2014 FIFA World Cup Brazil Review

0

Βουβουζέλες σε τιμή καραμούζας

Κάθε δύο χρόνια λαμβάνει χώρα ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό event, είτε μιλάμε για το UEFA Euro Cup είτε για το FIFA World Cup, ή απλούστερα, μουντιάλ. Μιλάμε για ποδοσφαιρικές γιορτές όπου παίκτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν ό,τι δυνάμεις τους έχουν απομείνει από τις κανονικές σεζόν και μάχονται για να κατακτήσουν το εκάστοτε τρόπαιο. Εξίσου συνηθισμένες είναι και οι αντίστοιχες κυκλοφορίες από την Electronic Arts για την σειρά FIFA, οι οποίες, κατά κύριο, λόγο δεν φέρουν ουσιαστικές διαφορές από τα κύρια παιχνίδια της σειράς, παρά εμπλουτίζονται με το άρωμα των παραπάνω διοργανώσεων. Αυτή τη φορά βέβαια το 2014 FIFA World Cup Brazil προσφέρεται ως αυτόνομος τίτλος σε κανονική τιμή για τα Xbox 360 και PlayStation 3.

Πολύς λόγος έγινε πριν λίγους μήνες για τις δύο κανονικές εκδόσεις του FIFA 14, σε Xbox 360, PlayStation 3 από τη μία και Xbox One, PlayStation 4 από την άλλη, μιας και διέφεραν αρκετά μεταξύ τους καθιστώντας τον τίτλο πιο καλή επιλογή για τις πιο πρόσφατες κονσόλες. Και μπορεί το 2014 FIFA World Cup Brazil να μην έχει την αίγλη της νέας γενιάς, την κρυστάλλινη οπτική ποιότητα που φέρνει η ανάλυση 1080p ή την πολυδιαφημισμένη Ignite Engine, ωστόσο οι μικρές βελτιώσεις και το επιπλέον περιεχόμενο που φέρει σε σχέση με τον αρχικό τίτλο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Ο ρυθμός των αγώνων έχει ανέβει ένα επίπεδο σε σχέση με τον αρχικό τίτλο, προσφέροντας πιο γρήγορη δράση. Οι ομάδες χρησιμοποιούν πλέον πιο επιθετικά συστήματα, ενώ και τα σχετικά μακρινά σουτ καταλήγουν πιο εύκολα στην εστία από ότι προηγουμένως. Ευτυχώς λόγω της AI οι αγώνες δεν κερδίζονται τόσο εύκολα, ενώ και η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων έχει ενισχυθεί μην επιτρέποντας το σκορ να ξεφεύγει σε μη ρεαλιστικά επίπεδα. Οι πάσες είναι αρκετά πιο γρήγορες και εύστοχες, στοιχείο που κάνει τον τίτλο να θυμίζει περισσότερο το FIFA 14 των Xbox One και PlayStation 4.

Εννοείται ότι το παρόν δίνουν όλες οι επίσημες εθνικές ομάδες, τα 20 στάδια της Βραζιλίας στα οποία θα διαδραματίζονται οι αγώνες, αλλά και τα line up των ομάδων τα οποία καλείστε να διορθώσετε μερικώς, αποκλείοντας ή καλώντας παίκτες αντίστοιχης εθνικότητας στην ομάδα που θα επιλέξετε.

Θετική εντύπωση μας άφησαν τα modes του 2014 FIFA World Cup Brazil καθώς, εκτός από την κλασική διοργάνωση, μπορείτε μετά την επιλογή της ομάδας που επιθυμείτε να ξεκινήσετε από τους προκριματικούς αγώνες και να την οδηγήσετε τελικώς στα στάδια της Βραζιλίας για την τελική φάση του κυπέλλου. Μπορείτε επιπλέον να αναλάβετε έναν παίκτη και από τα “δεύτερα” της εθνικής του ομάδας και με την απόδοσή σας να τον χρίσετε αρχηγό στον αγώνα για το βαρύτιμο τρόπαιο. Φυσικά η παρουσία των exhibition matches, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε online, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά και προτιμώμενη επιλογή για όσους ασχολούνται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με το multiplayer. Σε αυτήν την περίπτωση το 2014 FIFA World Cup Brazil λάμπει και χαρίζει διασκέδαση στο ίδιο επίπεδο με τους προηγούμενους τίτλους, που πλέον αποτελούν γνωστή ποσότητα.

Ο τίτλος σε επίπεδο γραφικής απεικόνισης έχει μεν δεχθεί πινελιές από την νέα γενιά, με τα πρόσωπα των παικτών να διαγράφονται καθαρότερα από το FIFA 14 στις ίδιες κονσόλες, χωρίς όμως να μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα μοντέλα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος τίτλος στα Xbox One και PlayStation 4. Φυσικά δεν γίνεται να μην λάβουμε υπόψη και τη διαφορά ιπποδύναμης που χωρίζει πλέον τις δύο γενιές μηχανημάτων. Εντυπωσιακή δουλειά έχει γίνει στα στάδια τα οποία βρίθουν λεπτομερειών, σε αντίθεση με το κοινό που εμφανίζεται άψυχο και χωρίς ιδιαίτερο βάθος στο σχεδιασμό του. Μας άρεσαν επίσης τα πλάνα με τους θεατές που πανηγυρίζουν ή “γιουχάρουν” παρακολουθώντας τον αγώνα στις γιγαντοοθόνες πίσω στην πατρίδα τους, καθώς επίσης και οι διάφορες λήψεις που δείχνουν τους προπονητές να αντιδρούν ή να προβληματίζονται σε μία χαμένη ευκαιρία της ομάδας τους.

Και ηχητικά ο τίτλος έχει δεχθεί πινελιές ανανέωσης, με τη δυνατότητα που προσφέρει να επιλέξετε μεταξύ δύο “ραδιοφωνικών” σταθμών για να μαθαίνετε τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά το campaign, αλλά ακόμα και το επίσημο τραγούδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αγγλική περιγραφή από την άλλη κυμαίνεται, προβλεπόμενα, στα γνωστά ποιοτικά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά FIFA.

Το 2014 FIFA World Cup Brazil δεν αποτελεί εν τέλει μία άσχημη πρόταση, για όσους τουλάχιστον θέλουν να είναι στη μόδα και να διασκεδάζουν με κάτι παρεμφερές στα διαλείμματα από την παρακολούθηση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί οι μικρές αλλαγές και το επιπλέον περιεχόμενο να στέκονται επάξια, αδυνατούν όμως να στηρίξουν επαρκώς την τιμολογιακή πολιτική της Electronic Arts. Ιδανικά, θα τον προτείναμε σε όσους για οποιονδήποτε λόγο απείχαν από την φετινή κανονική έκδοση του FIFA 14.

7

About Author

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions