Κόψε-Ράψε: Digital age my ass

0

Να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο; Όταν οι κονσόλες επόμενης γενιάς ήταν έτοιμες να κυκλοφορήσουν, είχε ανάψει για τα καλά το θέμα του all digital content και των always-on συσκευών. Μάλιστα η Microsoft είχε προσαρμόσει το Xbox One για μια τέτοια κατάσταση, προσαρμογή που δεν άργησε να αναιρέσει μετά την κατακραυγή του κόσμου.

Ας γυρίσουμε τώρα στο παρόν. Μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις στα δίκτυα αμφότερων εταιρειών (και την ακόλουθη κατάρρευση των υπηρεσιών τους) η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πλήρως ψηφιακή διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών κάθε άλλο παρά κοντά είναι. Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη σειρά επιθέσεων από hacker σε διάφορα επίπεδα και τομείς δείχνει ότι το Internet και οι ευκολίες που προσφέρει απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτό που ονομάζουμε ασφάλεια. Αν και θα περίμενε κανείς ότι η έκρηξη του cloud computing θα έφερνε μαζί της και τις απαραίτητες δικλείδες ασφάλειας, η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν τα προϊόντα τους, που φαίνονται ανυπεράσπιστα μπροστά στις άγριες διαθέσεις των απανταχού hacker. Είτε για λόγους διαμαρτυρίας είτε για προσωπικές βεντέτες, οι ομάδες αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ρεζιλέψουν προσπάθειες εκατομμυρίων ευρώ.

Και μπορεί εμείς να γκρινιάξαμε επειδή μας χάλασαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας, στερώντας μας το PSN και το LIVE για αρκετές ημέρες, οι εταιρείες όμως δεν φαίνεται να παίρνουν το μάθημά τους. Κάθε αποτυχία υπηρεσίας συνοδεύεται από αστείες “αποζημιώσεις” (τύπου 5 μέρες επιπλέον συνδρομής), σε μια προσπάθεια να πέσει στάχτη στα μάτια των χρηστών.

Αλήθεια, τι θα είχε συμβεί αν οι Sony και Microsoft είχαν προχωρήσει σε πλήρως ψηφιακή διάθεση και πολιτικές always on; Από τη μία είναι το προφανές. Τα μηχανήματα και οι τίτλοι θα αχρηστεύονταν και οι εταιρείες θα αντιμετώπιζαν μηνύσεις και εξευτελισμό. Από την άλλη όμως, ίσως και να ευαισθητοποιούνταν περισσότερο και να προστάτευαν καλύτερα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Να κάνω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι η Sony υιοθέτησε το επί πληρωμή μοντέλο του LIVE για το PS4, λέγοντας ότι είναι δύσκολη η συντήρηση μιας τέτοιας υποδομής. Δεν έχει άδικο, αλλά τα γεγονότα δεν είναι με το μέρος της.

Η κατάσταση δεν φαίνεται ότι μπορεί να βελτιωθεί σύντομα. Ο ευάλωτος χαρακτήρας του Internet δεν πρόκειται να αλλάξει και οι επιθέσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο για εμάς τους καταναλωτές να απολαύσουμε ευκολίες και υπηρεσίες χωρίς άγχος και φόβο. Θα συνεχίσουμε να προτιμούμε τα physical προϊόντα, θέλοντας να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις digital απειλές (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον αυξανόμενο online χαρακτήρα των τίτλων) και να ελπίζουμε ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιρειών κάποια στιγμή θα συνοδεύονται και από την απαραίτητη ασφάλεια.

Άλλωστε κάθε νέο έτος πρέπει να το καλωσορίζουμε με ελπίδα.

Καλή χρονιά.

About Author

Αν και πολλοί λένε ότι γκρινιάζει, ο ίδιος δεν το παραδέχεται, λέγοντας ότι απλώς σχολιάζει αντικειμενικά. Κάπου χαμένος στο σπίτι του βρίσκεται ένας ΤΙ 99/4Α, ο πρώτος υπολογιστής που υποτίθεται ότι έπαιζε παιχνίδια. Η πορεία του με τον Spectrum και η αγάπη του για την Amiga, τον στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα. Το πέρασμα από περιοδικά και sites του χώρου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τα videogames και παρά το ότι πλέον τσαντίζεται εύκολα με τις ενέργειες της Nintendo (και όχι μόνο), βαθιά μέσα του πιστεύει ότι είναι ο Link... Και όποιος τολμάει ας πει το αντίθετο.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions