Διαφήμιση
Στήλες
Ρετροπόντικας: Μελετώντας τα bytes
Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 21:25

Πίσω από κάθε ειδικό θέμα σχετικά με την δημιουργία ενός τίτλου ή την ιστορία μιας κονσόλας υπάρχει πολύ έρευνα και διάβασμα.

Πολλοί θεωρούν ότι η Ιστορία και η μεταφορά της από κείμενο σε κείμενο είναι ένα απλό “copy – paste”. Όμως αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αληθές, όχι τουλάχιστον με την ξερή έννοια του όρου.

Κάθε σοβαρός μελετητής και γνώστης της Ιστορίας, οτιδήποτε κι αν αυτή αφόρα, θα σας πει ότι πίσω από την μελέτη υπάρχει η κριτική και θεμέλιο της κριτικής είναι η κατανόηση και η βαθιά αντίληψη των πραγμάτων.

Κοινώς δεν μπορείς ποτέ να μεταφέρεις σωστά την Ιστορία εάν δεν την κατανοείς. Ειδάλλως δεν είσαι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο «μεγάφωνο», ένα όργανο στείρας αναπαραγωγής των λεγομένων κάποιου άλλου.

Κάθε φορά που συντάσσω ένα κείμενο – αφιέρωμα, πιάνω τον εαυτό μου να ζητά παραπάνω από όσα του δίνονται από τις πηγές του, κάτι όχι και ιδιαίτερα εύκολο.

Όταν μιλάμε για πηγές δεν εννοούμε μόνο το χαώδες διαδίκτυο, αλλά κι ένα έντυπο αρχείο το οποίο μου πηρέ χρόνια, αρκετά χρήματα και ακόμα πιο πολύ κόπο για να αποκτήσω και (κυρίως) να μελετήσω.

Δυστυχώς η βιβλιογραφία της βιομηχανίας δεν είναι και τόσο πλούσια, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που της αξίζει να είναι. Μόλις πρόσφατα άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως βιβλία με βαθύτερα θέματα στο game design, στην διαδικασία ανάπτυξης ενός βιντεοπαιχνιδιού και στην μελέτη του παρελθόντος της βιομηχανίας.

Έτσι οι περισσότερες πηγές είναι κυρίως περιοδικά ειδικού τύπου τα οποία ήταν και πανάκριβα και δυσεύρετα πολλές φορές στην Ελλάδα.

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη και την κατάσταση του ελληνικού ειδικού τύπου (εάν μπορεί πλέον ο όρος να σταθεί επάξια αυτούσιος), τότε καταλαβαίνει κανείς το πόσο εύκολο ή όχι ήταν κάποτε να αποκτήσεις συνειδητά καλό αρχειακό υλικό.

Επίσης από ένα σημείο και μετά μαθαίνεις ποια πηγή μπορείς να εμπιστευτείς περισσότερο και ποια όχι. Συνδυάζοντας λοιπόν άρθρα, κείμενα, δηλώσεις και ιστορικές αναφορές, καλείσαι ως αρθρογράφος (τρομάρα μου) να αποδώσεις όσο το δυνατόν πιστότερα και αυτούσια τα γεγονότα. Όμως δε φτάνει μόνο αυτό.

Καλώς ή κακώς κανείς ερευνητής δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος κριτικά σε αυτά που διαβάζει ή ακούει. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από την «κατάρα» του να σχηματίσει μια άποψη με βάση αυτά που πιστεύει πάνω σε αυτά που μελετά. Είναι φυσικό επόμενο, διότι η άποψη είναι αποτέλεσμα της κατανόησης.

Όμως πάνω από όλα σημασία έχει να αποδίδει την ιστορία όπως της αρμόζει, διατηρώντας την άποψή του μεν χωρίς όμως να την επιβάλει ετσιθελικά στον αναγνώστη.

Μια καλή μεταφορά θα ήταν ίσως ένα πολύ καλά μαγειρεμένο παραδοσιακό πιάτο με μια μικρή αλλά ουσιαστική προσθήκη σάλτσας. Σκοπός είναι να εμπλουτίσεις δημιουργικά το αποτέλεσμα, όχι να το αλλάξεις.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια ευθύνη. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου «βαθύ γνώστη» της βιομηχανίας. Όμως η γνώση έρχεται με την μελέτη.

Έτσι προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να αποκομίζω γνώσεις μελετώντας όσο καλύτερα γίνεται αυτό το οποίο με ενδιαφέρει. Και καλώς ή κακώς το retro gaming είναι πολύ ψηλά στην λίστα μου.

Retro σημαίνει (και) ιστορία. Είτε διαβάζοντάς την είτε, ακόμα καλύτερα, ζώντας την η ιστορία είναι η ρίζα της εξέλιξης.

Και σε αυτή την βιομηχανία, σε αυτό το χόμπι, είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που μπορούμε όχι μόνο να διαβάσουμε για την ιστορία αλλά και να την ξαναζήσουμε από πρώτο χέρι, παίζοντας παιχνίδια σημαντικά και μη του παρελθόντος.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τις «ιστορίες» πίσω από την ιστορία. Και εμείς εδώ στο Authority είμαστε όσο να’ ναι «ιστορικά ευαίσθητοι», ε αγαπητοί συνάδελφοι;… 

Κώστας Χατζαρόπουλος 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
gallop
Wii U - Θα δώσει νέα πνοή στο core;
Συνολικές ψήψοι: 6234