LEGO Batman 3: Beyond Gotham – Review

0

Θα ήταν μάλλον απίθανο να περιμένει κανείς μια πρωτότυπη κυκλοφορία στη σειρά LEGO Batman. Πράγματι, η Traveller’s Tales με το LEGO Batman 3: Beyond Gotham δεν ξεφεύγει σχεδόν καθόλου από την πεπατημένη των τίτλων της σειράς, προσφέροντας το γνωστό gameplay που στηρίζεται στους απλοϊκούς γρίφους και στο ρηχό -μα παράξενα απολαυστικό- σύστημα μάχης.

Αυτήν τη φορά, η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε να μην προσφέρει έναν τίτλο open world (όπως είχε κάνει στο LEGO Batman 2) και να επιστρέψει σε μια πιο παραδοσιακή δομή επιπέδων. Αν και φαίνεται να κάνει πίσω όσον αφορά στη σχεδίαση, η επιλογή των πιο στενών επιπέδων φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στο νέο τίτλο, καθώς ο ανοιχτός κόσμος του προηγούμενου χαρακτηρίζονταν από ασάφεια και προκαλούσε μπέρδεμα σε split-screen gameplay. Υπάρχουν στιγμές που ο τίτλος ανοίγει λίγο τα φτερά του, όπως στις περιπτώσεις των μικρών πλανητών και των hub, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τα επίπεδα ελευθερίας του προκατόχου του.

LEGO Batman 3 Beyond Gotham LEGO_Batman_3_Cyborg_01

Το ίδιο το gameplay δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου. Ο παίκτης ελέγχει διάφορους χαρακτήρες από το σύμπαν της DC Comics και έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει πάνω από 150 playable characters, γεγονός που θα χαροποιήσει τους φίλους των συγκεκριμένων κόμικ. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η συμπερίληψη πιο “σπάνιων” χαρακτήρων, που θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή των hardcore fans. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες θα κληθούν να διασχίσουν επίπεδα χωρισμένα σε δωμάτια όπως και στους προηγούμενους τίτλους του LEGO franchise, να λύσουν απλούς γρίφους όπως και στους προηγούμενους τίτλους του LEGO franchise και να σπάσουν χιλιάδες αντικείμενα… όπως και στους προηγούμενους τίτλους του LEGO franchise.

Παρά τις ομοιότητες, υπάρχουν αλλαγές στα σημεία. Βελτιωμένο εμφανίζεται το σύστημα με τις στολές που προσφέρουν στους χαρακτήρες νέες ικανότητες (και αποτελούν το κλειδί για την επίλυση των γρίφων), καθώς ο παίκτης δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει να βρει το συγκεκριμένο μηχάνημα που περιέχει μια στολή για να τη χρησιμοποιήσει. Τώρα, από τη στιγμή που θα την ανακαλύψει είναι άμεσα στη διάθεσή του με το πάτημα ενός πλήκτρου. Το σύστημα κάνει το gameplay πιο ευέλικτο και σίγουρα πιο ευχάριστο, ειδικά όταν συμμετέχουν στο παιχνίδι παίκτες νεαρότερης ηλικίας, που συνήθως “παίζουν” με τις διάφορες στολές. Εννοείται ότι κάθε γρίφος λύνεται με συγκεκριμένο τρόπο, οπότε το σύστημα περισσότερο διευκολύνει παρά προσφέρει ουσιαστική αλλαγή.

LEGO Batman 3 Beyond Gotham LEGO_Batman_3_BatmanRobin_01

Από την άλλη, κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν. Οι γρίφοι μπορεί να είναι απλοϊκοί, αλλά υπάρχουν στιγμές που η έλλειψη επαρκούς καθοδήγησης μπορεί να οδηγήσει σε ανόητα “κολλημάτα”. Παράλληλα, η ιστορία παραμένει αστεία ρηχή και το χειρότερο είναι ότι η σκηνοθεσία και η ενσωμάτωση των cut-scenes δεν είναι πάντα η ιδανική. Τα κακομονταρισμένα πλάνα και οι κάπως απότομες διακοπές κατά τη μετάβαση από το cut-scene στο gameplay υποδηλώνουν μια κάποιου είδους προχειρότητα σε επίπεδο παραγωγής. Γνωστά προβλήματα εξακολουθούν να προκύπτουν και από τη χρήση της σταθερής κάμερας, καθώς η προοπτική δεν επιτρέπει πάντα τη σωστή παρακολούθηση της δράσης.

Φυσικά το LEGO Batman 3: Beyond Gotham δεν είναι κακό παιχνίδι. Εξακολουθεί να προσφέρει μια από τις καλύτερες εμπειρίες co-op (ειδικά όταν συμμετέχει ένας ενήλικας και ένα παιδί) και προσφέρει αστείρευτη ποσότητα περιεχομένου που μπορεί να κρατήσει για μήνες αμείωτο το ενδιαφέρον. Θετική λεπτομέρεια είναι η προσθήκη της επιλογής για fixed split-screen δίπλα στο δυναμικό σύστημα, καθώς η παραδοσιακή πρόταση είναι σίγουρα πιο ξεκούραστη και μειώνει το χάος που προκαλεί η ταυτόχρονη απεικόνιση δύο στιγμών gameplay.

Παρά το ευχάριστο gameplay, έκδηλη είναι πια η ανάγκη για πιο ουσιαστική αλλαγή. Η σειρά αναπαράγεται με εξωπραγματικούς ρυθμούς κάθε χρόνο και είναι μάλλον φυσιολογική η επανάληψη σε επίπεδο σχεδίασης. Και παρά το ότι καταφέρνει μέχρι τώρα να επιπλέει, το απλοϊκό gameplay σύντομα δεν θα μπορεί να τη στηρίξει, οπότε και θα είναι επιτακτικός ο πειραματισμός και η ενσωμάτωση νέων ιδεών.

Version Tested: PS4

6

About Author

Αν και πολλοί λένε ότι γκρινιάζει, ο ίδιος δεν το παραδέχεται, λέγοντας ότι απλώς σχολιάζει αντικειμενικά. Κάπου χαμένος στο σπίτι του βρίσκεται ένας ΤΙ 99/4Α, ο πρώτος υπολογιστής που υποτίθεται ότι έπαιζε παιχνίδια. Η πορεία του με τον Spectrum και η αγάπη του για την Amiga, τον στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα. Το πέρασμα από περιοδικά και sites του χώρου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τα videogames και παρά το ότι πλέον τσαντίζεται εύκολα με τις ενέργειες της Nintendo (και όχι μόνο), βαθιά μέσα του πιστεύει ότι είναι ο Link... Και όποιος τολμάει ας πει το αντίθετο.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions