Pro Evolution Soccer 2014 – Review

0

Κάθε αρχή και δύσκολη. Τουλάχιστον η “μαγιά” βελτιώθηκε αισθητά

Φαντάζομαι τον ανυπόμονο fan του Pro Evo. Αγόρασε το παιχνίδι την περασμένη εβδομάδα και αισθάνθηκε έτοιμος να τα δώσει όλα. Ξέρει ότι η μεγαλύτερη απόλαυση έρχεται με “κερκίδα” από φίλους, στο ίδιο μέρος, όπως συμβαίνει και με τα fighting games. Ακόμη και έτσι υποθέτω ότι δύσκολα θα καταπιεί ότι, με το καλημέρα, έπρεπε να περιμένει για το patch που θα ενεργοποιούσε το online play (αλλά και να έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα στην εφαρμογή του). Θα πρέπει να περιμένει ακόμη περισσότερο για το επόμενο patch που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, 11 vs. 11 play.

Το περίεργο αυτό ξεκίνημα είναι, κατά μία έννοια, ταιριαστό στην περίπτωση του PES, το οποίο, παρά τα σφάλματα της σειράς στη γενιά που τελειώνει, έχει διατηρήσει τη φήμη της ουσίας έναντι του θεαθήναι. Σε κάθε περίπτωση το PES 2014 είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Konami και την PES Productions. Χρησιμοποιεί νέα μηχανή (την FOX Engine της Kojima Productions) και η διαφορά είναι εμφανής. Για πρώτη φορά ύστερα από από χρόνια, γήπεδα, παίκτες, κοινό και λοιπές λεπτομέρειες παύουν να μοιάζουν με φτωχούς συγγενείς του FIFA και είναι ομολογουμένως κάπως παράξενο το ότι έχετε να ευχαριστήσετε τον Kojima Hideo για αυτό.

Πέραν του προφανούς οφέλους όμως, η μηχανή φέρνει πολύ σημαντικότερες αλλαγές με επιρροή στο gameplay. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν τη νέα βάση του Pro Evolution Soccer, την οποία θα δούμε, σε καλύτερη φόρμα λογικά, του χρόνου. Το PES 2014 περιλαμβάνει σαφή δείγματα που κρύβονται στο animation και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Η μπάλα πλέον είναι αυτόνομη οντότητα ενώ, τόσο αυτή, όσο και τα σώματα των παικτών έχουν πολύ πιο ρεαλιστική εξάρτηση από φυσικά φαινόμενα όπως η ορμή, με βάση πάντα το σωματότυπο, τον όγκο και άλλους παράγοντες. Οι παίκτες έχουν διαφορετική αίσθηση (ακόμη περισσότερο όσοι επωφελούνται, ελέω φήμης, από την προσέγγιση Player ID). Η κίνηση στο χώρο, το ανανεωμένο animation, ο, επιτέλους, σοβαρός ρόλος της φυσικής είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν απευθείας ακόμη και αν δεν ξέρετε για τι ψάχνετε στην πρώτη ματιά.

Αποτελούν τη βάση για manual through balls που θα σας δυσκολέψουν περισσότερο αλλά θα ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά και τον ικανό από τον περαστικό. Τα combination plays, δηλαδή η δυνατότητα να οριστούν συγκεκριμένοι αυτοματισμοί και να συνδεθούν με τμήματα του γηπέδου, ανοίγουν δρόμος για συνδυασμούς η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων προσφέρει απλόχερα ικανοποίηση στους παίκτες.

Λόγω φυσικής, οι τελευταίοι θα χρειαστεί να κάνουν ένα βήμα πίσω και να προσαρμοστούν από την αρχή. Η πρώτη επαφή με τη μπάλα, το διώξιμο για να μην αλλάξει κατοχή, η γκέλα στα σώματα που χαλά ένα σχέδιο ή μια καλή εκτέλεση, δεν εξαρτώνται σε προκατασκευασμένα animation, όπως άλλωστε και το ποδόσφαιρο δεν βασίζεται σε προκαθορισμένες κινήσεις. Μπορείτε να “δείξετε” στους συμπαίκτες που να κινηθούν, αν δεν πάρουν από μόνοι τους το μήνυμα. Τα διάφορα τρικ δεν είναι το ίδιο απλή υπόθεση αυτή τη φορά, ούτε και η σημασία τους τόσο έντονη όσο στο παρελθόν. Αυτά είναι τα νέα “πόδια” του PES και είναι γερά για να στηρίξουν τα επόμενα βήματά του. Αλλά απαίδευτα για να το κάνουν να σηκώσει κεφάλι με τον τρόπο που θα ήθελε.

Από τη μία είναι σαφές ότι το PES 2014 κάνει σαφή την πρόθεσή του για περαιτέρω επιδίωξη ρεαλισμού, κυρίως στο gameplay. Από την άλλη δεν παύει να έρχεται από την ομάδα εκείνη που, λόγω ιδιοσυγκρασίας, έχει κάνει κάποιες ατυχίες…παράδοση. Η Team AI είναι βελτιωμένη μεν αλλά ούτε και φέτος θα γλιτώσετε από τερματοφύλακες και αμυντικούς που, κατά διαστήματα, ξεχνούν που βρίσκονται και χάνουν φάσεις με πραγματικά εκνευριστικό τρόπο. Δεν λέμε κάτι καινούριο και σίγουρα η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη φέτος. Όταν όμως η αστοχία της AI “καλύπτεται” με στιγμιαίο υπεράνθρωπο τρέξιμο του αμυντικού, η AI ξεχνά, για λίγο, το I.

Ο πιο αργός και εγκεφαλικός ρυθμός του παιχνιδιού στο γήπεδο αποτελεί καλή μαγιά για παιχνίδι δημιουργικό και όχι εντυπώσεων. Διότι αν το θέμα ήταν οι εντυπώσεις, τότε θα δείτε ότι σε replays και κλειστά πλάνα με αρκετό κόσμο, το frame rate, κατά την παράδοση της PES Productions δεν στέκεται πάντα στο ύψος του, παρά την ευρύτερη και προφανή τεχνική βελτίωση που σημειώνεται.

Το Master League παραμένει σχεδόν στατικό (εκτός αν μετρήσουμε τη δυνατότητα διαχείρισης εθνικής ομάδας αλλά και το περιθώριο αλλαγής ομάδας), το ίδιο και ο σχολιασμός, ενώ παρασπονδίες εντοπίζονται και στην ενσωμάτωση πρόσφατων μετεγγραφών. Η απώλεια ισπανικών ομάδων και σταδίων, οι κλασικές απουσίες από το αγγλικό πρωτάθλημα και η εξαφάνιση του Edit Mode στα στάδια, αντισταθμίζονται μερικώς από τη συνεχή παρουσία των UEFA Champions League, ACF Champions League και Cope Libertadores, όμως δεν κρύβονται. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος εκφράζεται ανοιχτά η Konami για το ότι πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική τακτική στο θέμα εξασφάλισης δικαιωμάτων, ειδικά όταν οι κινήσεις του ανταγωνισμού οδηγούν στην, έστω και προσωρινή, απώλεια του Edit Mode.

Τα παραπάνω όπως και η πραγματικά αδιανόητη έως χρονίως ανύπαρκτη εργονομία στα μενού, τα οποία θα έπρεπε να διευκολύνουν τον παίκτη αντί να του θυμίζουν ότι το PES μεσουρανούσε, δικαίως, σε διαφορετική δεκαετία.

Εξίσου δικαίως το PES 2014 θα σας αφήσει την εντύπωση ότι δεν θα προσπαθήσει, σε επίπεδο gameplay, να μοιάσει στο FIFA διότι, πολύ απλά, δεν ενδιαφέρεται. Αν πιστεύατε προηγουμένως ότι προσφέρει περισσότερο ρεαλισμό, η πεποίθησή σας αυτή θα ενισχυθεί φέτος. Η ίδια αυτή πεποίθηση θα σας κάνει να απαιτήσετε πολλά περισσότερα του χρόνου οπότε και η εξοικείωση με τη μηχανή θα είναι καλύτερη, ο χρόνος δεν θα πιέζει το ίδιο και, ελπίζω, θα αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα της ενεργοποίησης του online play, πόσο μάλλον των επιδόσεων του netcode που, παραδοσιακά, υπόκειται του ανταγωνισμού.

Δεν είναι ανάγκη να ενσωματώσει σούπερ τηλεοπτική παρουσίαση των γεγονότων, αλλά ένας νεοτερισμός που να είναι δάνειο όπως το Be A Legend, νεοτερισμός που θα δείξει ότι δεν είναι μόνο η EA που σκαρφίζεται πράγματα όπως το Ultimate Team, θα πείσει του πάντες ότι ο βασιλιάς επέστρεψε και θα ξεχάσουν τα ρούχα που φορά. Μέχρι τότε, όταν το PES 2014 λειτουργεί, θα ξεπερνά τον ανταγωνισμό στην ουσία. Αν γλιτώναμε και τις τόσες περιπτώσεις στις οποίες…δεν λειτουργεί, θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα. Εμπνευσμένη μα βιαστική η φετινή “δουλειά”.

7

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions