Halo: The Master Chief Collection – Review

0

Με την επέτειο των δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του Halo 2, όλοι περίμεναν από την Microsoft να ανακοινώσει την Anniversary εκδοχή του παιχνιδιού, σε μια αντίστοιχη κίνηση με την δεκαετή επέτειο του πρώτου παιχνιδιού της σειράς, του Halo: Combat Evolved. Όμως η έκπληξη έγινε και το Halo 2 Anniversary ήρθε ως κομμάτι μιας συλλογής που περιλαμβάνει και τα 4 βασικά παιχνίδια της σειράς (Halo, Halo 2, Halo 3, Halo 4) μαζί με τους χάρτες multiplayer κάθε παιχνιδιού, ενοποιημένα σε μια άκρως δελεαστική πρόταση.

Ήδη από το πρώτο δευτερόλεπτο ενασχόλησης, το μέγεθος της συλλογής εντυπωσιάζει. Και τα τέσσερα παιχνίδια είναι διαθέσιμα από την πρώτη στιγμή, από κάθε ξεχωριστή αποστολή μέχρι το σύνολο του παιχνιδιού, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα δημιουργίας Playlist, δηλαδή λίστες που απαρτίζονται από διάφορα missions και είναι playable οποιαδήποτε στιγμή. Αυτή η ελευθερία είναι καλοδεχούμενη και πολύ βολική, καθώς εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να πάρουν μια δόση από κάθε έναν από τους τίτλους αλλά και όσους θέλουν να ξαναζήσουν την ιστορία του Master Chief από την αρχή. Παράλληλα, προσφέρει στους νέους χρήστες της κονσόλας της Microsoft την αφορμή να ασχοληθούν, ολοκληρωμένα σχεδόν, με το franchise, μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του πέμπτου μέρους της σειράς.

Halo The Master Chief Collection gamescom-2014-halo-2-anniversary-first-person-delta-halo-red-and-blue

Μιλώντας ξεχωριστά για κάθε παιχνίδι, δεν γίνεται να μην αναφερθεί πρώτο, το κόσμημα της συλλογής, Halo 2 Anniversary. Με τα υπόλοιπα παιχνίδια να έχουν κυκλοφορήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε υψηλή ανάλυση, το Halo 2 υπέστη ολικό λίφτινγκ και το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Το παιχνίδι τρέχει κανονικά και αγόγγυστα σε ανάλυση 1080p, χωρίς να παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα ενώ έχουν επανεκτελεστεί τόσο το soundtrack, όσο και τα cutscenes του παιχνιδιού, ώστε το αποτέλεσμα να έχει καλύτερη και πιο ρεαλιστική ροή. Η όποια διαφορά γίνεται άμεσα αντιληπτή, ωστόσο η πρόσθετη λειτουργία μετάβασης στην αρχική μηχανή γραφικών και την εικόνα του παιχνιδιού από το 2004 θα πείσει και τον πιο καχύποπτο. Η λειτουργία αυτή είχε παρουσιαστεί και στην επετειακή έκδοση του Combat Evolved, αλλά πλέον η απόκριση είναι άμεση και σύγκριση των δύο εκδόσεων δύσκολα θα αποφευχθεί.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα 3 παιχνίδια, σε αυτά έχουν γίνει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και προσαρμογές για τις αναλύσεις που προσφέρει το Xbox One, αλλά σε καμία περίπτωση πρόκειται για βιαστική δουλειά. Οι όποιες αλλαγές εστιάζονται κυρίως στο φωτισμό και στους ήχους του παιχνιδιού (όπως στα όπλα και στα οχήματα) και, παρότι μικρές, βελτιώνουν σε κάποιο βαθμό την εμπειρία. Παράλληλα διατηρήθηκαν τα στοιχεία που είχε δώσει η Bungie στα τρία δικά της παιχνίδια και έτσι έμειναν σε υψηλό επίπεδο οι μηχανισμοί και ειδικότερα η εξαιρετική ΑΙ και η πολύ καλή αίσθηση των όπλων.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό, αν όχι το μεγαλύτερο, κομμάτι της συλλογής, αποτελεί το multiplayer και τα όσα αυτό περιλαμβάνει. Η 343 Industries ομαδοποίησε ουσιαστικά τα επίπεδα ανά τίτλο, ενώ στην περίπτωση του Halo 2 προστέθηκαν 6 πλήρως αναβαθμισμένοι χάρτες, στα πρότυπα των όσων έγιναν και στο campaign. Έτσι προσφέρεται πληθώρα επιλογών με περίπου 50 διαφορετικούς χάρτες με κάθε δυνατή προσαρμογή ως προς την αλληλουχία. Δηλαδή μετά από ένα παιχνίδι σε χάρτη του Halo 3, ο παίκτης μπορεί να περάσει σε οποιοδήποτε χάρτη, από οποιοδήποτε παιχνίδι και με τη σειρά που το επιθυμεί. Φυσικά δεν απουσιάζουν τα custom matches με φίλους ή τα co-op campaigns, με τις επιλογές στο multiplayer να μοιάζουν ατελείωτες.

Halo The Master Chief Collection gamescom-2014-halo-2-anniversary-sanctuary-assault

 

Επίσης, αναβαθμίσεις σε όπλα, πανοπλίες και λοιπά είναι ξεκλείδωτα από την αρχή, ενώ, παρά το ranking μεταξύ φίλων, απουσιάζει κάποιος μηχανισμός levelling, οπότε η δράση είναι πλήρης από την πρώτη στιγμή χωρίς να εμποδίζεται από κάποιου είδους grind. Βέβαια αυτό πολλές φορές οδηγεί σε άνισες μάχες καθώς οι άπειροι τοποθετούνται σε μάχες με τους πολύ έμπειρους και δεν είναι λίγες οι φορές που απλά περιμένει κανείς να περάσει η ώρα, μέχρι να τελειώσει η σφαγή. Αυτό βέβαια δεν είναι το μόνο πρόβλημα. To matchmaking έχει εγνωσμένα προβλήματα (για τα οποία αναμένεται patch πολύ σύντομα). Είναι αργό και δεν φέρνει εύκολα αντιμέτωπους παρόμοιους παίκτες. Τουλάχιστον όταν συνδεθείτε και ξεκινήσει τελικά το match, όλα βαίνουν καλώς.

Ακόμη έχουν προστεθεί κάποιες λειτουργίες που αφορούν περισσότερο την αλληλεπίδραση μεταξύ παικτών, όπως η λήψη φωτογραφιών και βίντεο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή η διαμόρφωση προσωπικών λιστών με τα τραγούδια των παιχνιδιών. Αυτά βέβαια είναι ανούσια και θα ήταν πολύ προτιμότερο να υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε τον δικό μας Spartan, κάτι που υπήρχε σε προηγούμενους τίτλους της σειράς, αλλά στη συλλογή αυτή απουσιάζει. Η παρουσία του Forge, για την επεξεργασία χαρτών multiplayer, είναι μεν ένα ακόμη προσόν, αλλά η περιπλοκότητα της υλοποίησής τους και η ελάχιστη βοήθεια που προσφέρεται κάθε άλλο παρά βοηθά.

Συνοψίζοντας, η Master Chief Collection αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις και ποιοτικές συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει. Είναι η ιδανική σύνοψη της περιπέτειας του Master Chief, είναι πραγματικά προσεγμένη, ιδανικό ξεκίνημα για νέους, ιδανική υπενθύμιση για παλιούς και, πάνω από όλα, δείχνει ξεκάθαρα ότι η 343 Industries δεν αντιμετώπισε το όλο εγχείρημα ως “ένα Halo για τις γιορτές”.

Version Tested: Xbox One

9

About Author

Ο άνθρωπος που βλέπετε στο avatar δίπλα, δυστυχώς θα προσπαθήσει κάποτε να γίνει σοβαρός, να προσέχει τι λέει και να βγαίνει από το σπίτι του προσέχοντας τι έχει φορέσει και πως φαίνεται στους άλλους. Μην ανησυχείτε όμως, μέχρι τότε, έχει καιρό.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions