This War Of Mine – Preview

0

Τη φρίκη του πόλεμου πολλοί προσπάθησαν να αποτυπώσουν σε διάφορα είδη Τέχνης, με ή χωρίς χρώμα, με περισσότερο ή λιγότερο συναίσθημα και επιτυχία. Λίγο πολύ όμως όλοι καταπιάνονται με την “εύκολη” λύση, εστιάζοντας περισσότερο σε όσους εμπλέκονται ενεργά σε μια σύρραξη και όχι ίσως τόσο στα παράπλευρα ζητήματα.

Η 11 Bit Studios θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό βάζοντας στο προσκήνιο μια ομάδα ανθρώπων που άπλα προσπαθεί να επιβιώσει. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στον πλανήτη μας και ο κάθε ένας προσπαθεί άπλα να βρει μια στέγη και να επιζήσει. Η έκδοση early access του This War Of Mine βρίσκει τον παίκτη σε μια ημικατεστραμμένη οικία μαζί με τρεις επιζώντες που μόλις έφτασαν εκεί. Σκοπός σας είναι να κρατήσετε όσο περισσότερους μπορείτε στη ζωή για όσο περισσότερο γίνεται.

Η δράση εκτυλίσσεται σε δύο διαστάσεις. Τα πάντα γίνονται με τα δυο πλήκτρα του mouse σας με εσάς να διαχειρίζεστε τις ενέργειες των (αρχικά) τριών επιζώντων. Η αρχή είναι απλή για εσάς άλλα δύσκολη για την ομάδα σας. Όλοι είναι καλά στην υγειά τους άλλα έχουν μόνο ελλείψεις. Το κτίριο που μόλις βρήκαν μπορεί να τους δώσει μερικές πρώτες προμήθειες. Τα μέρη στα οποία μπορείτε να ψάξετε (ντουλάπια, πόρτες, ράφια κ.λπ.) ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο είναι προκαθορισμένα και με σαφή ένδειξη για το κάθε ένα. Το αριστερό σας κλικ θα στείλει εκεί έναν παίκτη περπατώντας και το δεξί κλικ τρέχοντας. Μαζεύοντας στην αρχή ό,τι βρείτε μέσα στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε ένα κρεβάτι για να μην κοιμούνται όλοι στο πάτωμα. Ή μια ξυλόσομπα για να ζεστάνετε το χώρο και να μην κρυώσει ή αρρωστήσει κανένας.

Πως θα την ανάψετε όμως αν δεν έχετε ξύλα; Κάπου θα πρέπει να βρείτε. Αυτό είναι κάτι που θα κάνετε μόλις νυχτώσει. Αφήνοντας πίσω όσους πρέπει να φιλούν το χώρο ή να κοιμηθούν/αναρρώσουν, ένας από την ομάδα πρέπει να πάει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι λίγο πιο κάτω για να δει τι προμήθειες θα βρει και τι μπορεί να πάρει μαζί του. Αν το σπίτι είναι τελικά άδειο, έχει καλώς. Αν όμως βρίσκεται κάποιος άλλος μέσα τότε χρειάζεται προσοχή. Αν δεν φερθείτε απειλητικά μπορεί να σας επιτρέψει να κάνετε ανταλλαγή προμηθειών. Αν δείξετε πιο επιθετική συμπεριφορά τότε αυτός θα προστατεύσει το χώρο του. Είτε με γροθιές είτε με όπλα είτε με παρέα. Το τι θα κάνετε εκεί είναι δική σας επιλογή. Θα ρισκάρετε να χάσετε ό,τι μαζέψατε (και την ίδια σας τη ζωή) για να παλέψετε μαζί του ή άπλα θα το βάλετε στα πόδια παίρνοντας ό,τι καταφέρατε να μαζέψετε;

This-War-Of-Mine-TWOM_Screen_PAX_06

Όλες αυτές οι επιλογές δείχνουν κρίσιμες για το This War Of Mine. Χρειάζεται καλή ισορροπία στις αποφάσεις για να μην χάσετε άλλους επιζώντες μιας και το permadeath είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα. Μόλις επιστρέψετε μετά την επιδρομή σας για προμήθειες, μαθαίνετε ότι κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο σας και να κλέψουν τα υπάρχοντά σας. Είχατε αφήσει όμως και τους δυο που έμειναν πίσω να κοιμούνται, χωρίς να ορίσετε κάποιον να φυλάει το χώρο. Έτσι χάσατε πολύτιμα εφόδια, κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολες μέρες, σωματικά και ψυχολογικά, για εσάς και την ομάδα σας.

Το This War Of Mine χωρίζει στην ουσία το gameplay στα δυο: Μέρα και νύχτα. Την ημέρα πρέπει να εξοπλίσετε όσο καλύτερα μπορείτε το χώρο σας και να φροντίσετε τους συντρόφους σας, οι οποίοι μπορεί να αυξηθούν από μια απρόσμενη επίσκεψη ή να μειωθούν με ένα θάνατο από έλλειψη φαγητού ή φαρμάκων. Θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχουν φάρμακα, εργαλεία και να κάνετε upgrade συγκεκριμένες συσκευές/εγκαταστάσεις σας. Το βράδυ ένας από την ομάδα αναλαμβάνει το πλιάτσικο εκτός της βάσης σας με τον όποιο πιθανό κίνδυνο να παραμονεύει. Τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι προκαθορισμένα και εκεί μπορεί να σας περιμένει το οτιδήποτε. Από εργαλεία, ξύλα, φρούτα, νερό και διαμάντια, μέχρι επιζώντες με ανύπαρκτα φιλικά αισθήματα. Όταν έρθει η στιγμή να εμπλακείτε σε μάχη τα προκαθορισμένα σημεία αλληλεπίδρασης στο χώρο καταφέρνουν να δώσουν ποικιλία λύσεων και ιδιαίτερη ένταση. Μπορείτε να γρονθοκοπήσετε, να πυροβολήσετε, να πυροβοληθείτε, να κρυφτείτε, να τρέξετε για να σωθείτε με μόλις 2 πλήκτρα. Όλα αυτά όμως ίσως είχαν αποφευχθεί αν είχατε απλά κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα πριν ανοίξετε την πόρτα.

Το preview μας είχε τελικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο για τον ίδιο τον τίτλο που, αν και φαινομενικά απλός, δείχνει να κρύβει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το προφανές, αλλά και γιατί κάθε μας προσπάθεια κατέληγε πάντα σε διαφορετικό τρόπο θανάτου κάθε μέλους της ομάδας μας. Και η ποικιλία διαφορετικών θανάτων είναι πολύ μικρή μπροστά στον αριθμό αποφάσεων και επιλογών που σας δίνει το This War Of Mine.

Μένει να δούμε αν το δέσιμο παίκτη και ομάδας που θέλει να καταφέρει η 11 Bit Studios μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το preview δεν ήταν αρκετό για να φανεί κάτι τέτοιο. Ήταν όμως το πάθημα που μας έγινε μάθημα ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει την ώρα του review.

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions