NBA 2K14 – Gamescom 2013 Preview

0

NBA2K14 ή η Τέχνη του να δείξουν αγώνα του Παναθηναϊκού.

Πέρυσι ήταν ο Jay Z η εμβληματική φιγούρα της show-biz που ανέλαβε την παραγωγή του τίτλου. Φέτος είναι ο LeBron James. Και η 2Κ είναι η αλήθεια πως τιμά αρκετά την συνεργασία της με το γκανιάν των Miami Heat, καθώς το πρώτο πράγμα που είδαμε στην παρουσίαση του NBA2K14 ήταν ένα βίντεο με τον LeBron, να ενθαρρύνει τους παίκτες να πιστέψουν στον εαυτό τους και άλλα τέτοια κλισέ.

Το θέμα είναι όμως, πως εκτός από τα συγκεκριμένα video και το πρόσωπό του στο εξώφυλλο του τίτλου, ο LeBron James, έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στον τίτλο, χρησιμοποιώντας την επιρροή του για να κλείσει κάποιες συμφωνίες κλπ. Εδώ είναι ένα καλό σημείο να αποκαλύψουμε (αποκλειστικά) πως το NBA2K14 θα έχει το Get Lucky των Daft Punk στο soundtrack. Μεταξύ άλλων. Και κάτι από Black Keys θα παίζει επίσης.

Αφήνοντας όμως τις τεχνικότητες της μουσικής επένδυσης, ο Chris Snyder της Visual Concepts μας έβαλε κατευθείαν στο ψητό της υπόθεσης ανακοινώνοντας την επιστροφή του mode “Crews” που το ζητούν οι fans εδώ και καιρό, και φυσικά την εξέλιξη και σαφέστατη βελτίωση του χειρισμού με το Pro Stick. Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται υπό ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια και η αλήθεια είναι πως τόσο καιρό υφίστατο στα 2K, περισσότερο ως ένας τρόπος να εξοικειωθούν οι παίκτες με το μέλλον του χειρισμού. Το “μέλλον έφτασε” όμως κατά τον κύριο Snyder. Μπορούμε να πούμε δε, πως συμφωνούμε μαζί του.

Πλέον ο χειρισμός της μπάλας με τον δεξί μοχλό (i.e. “Pro Stick”) αποπνέει μία αίσθηση φυσικότητας και 1:1 απόκρισης. Κατά τον Snyder, το εν λόγω σύστημα έχει φτιαχτεί ώστε να είναι προσιτό και -αυτή η λέξη που παίζει πολύ τελευταία στα του UI- “intuitive”. Και η αλήθεια είναι αυτή. Ο παίκτης δεν θα δυσκολευτεί να εκτελέσει ένα γρήγορο “behind the back” ή μία πάσα με προσποίηση ακόμα και αν δεν έχει ασχοληθεί ξανά με το franchise εν γένει. Αρκεί να ξέρει από μπάσκετ.

Και κάπου εκεί έφτασε η ώρα για τους ανθρώπους της 2Κ να κάνουν τη δική τους νύξη όσον αφορά τη συνεργασία με την Euroleague. Και αυτό το έκαναν, αναπαριστώντας τον τελευταίο της τελικό. Ολυμπιακός εναντίον Barcelona. Η αλήθεια είναι όμως πως αφού ο γράφων είδε μερικά γνώριμα πρόσωπα (Πρίντεζης, Σπανούλης κλπ) ένιωσε μια αδιαθεσία και ζήτησε από τους ανθρώπους της 2Κ να του δείξουν την έτερη ελληνική ομάδα της Euroleague. Ξέρετε τώρα, τον Βασιλιά της Ευρώπης. Την ομάδα εκείνη που οι άνθρωποι της 2Κ μπορούσαν να προφέρουν άνετα. Μάλλον την ήξεραν καλύτερα.

Αφήνοντας όμως τις νύξεις, η στήριξη της 2K όσον αφορά την Euroleague και τις ομάδες της είναι ανάλογη της μεταχείρισης της οποίας χαίρουν οι ομάδες του NBA. Ο “3D” Διαμαντίδης φερ’ ειπείν ίσως σας σοκάρει με τον τρόπο που κινείται και λειτουργεί στο παρκέ. Μεταξύ άλλων, η Visual Concepts έχει αυξήσει κατά 3.000(!) τα animations του τίτλου πετυχαίνοντας κάτι ακόμα πιο ρευστό -και με διαφορά- από τον προκάτοχό του. Τα 3.000 αυτά animation αφορούν κυρίως το αμυντικό παιχνίδι (ίδιον της Euroleague). Κινήσεις όπως το μπλοκάρισμα, το στενό μαρκάρισμα, η τοποθέτηση στο low post κ.α. πλέον αποδίδονται καλύτερα από ποτέ.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους κανόνες της Euroleague. Οι αποστάσεις και οι γραμμές του γηπέδου καθώς και οι ποινές για το στενό μαρκάρισμα κλπ είναι όλες παρούσες. Το ίδιο δεν ισχύει ωστόσο για τα venues καθεαυτά, που σημαίνει πως δεν θα δείτε το ΣΕΦ ή κάποιο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό venue στο νέο 2K.

Αφήνοντας κατά μέρος όμως την Euroleague, ο κύριος Snyder επέστρεψε στον LeBron και το νέο mode του τίτλου ονόματι Path To Greatness. Σε αυτό το mode που φτάνει 7 χρόνια στο μέλλον και ξεκινά από τη σεζόν 2013-2014, όπου και ο παίκτης προσπαθεί να οδηγήσει τον James στη δόξα και στο Hall of Fame του NBA. Οι άνθρωποι της Visual Concepts ανέφεραν επίσης βασικές βελτιώσεις όπως την αμυντική AI που αυτή τη φορά δεν τρέχει random scripts αλλά προσπαθεί να αναγνωρίσει την τακτική του παίκτη και να αντεπεξέλθει σε αυτήν, επίσης έχει ισορροπηθεί το σύστημα του κλεψίματος της μπάλας καθώς και η στόχευση μεταξύ άλλων.

Τελευταία προσθήκη στον τίτλο είναι τα λεγόμενα “dynamic living rosters” τα οποία κάθε βράδυ ουσιαστικά θα λαμβάνουν πληροφορίες για τις επιδόσεις των παικτών από τα τελευταία τους ματς, τους πόντους που σκόραραν και εν γένει τα “hot” και “cold” streaks τους, επηρεάζοντας έτσι για πρώτη φορά και τις επιδόσεις τους εντός του παιχνιδιού. Η εν λόγω προσθήκη ωστόσο, δεν θα ισχύει για την Euroleague καθώς η συνεργασία γίνεται με την Stats Inc. που δίνει δεδομένα μονάχα για τους αγώνες του NBA.

Η αλήθεια είναι πως δεν το περιμέναμε αλλά να που πάλι η 2K κατάφερε να κάνει ένα μικρό άλμα στον τεχνικό τομέα, ειδικά δε με τα animations που προσφέρουν πιο ρευστή κίνηση από ποτέ. Οι λεπτομέρειες σε λίγους μήνες.

About Author

Κάνοντας τη ζωή σας δύσκολη από το 1990. Με υπευθυνότητα, ειρωνεία και κυνισμό. Κάνω πολλά. Κυρίως γράφω. Για games και κινηματογράφο κατά προτίμηση.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions