στα Xbox 360 και PS3 (ίσως στο μέλλον και σε PC) με τις απαραίτητες υψηλότερες αναλύσεις, achievements/trophies, leaderboards κ.λπ.

Δεν θα σας κουράσουμε λέγοντας δεύτερη φορά τα ίδια πράγματα. Αυτά άλλωστε μπορείτε να τα βρείτε στο review μας για την αυθεντική έκδοση του τίτλου. Το ό,τι νέο φέρνει το Castlevania: Lords Of Shadow: Mirror Of Fate HD είναι κυρίως τεχνικό. Και παρόλο που υπάρχει περιθώριο για σημαντικές βελτιώσεις λόγω δυνατότερου hardware, η Konami αποδεικνύει ότι η προχειρότητα δεν είναι κάτι που κρύβεται εύκολα πίσω από περισσότερα pixels.

Έτσι ο οπτικός τομέας αναμενόμενα ανεβαίνει σε HD αναλύσεις. Όχι όμως απόλυτα. Με την οθόνη του 3DS να μην είναι 16:9, καταλήγουμε με μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά της μεγάλης μας οθόνης. Το άνοιγμα του κάδρου θα ήταν σίγουρα εύκολη υπόθεση χωρίς να χαλάσει κάτι στο gameplay ή στη σκηνοθεσία. Η πολύ μεγαλύτερη οθόνη πάντως κάνει τα τοπία και τις επιβλητικές λήψεις της κάμερας αρκετά καλύτερα σε σχέση με το 3DS, παρότι είναι εμφανές πως δεν έγινε σοβαρή δουλειά όσον αφορά το φρεσκάρισμα του οπτικού τομέα. Πάντως στα cutscenes με ομιλία, έχουμε πλέον και συγχρονισμένη κίνηση στα στόματα των χαρακτήρων, κάτι που δεν ήταν δεδομένο στο 3DS.

Αναμενόμενα ο τίτλος δείχνει ξεκάθαρα τη φορητή του προέλευση, κάτι που δεν ήταν αντίστοιχα κραυγαλέο στο Resident Evil: Revelations HD που έκανε το αντίστοιχο άλμα. Μάλιστα τα λεγόμενα της MercurySteam για αρχική δημιουργία του τίτλου σε HD (και στη συνέχεια “zipάρισμά” του για το 3DS) μάλλον πάνε περίπατο. Αλλά για να μην μας δαγκώσει και κανένα vampire λόγω…παρεξήγησης, ο τίτλος δεν είναι σε κανένα επίπεδο άσχημος, κάτι στο οποίο βοηθά και η μακρινή του camera που κρύβει αρκετές από τις “ατέλειές” του και μοιράζει…επικούρες. Είναι όμως εμφανές πως η Mercury Steam τεμπέλιασε.

Αν δεν είστε και γενικά οπτικός τύπος, ίσως χαρείτε με την εξαφάνιση της πλειονότητας των QTE. Πλέον αυτά είναι ελάχιστα και κυρίως σε boss fights χωρίς να κουράζουν με τη συχνή τους εμφάνιση. Έτσι το βάρος της μάχης πέφτει σε πιο παραδοσιακά μέσα. Λόγω διαφορετικής διάταξης πλήκτρων (και μεγαλύτερης ποσότητας αυτών) οι μάχες είναι αρκετά πιο “αεράτες”. Υπάρχει μάλιστα και η επιλογή για κίνηση με το σταυρό κατεύθυνσης. Αν είστε κάτοχος PS3 όλα καλά. Αν έχετε Xbox 360 χωρίς Aberdeen controller (όπως ο γράφων) καλύτερα να μείνετε στον αναλογικό μοχλό.

Το πλέον “κουφό” όμως του Castlevania: Lords Of Shadow: Mirror Of Fate HD σχετίζεται με…τον ήχο του. Πολλές φορές ηχητικά εφέ και φωνές παύουν να ακούγονται από το ένα ηχείο, ακούγονται από λάθος μεριά (!), το stereo φαντάζει να μην δουλεύει όπως πρέπει κ.λπ. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε in game cutscenes (όπου επίσης παρατηρούνται και μικρά frame drops) σε σημείο που να σας κάνει να ελέγξετε τη συνδεσμολογία του ηχοσυστήματός σας. Και αυτό τη στιγμή που η έκδοση του 3DS δεν είχε αυτό το πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα το Castlevania: Lords Of Shadow: Mirror Of Fate HD προσφέρει ένα boss rush mode (μετά τον πρώτο τερματισμό) και early access στο demo του Castlevania: Lords Of Shadow 2.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η Konami δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το Castlevania: Lords Of Shadow: Mirror Of Fate HD σε καλύτερη στιγμή, με την αναμονή για το Castlevania: Lords Of Shadow 2 να είναι πλέον μικρή σε χρόνο και μεγάλη σε ένταση. Δεν είναι όμως το port που θα μπορούσε να είναι. Σαν οι τίτλοι της Konami να αρνούνται πεισματικά να γίνουν πραγματικά καλύτεροι σε HD (όπως και το Silent Hill HD Collection). Όχι πως δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, όμως οι βελτιώσεις που φέρνει είναι λίγες και οι “χαζές” ατέλειες έντονες.

Αν θέλετε να έχετε όλα τα Lords Of Shadow σε μια κονσόλα μάλλον είναι αυτό που θέλατε. Αν πάλι δεν έχετε μια τέτοια “κάψα” ή είστε ήδη κάτοχος του τίτλου στο 3DS, μάλλον δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσετε σε HD.

Α ρε Konami.

7

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions