The Shivah: Kosher Edition – Review

0

Adventure οπλισμένο με Ταλμούδ

Σημείωση: Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τα της εβραϊκής πίστης για αυτό και θα αποφύγω οποιαδήποτε σχετική αναφορά. Αν ξεφύγει κάτι στραβό, οι ενδιαφέρομαι παρακαλούνται να δείξουν την ανάλογη κατανόηση.

Πριν από λίγους μήνες είδαμε το Gemini Rue, ένα ιδιαίτερο και ποιοτικό adventure από την εξίσου ιδιαίτερη Wadget Eye Games αλλά το Shivah: Kosher Edition υπήρξε ο πρώτος τίτλος της ομάδας. Ξεκίνησε ως συμμετοχή σε διαγωνισμό και αργότερα εμπλουτίστηκε για να κυκλοφορήσει ως ολοκληρωμένη δημιουργία. Το γεγονός ότι πρόκειται για adventure μυστηρίου στο οποίο πρωταγωνιστεί, με αξιώσεις μάλιστα, ραββίνος με κρίση πίστης και ποιμνίο που αργοσβήνει.

Ενώ όλα έχουν πάρει την κατιούσα μαθαίνει ότι κληρονομεί $10.000 από πιστό με τον οποίο είχε έρθει σε αντιπαράθεση λόγω της άρνησής του να δώσει την ευχή για γάμο με γυναίκα άλλων “πιστεύω”. Φυσιολογικό λοιπόν να αναρωτηθεί με ποια λογική ορίστηκε κληρονόμος. Παρότι με τα χρήματά αυτά μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Νεοϋορκέζικης συναγωγής, αποφασίζει να ερευνήσει την προέλευση των χρημάτων αλλά και τα κίνητρα του εκλιπόντος. Μην περιμένετε να μπλέξει σε μάχες ή σε γρίφους που απαιτούν παράλογους συνδυασμούς των έτσι κι αλλιώς λίγων αντικειμένων που θα βρουν το δρόμο προς το inventory. Αυτό δεν κάνει τη διαδρομή εύκολη. Αντιθέτως καλό είναι να παίξετε, σε Windows ή iOS οπλισμένοι με σημειωματάριο, με μάτια και αυτιά ανοιχτά. Δεν αρκεί η επιλογή της σωστής ατάκας αλλά κατά περιπτώσεις θα χρειαστεί να κάνετε αναζητήσεις σε υπολογιστές κ.λπ., πληκτρολογώντας οι ίδιοι τους κατάλληλους όρους, χωρίς ιδιαίτερες υποδείξεις και βοήθειες. Πάντως, για τις περιπτώσεις που όλα κρέμονται από εβραϊκά λογοπαίγνια, υπάρχει διαθέσιμο γλωσσάρι σχετικών όρων σε yiddish. Φανταζόμαστε ότι με αρκετή τριβή, όλο και κάποιον θα επιχειρήσετε να εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις που θα αποκομίσετε… Πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι μια επιλογή που εμφανίζεται σε διαλόγους που οδηγεί τον Russell Stone να απαντά σε μια ερώτηση με μια άλλη, χαρακτηριστικό γνώρισμα, όπως μαθαίνω, των ικανότερων ραββίνων.

Περισσότερο και από το Gemini Rue, η διαδρομή είναι η ουσία, καθώς εξιστορεί, σε συνδυασμό με τους πολλαπλούς τερματισμούς, προβληματισμούς που δεν περιορίζονται στο ένα ή στο άλλο δόγμα. Σε αντίθεση βέβαια με οποιαδήποτε πνευματική αναζήτηση το Shivah είναι, όπως και στην πρωτότυπη εκδοχή του, ιδιαίτερα σύντομο αφού διαρκεί όσο περίπου και ένα τυπικό κινηματογραφικό έργο.

Άλλωστε όλα αυτά ίσχυαν και στην πρωτότυπη έκδοση του 2006. Η Kosher Edition έχει βελτιωμένο ήχο, μουσική, πορτρέτα χαρακτήρων και άλλες βελτιώσεις, τεχνικού χαρακτήρα, που κάνουν το πακέτο πιο γοητευτικό, για τα δεδομένα πάντα της Wadget Eye Games, χωρίς όμως να το αλλοιώνουν.

Οι πιο “περιπετειώδεις” εξ υμών, όσο ανάποδο και αν ακούγεται, είναι καλύτερα να προτιμήσουν την έκδοση iOS. Σε Windows, λόγω της χαμηλής πρωτότυπης ανάλυσης, το παιχνίδι τρέχει σε Window Mode, φαινόμενο που νομίζαμε ότι είχα αφήσει πίσω μας.

Ειδάλλως το Shivah: Kosher Edition εξακολουθεί, 7 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία, να είναι ιδιαίτερο και πρωτότυπο. Ποιος άλλος θα καταπινόταν άλλωστε με τη θεματική του;

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions