World Of Warcraft: Warlords Of Draenor – Review

0

Το Warlords of Draenor είναι το 5ο expansion του World of Warcraft που φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Με νέα μοντέλα στους χαρακτήρες και έναν ολοκαίνουργιο κόσμο για να εξερευνηθεί σίγουρο είναι πως δεν δείχνει την ηλικία του.

Το κεντρικό σενάριο με τον Garrosh Hellscream να ξεφεύγει από την δίκη του στην Pandaria, να ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν και ταυτόχρονα πίσω στο χρόνο είναι αρκετά απλοϊκό και κυρίως φαίνεται να είναι δικαιολογία για περισσότερο πόλεμο και μάχη. Με την Blizzard να έχει βιαστεί να σκοτώσει τους μεγάλους villains σε προηγούμενα expansion, το ταξίδι στο παρελθόν δίνει τη δυνατότητα να συναντήσουμε χαρακτήρες που προϋπάρχουν του WoW και έγραψαν ιστορία στα πρώτα βήματα του franchise. Ο Grom Hellscream, πατέρας του Garrosh, οδηγεί την Iron Horde. Συναντάμε τον Akama όσο ήταν ακόμα Paladin, τον Ner’zhul πριν γίνει ο Lich King, τον πατέρα του Thrall, τον Durotan ο οποίος αποδεικνύει πως δεν είναι όλοι οι Orc “άγριοι βάρβαροι”. Με την ταινία Warcraft να είναι στον ορίζοντα και με τους προαναφερθέντες χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους, η Blizzard χρησιμοποιεί το πλούσιο lore της εικοσαετούς ιστορίας του Warcraft αλλά και την νοσταλγία των βετεράνων της σειράς, για να διηγηθεί καινούργιες ιστορίες επιστρέφοντας παράλληλα στις ρίζες της.

World Of Warcraft Warlords Of Draenor WoW_6.0_Alliance_Barracks_v3_01

Ο ίδιος ο κόσμος του Draenor είναι καταπληκτικός. Είναι ο ίδιος πλανήτης που επισκεφτήκαμε στο Burning Crusade αλλά πριν την καταστροφή του από την ανεξέλεγκτη fel energy του Ner’zhul. Η καμένη γη του Hellfire Peninsula ήταν κάποτε η καταπράσινη Tanaan Jungle. Το καταπράσινο Zangarmarsh ήταν κάτω από την θάλασσα. Συναντάμε το Auchindun, την Πόλη των Νεκρών, ατόφιο πριν καταστραφεί από τους Orc. Η Nagrand, ίσως η ομορφότερη περιοχή του παιχνιδιού, γεμάτη ζωή είναι η καλύτερη επιλογή για end game zone. Κάθε περιοχή γεμίζει με ατμοσφαιρική μουσική που ταιριάζει στο εκάστοτε τοπίο ικανή να ταξιδεύει τον παίκτη σε κάθε άκουσμά της. Η μουσική είναι ειδυλλιακή στην ήρεμη Nagrand, ενώ στο Spikes of Arak η μουσική γίνεται ανατριχιαστική και ο ρυθμός γρήγορος, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχή διαμάχη και ένταση της περιοχής. Επικά τραγούδια σε κρίσιμες στιγμές του main story line και των cut scenes αναμιγνύονται όμορφα με την εικόνα και τη δράση ζωντανεύοντας την εμπειρία.

Η Blizzard έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και ανοιχτό κόσμο που περιμένει να εξερευνηθεί. Στην εξερεύνησή του βοηθάει και η έλλειψη των flying mount. Μέχρι το τελευταίο expansion τα flying mount επέτρεπαν στον παίκτη να πετάξει και να προσγειωθεί κατευθείαν στο στόχο του προσπερνώντας mobs, παίκτες του αντίπαλου faction και οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο, απλοποιώντας ουσιαστικά το παιχνίδι. Η απουσία τους δίνει πάλι την αίσθηση της εξερεύνησης, τονίζει την αλληλεπίδραση με τον κόσμο  του παιχνιδιού, ο παίκτης δένεται με αυτόν και μαθαίνει να είναι προσεκτικός στην επιλογή διαδρομής που θα τον οδηγήσει στον προορισμό του. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στα quests με την Blizzard να έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο story telling. Ακόμα και αν υπάρχουν τα γνωστά escort, fetch και kill Χ amount quests, η κάθε περιοχή έχει και από ένα κεντρικό storyline στο οποίο ακολουθούμε την ιστορία του Durotan για τους Horde και την Yrel για τους Alliance και την αντίστασή τους ενάντια στην Iron Horde. Διανθισμένο με cutscenes, το levelling και το questing του είναι πιο story-driven από ποτέ.

World Of Warcraft Warlords Of Draenor FrostFire_Ridge_Frostfire_Frostfire_AD_28

Μετά από 10 χρόνια όπου οι παίκτες ήταν adventurers και ακόμα και αν είχαν σκοτώσει τον Lich King, τον Deathwing και γενικότερα μεγαλύτερες απειλές του Azeroth, οι quest givers συνέχιζαν να τους στέλνουν για αγγαρείες. Στο Warlords of Draenor αυτό αλλάζει και οι παίκτες απολαμβάνουν νέο μεγαλύτερο επίπεδο θαυμασμού. Οι φρουροί στις πόλεις χαιρετούν τους χαρακτήρες των παικτών, οι στρατιώτες φωνάζουν δυνατά το όνομα τους και αριθμούν τα προηγούμενα κατορθώματα που πέτυχε.

Αποκορύφωμα αυτής της αλλαγής είναι η ύπαρξη των Garrisons. Ο adventurer γίνεται πια commander και ένα οχυρό βρίσκεται υπό τις διαταγές του. Στο garrison μπορούν να χτιστούν κτίρια που προσφέρουν ιδιότητες ικανές να αλλάξουν την εμπειρία του παίκτη και να τη φέρουν στα μέτρα που τον εξυπηρετούν.. Όσοι θέλουν περισσότερα mount μπορούν να χτίσουν στάβλο για να εξημερώνουν τα άγρια ζώα του Draenor. Παίκτες που προτιμούν το PvP μπορούν να διαλέξουν το Gladiator’s Sanctum και να αφιερωθούν στο open world PvP με έπαθλο δόξα, τίτλους και νέο καινούργιο deathmatch arena mode.

Κάθε κτίριο μπορεί να αναβαθμιστεί 2 φορές για αλλαγές τόσο οπτικές αλλά και λειτουργικές. Για παράδειγμα το level 1 Barn δίνει την ικανότητα να αιχμαλωτίσουμε άγρια ζώα για την γούνα και το δέρμα τους. Στο level 2 τα ζώα που αιχμαλωτίζονται προσφέρουν το καλύτερο κρέας για συνταγές που δίνουν buffs στους παίκτες. Τέλος στο level 3 elite ζώα μπορούν να αιχμαλωτιστούν για εξασφάλιση savage blood, υλικό που χρησιμοποιείται σε όλα τα crafting professions. Οπτικά τα κτίρια μεταμορφώνονται από ξύλινες, πρόχειρες κατασκευές σε τεράστια κάστρα με καγκελόπορτες και επάλξεις.

World Of Warcraft Warlords Of Draenor WoW_6.0_Alliance_Garrison_Group_AD_02

Ο παίκτης μπορεί να συλλέγει καθημερινά ores και herbs, άσχετα με το αν είναι miner ή herbalist, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει items και gear, έστω και με κάποιο περιορισμό, αρκεί να έχει το building με το αντίστοιχο profession. Αν και αυτή η νέα προσθήκη βοηθάει τον παίκτη στο να εξοικονομήσει χρόνο, χάνεται η επαφή και η κοινωνικοποίηση που υπήρχε με τους άλλους παίκτες αφού στο Garrison υπάρχουν οι περισσότερες ανέσεις μιας πόλης.

Στο Garrison όμως ο παίκτης δεν είναι μόνος. Κατά την διάρκεια του questing μπορούν να στρατολογηθούν διάφοροι followers που εκτελούν τις διαταγές του παίκτη. Με αίσθηση παρόμοια με εκείνη που συναντά κανείς Facebook games, οι followers μπορούν να αναλάβουν αποστολές που διαρκούν αρκετή ώρα και να επιστρέψουν με διάφορα καλούδια όπως gold ή armor για τον παίκτη. Μπορούν να δουλέψουν σε κτίρια του garrison ή να ακολουθήσουν τον παίκτη στις περιπέτειες του στον κόσμο του Draenor, αναλαμβάνοντας το ρόλο σωματοφυλάκων.

Τα dungeons του WoD, instances που απαιτούν ομάδα 5 παικτών για να ολοκληρωθούν κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τόσο σε εικαστικό όσο και σε gameplay. Με περιοχές που ποικίλουν, από καταπράσινο δάσος με υπερβλάστηση, σε ένα κινούμενο τρένο γεμάτο orcs μέχρι και ορυχείο των Ogres στο υπερυψωμένο παλάτι των πτηνόμορφων Arakkoa, τα τοπία είναι πανέμορφα και ζωντανά. Τα mobs που σας χωρίζουν από τα boss έχουν abilities παρόμοια με το boss που ακολουθεί και βοηθούν στην προετοιμασία της ομάδας για την επικείμενη μάχη. Τα ίδια τα boss fights έχουν αρκετή ποικιλία χωρίς όμως να αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους βετεράνους του WoW.

World Of Warcraft Warlords Of Draenor WoW_6.0_Horde_Barracks_v3_AD_03

To Highmaul Raid είναι το πρώτο μισό του Tier 17. Διαδραματίζεται στη μεγάλη πρωτεύουσα των Ogres όπου ο Imperator Mar’gok διεξάγει αγώνες στο Κολοσσαίο. Έχει 3 βαθμούς δυσκολίας και αποτελεί εισαγωγή για το raiding του expansion. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ο πολιτισμός των Ogres στο απόγειο του και η αισθητική του zone είναι σκοτεινή και επιβλητική, από την αρένα με τις γεμάτες εξέδρες μέχρι την αίθουσα του θρόνου του Imperator Mar’gok. Η ποικιλία στη συμπεριφορά των bosses είναι μεγάλη αφού θα μπλέξετε με απλά tank and spank fights, coordination movement sequences, fights που απαιτούν ατομική ικανότητα και άλλα και DPS checks. Με το Blackrock Foundry, τη συνέχεια του Tier 17 να έρχεται στις 27 Ιανουαρίου, το Highmaul θα κρατήσει για αρκετό καιρό απασχολημένους τους παίκτες.

Το Ashran είναι το καινούργιο PvP zone όπου βρίσκονται και τα faction hubs του WoD. Οι δύο πόλεις είναι αρκετά μικρές και με την ύπαρξη των Garrison δεν έχουν την αντίστοιχη βαρύτητα των παλαιότερων αντίστοιχων πόλεων.

Από την άλλη το PvP στο open zone είναι αρκετά χαοτικό με καλύτερο σημείο την ικανότητα να γίνουν summon NPC που βασίζονται σε γνωστούς YouΤubers και Streamers του WoW.

Παρά το δύσκολο launch στις Νοεμβρίου, με τους servers να πέφτουν συνέχεια και με queues πολλών ωρών, η Blizzard αγγίζει νέα, υψηλά standards τόσο σε gameplay, εικαστικά, σε story telling και σε βάθος κόσμου. Ίσως η προσθήκη των Garrisons, ένα από τα βασικότερα τμήματα του τίτλου να εστιάζει περισσότερο στο single player, αλλά το σύνολο του παιχνιδιού είναι μια απολαυστική εμπειρία. Με την πάροδο του χρόνου και με νέο content στα patch που αναμένονται, το Warlords of Draenor έχει τη δυνατότητα να περάσει στην ιστορία ως το καλύτερο expansion του World of Warcraft.

About Author

Χρόνια τώρα τρώει την ζωή του παίζοντας online, είναι o Kalamitis, ο εν LoL αδελφός σας.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions