PIX The CAT – Review

0

Μπορεί ο τίτλος του να αναφέρει μόνο μια γάτα, όμως το PIX The CAT είναι ένα πραγματικό συνονθύλευμα διαφορετικών μορφών ζωής σε κόσμους τόσο πολύχρωμους, φανταστικούς και πειραγμένους που μόνο ο θεός ξέρει πώς συνυπάρχουν.

Πρώτα από όλα μας απασχολεί το κλασικό “φιδάκι” που πολλοί γνώρισαν από τα άχρωμα κινητά τηλέφωνα της Nokia. Στα δυο από τα 3 modes του PIX The CAT χρησιμοποιείται ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός, με εσάς να κινείτε μια γάτα προκειμένου να μαζέψετε παπάκια. Όσο τα μαζεύετε αυτά προστίθενται στην “ουρά” σας. Αν πάρετε μια λάθος στροφή και πέσετε πάνω της, χάνετε. Σκοπός σας είναι αφού μαζέψετε όλα τα παπάκια να τα αφήσετε σε συγκεκριμένα σημεία εντός του λαβυρίνθου.

Ανάλογα το mode η λέξη “χάνετε” έχει διαφορετική σημασία. Στο Arcade mode, που σκοπός σας είναι να ολοκληρώσετε όσους περισσότερους συνεχόμενους λαβυρίνθους μπορείτε σε ορισμένο χρόνο, ένα τρακάρισμα με την ουρά σας (ή με τον τοίχο) φέρνει απώλεια πόντων, διαλύει το όποιο chain bonus βρισκόταν σε εξέλιξη και τελικά κάνει ζημιά στη συνολική σας κατάταξη, χωρίς όμως να αποτελεί ολοκληρωτική ήττα. Από την άλλη το Nostalgia mode φέρνει ήττα με το πρώτο λάθος. Όμως το στήσιμό του είναι διαφορετικό από το κλασικό mode μιας και χωρίζεται σε κανονικά επίπεδα οπότε και είναι πιο κοντά στη λογική του trial and error. Η όλη κατάσταση γίνεται λίγο πιο εύκολη με τον τίτλο να επιβραδύνει για πολύ λίγο τη δράση όταν μια σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη, προκειμένου να σας χαρίσει λίγο χρόνο για διορθωτική μανούβρα.

Το τρίτο και μοναχικό mode του PIX The CAT (Laboratory) σας δίνει τον έλεγχο ενός μικροβίου που μπορεί να κινηθεί μόνο σε ευθεία χωρίς “φρένο” μιας και σταματά μόνο όταν συναντήσει εμπόδιο. Σκοπός είναι να μαζέψετε φατσούλες από άλλα χρωματιστά μικρόβια και να τις αφήσετε στους αντίστοιχους στόχους. Μόνο όμως αν έχετε μαζέψει όλες τις φατσούλες του επιπέδου μπορείτε να τις “ξεφορτώσετε”. Αν περάσετε πάνω από στόχο πριν τις μαζέψετε όλες, χάνετε.

PIX The CAT pix_the_cat_004-1024x576

Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη λοιπόν το PIX The CAT κάνει αντιληπτή τη φύση του, κρατώντας τα πάντα σε επίπεδο ανάλαφρου puzzle. Οι μηχανισμοί του λειτουργούν συνολικά απροβλημάτιστα χωρίς να είναι περίπλοκοι. Το πιο ενδιαφέρον mode για τον γράφοντα είναι σαφώς το Nostalgia, όχι μόνο λόγω εξαιρετικής αισθητικής που θυμίζει cartoons του 1930, αλλά γιατί τολμά συχνότερα από τα άλλα δύο modes να σας ζητήσει να ελέγξετε ταυτόχρονα 2 και παραπάνω γάτες με την καθεμιά σε διαφορετικό λαβύρινθο. Το μυαλό σας θα γίνει στην αρχή χυλός μιας και δεν ξέρετε πού να πρωτοκοιτάξετε, αλλά με την κατάλληλη εξάσκηση θα καταφέρετε…να κάνετε λιγότερα λάθη. Δεν πρόκειται να τα αποφύγετε ολοκληρωτικά και τα γέλια είναι εγγυημένα.

Το Arcade mode του PIX The CAT θα μπορούσε να είναι το πιο ενδιαφέρον όλων λόγω σχεδιασμού όμως ο συνδυασμός hardware και level design κάνουν πολύ, ΠΟΛΥ κακό. Είναι το μόνο mode με συνεχόμενους λαβυρίνθους με τον έναν να βρίσκεται μέσα στον άλλο. Αυτό μερικές φορές σημαίνει πως για να λύσετε ένα λαβύρινθο θα χρειαστεί να περάσετε για λίγο από τον επόμενο και να επιστρέψετε. Κάποιες φορές ο τίτλος αποφασίζει να κάνει zoom in όσο προχωράτε πιο βαθιά και zoom out όταν επιστρέφετε πιο πάνω. Άλλες φορές όμως επιλέγει να μην το κάνει και η αλήθεια είναι πως αυτές οι φορές είναι αρκετές. Έστω λοιπόν ότι βρίσκεστε σε ένα επίπεδο που εκτείνεται σε όλη την οθόνη του PS Vita. Φανταστείτε ότι χωρίς να γίνεται zoom in, πρέπει να βυθιστείτε σε 2 διαδοχικούς λαβυρίνθους, ο ένας μέσα στον άλλον και οι δύο μέσα στο “μεγάλο” και να καταφέρετε να βγάλετε άκρη. Η απλή αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε όταν ο χαρακτήρας σας είναι το πολύ 3 pixels. Είναι αδύνατον να καταλάβετε τι συμβαίνει και να αποφύγετε τα λάθη σε τόσο μικρά μεγέθη. Πόσο μάλλον όταν ένας στενόμακρος λαβύρινθος προτιμά να εμφανιστεί κάθετα στην οριζόντια οθόνη σας, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής αναξιοποίητο.

Τα έτερα modes δεν αποφεύγουν αντίστοιχα λάθη όμως η διαφορετική λογική στο σχεδιασμό τους δεν φέρνει τόσο δυσάρεστα αποτελέσματα. Σε τέτοιες σχεδιαστικές αποφάσεις όμως χάνεται η ισορροπία ενός τίτλου που μοιάζει φτιαγμένος για φορητές συσκευές με τα απλά και γρήγορα sessions που προσφέρει.

Η διασκέδαση θα έρθει σίγουρα στην αρχή αλλά θα ατονίσει στη συνέχεια λόγω…στραβομάρας. Και αυτή η στραβομάρα δεν θα σας αφήσει καν να χαρείτε την εξαιρετική του αισθητική. Όσο καλά λοιπόν και αν λένε πως βλέπουν οι γάτες, το PIX The CAT είναι αποφασισμένο να αφήσει την όρασή σας λειψή. Και σε αυτό δεν αστειευόμαστε.

Version Tested: PS Vita

PS4 Version: Οι εκδόσεις του PIX The CAT σε PS Vita, PS4 είναι πανομοιότυπες χωρίς καμία διαφορά. Σωστά; Λάθος. Ο τίτλος είναι εμφανές πως φτιάχτηκε για μεγάλες οθόνες (ή τουλάχιστον μεγαλύτερες του PS Vita) οπότε και σε μια τηλεόραση τα προβλήματα μεγεθών του PS Vita σχεδόν εξαφανίζονται. Και πάλι κάποια πράγματα είναι πολύ μικρά αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι βλέπετε και που πηγαίνετε.

Η απλή πραγματικότητα είναι πως ο τίτλος φτιάχτηκε για PS4 και απλά μεταφέρθηκε σε PS Vita χωρίς κάποια αλλαγή για το διαφορετικό hardware. Πράγμα κάπως ειρωνικό μιας και το PIX The CAT δείχνει φτιαγμένο για φορητές συσκευές, αλλά όχι για τις οθόνες τους.

5

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions