Pokemon X/Y: Τα Pokemon εξελίσσονται για άλλη μια φορά

0

Με τα Pokemon X/Y φτάνουμε αισίως στην 6η γενιά Pokemon και την πρώτη για το 3DS. Στην πολύχρονη ζωή του franchise κάθε νέο core game έφερνε μικρές και μεγάλες αλλαγές στη φόρμουλα που καθιέρωσαν τα Pokemon Red/Blue φτάνοντας με τα Black 2 και White 2 σε ένα πολύ ώριμο επίπεδο.

Παρόλο το απίστευτα μεγάλο content και το πρακτικά ατελείωτο playvalue τους όμως, τα παιχνίδια Pokemon είχαν πάντα ένα μειονέκτημα: η βασική ιστορία του παιχνιδιού φάνταζε-κυρίως στα μάτια του μεγαλύτερου ηλικιακά κοινού, ως ένα αναγκαίο κακό για να φτάσει κανείς στο Metagame. Στην 5η γενιά έγιναν αξιοπρόσεχτες διορθωτικές κινήσεις σε αυτό τον τομέα αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο. Με τις νέες πληροφορίες από την Ε3 φαίνεται πως η Game Freak επιχειρεί να δώσει έναν πιο επικό χαρακτήρα στο παιχνίδι με γενναίες προσθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν τα Pokemon ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι προσπαθούν να κρατήσουν το επίπεδο του Metagame όσο υψηλό ήταν πάντα όπως φάνηκε και από την εισαγωγή ενός νέου τύπου Pokemon, κάτι που είχε να συμβεί από τις Pokemon Gold/Silver, με στόχο την εξισορρόπηση του παιχνιδιού.

Παρατηρώντας τις νέες πληροφορίες που αφορούν στην βασική ιστορία, βλέπουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Pokemon εμφανίζονται Horde Battles, δηλαδή μάχες με παραπάνω από δύο άγρια Pokemon. Αυτή η νέα προσθήκη αν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορούσε να προσφέρει μάχες υψηλής δυσκολίας σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας του παιχνιδιού δίνοντας ηρωικές διαστάσεις στο Pokemon που χειρίζεται ο παίκτης.

Επόμενη εντυπωσιακή προσθήκη είναι και η εισαγωγή των Sky Battles, μάχες που γίνονται στον αέρα αποκλειστικά από Pokemon που μπορούν να πετάξουν ή να αιωρηθούν. Αυτή η επιλογή χρειάζεται σωστό χειρισμό από την Game Freak ώστε να μην είναι απλά μάχες που απαγορεύουν τη χρήση κάποιων Pokemon, αλλά το στοιχείο του αέρα να επηρεάζει και τον τρόπο που τα Pokemon μάχονται. Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα πάντως δείχνουν εντυπωσιακές, με την κάμερα να δείχνει τη μάχη από πολλές διαφορετικές γωνίες.

Τα rideable Pokemon είναι άλλη μια προσθήκη που φαίνεται πως έγινε με στόχο να βελτιώσει την εμπειρία του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο παίκτης θα μπορεί να διασχίσει ορισμένες περιοχές πάνω σε κάποια από τα Pokemon του. Προς το παρόν έχει αποκαλυφθεί ότι τα Pokemon Gogoat και Rhyhorn μπορούν να ιππευτούν. Να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε πως διαφορετικά Pokemon θα βοηθούν τον παίκτη να κινείται καλύτερα στις αντίστοιχες περιοχές. Για παράδειγμα το Rhyhorn που είναι τύπου πέτρας έχει πλεονέκτημα κίνησης στις βραχώδεις περιοχές. Η προσοχή αυτή στη λεπτομέρεια είναι πολύ ενθαρρυντική και σε συνδυασμό με την αποκάλυψη των Sky Battles δίνει ελπίδες για την πιθανότητα χειρισμού ενός ιπτάμενου Pokemon κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από κάποια περιοχή.

Η καλή σχέση του εκπαιδευτή με τα Pokemon του ήταν κυρίαρχο στοιχείο στα λόγια όλων των σημαντικών χαρακτήρων του κόσμου των Pokemon από τις πρώτες κιόλας “κασέτες”. Στα Pokemon Red/Blue, ο καθηγητής Oak τονίζει στον εγγονό του Blue ότι ο λόγος που έχασε το πρωτάθλημα Pokemon από τον παίκτη ήταν πως δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τα Pokemon του. Εκτός όμως από την προσθήκη του Friendship System το οποίο ήρθε στη δεύτερη γενιά και ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος για να εξελιχθούν κάποια Pokemon ή για να χρησιμοποιούν ένα μικρό αριθμό επιθέσεων, οι δεσμοί φιλίας με τα Pokemon υπήρχαν μόνο στο μυαλό μας. Η εισαγωγή του Pokemon Amie, ενός συστήματος που θυμίζει πολύ Nintendogs, δίνει επιτέλους ένα παραπάνω τρόπο (εκτός από τις μάχες που ομολογουμένως δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος έκφρασης φιλικών συναισθημάτων) να έρθει ο εκπαιδευτής κοντά στα Pokemon του.

Περνώντας στις Metagame προσθήκες, η πιο σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της ύπαρξης ενός νέου τύπου Pokemon, το Fairy Type. Η καινούρια εξέλιξη του Eevee, Sylveon καθώς και πολλά παλιά Pokemon όπως Marill, Gardevoir, Jigglypuff θα ανήκουν σε αυτό τον τύπο. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι πως η Game Freak φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά πως κινείται το Metagame σε σχέση με τις μάχες καθώς ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις Fairy Type, θα νικούν τα Dragon Type Pokemon. Τα τελευταία είχαν μονοπωλήσει τις μάχες στους τελευταίους τίτλους. Η εισαγωγή του νέου τύπου λοιπόν είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης του παιχνιδιού όσον αφορά στις μάχες.

Τέλος έχουμε κάποιες αρχικές πληροφορίες για τις λειτουργίες του Street Pass και τις μάχες μεταξύ παικτών. Συγκεκριμένα όταν ο παίκτης συναντά κάποιον άλλο εκπαιδευτή μέσω Street Pass μπορεί να κάνει μια μάχη μαζί του για να τον προσθέσει στη λίστα με τους γνωστούς του. Στις μάχες πλέον θα υπάρχει και επιλογή soundtrack, στοιχείο πολύ ευχάριστο, αλλά και η δυνατότητα αντιγραφής της Friendlist του 3DS, στη Friendlist του παιχνιδιού.

Τα Pokemon εξελίσσονται για άλλη μια φορά λοιπόν και αυτή η φορά φαίνεται να είναι μια από τις πιο σημαντικές. Έχοντας εδραιώσει εδώ και χρόνια ένα game το οποίο, άσχετα με τη συμπάθεια κάποιου προς τα τερατάκια, περιλαμβάνει ένα από τα πιο σωστά στημένα συστήματα μάχης στην ιστορία του gaming, η Game Freak δείχνει να δουλεύει στις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος οι περισσότερες προσθήκες να είναι για λόγους εντυπωσιασμού και να μην αξιοποιηθούν έτσι ώστε το παιχνίδι να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Η ποιότητα των τίτλων της όμως μέχρι στιγμής μπορεί σχεδόν να εγγυηθεί το αντίθετο. Το τελικό προϊόν πλέον δεν είναι και τόσο μακριά καθώς τα Pokemon X/Y κυκλοφορούν παγκοσμίως στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για την πρώτη και πιθανότητα θεαματική εμφάνιση του Core Game Pokemon στο 3DS.

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions