Dead Or Alive 5 Ultimate – Review

0

“Ultimate” όπως λέμε “αποκλειστικό”

Είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται η ψυχολογία του σύγχρονου fighting gamer, ειδικά αν τείνει να προτιμά, παραδοσιακά τίτλους της Capcom και, εσχάτως, της Team Ninja. Η Namco δείχνει πιο πρόθυμη να απλώνει τις δυνάμεις της σε πολλαπλούς τίτλους, ενώ Capcom και Team Ninja αφιερώνονται σε διαδοχικές εκδόσεις των Street Fighter IV και Dead Or Alive 5.

Το Dead Or Alive 5 Ultimate όχι μόνο έρχεται πριν καλά καλά “χρονίσει” το Dead Or Alive 5 αλλά καταφέρνει να είναι η τρίτη έκδοση του πρωτοτύπου, εφόσον μετρήσουμε και το Dead Or Alive 5 Plus. Και ύστερα στεκόμαστε στο ότι τίτλοι σαν τα Assassin’s Creed, Call Of Duty και Battlefield (μαζί με όλους τους αθλητικούς) κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Βέβαια σημασία έχει τι αλλαγές φέρνει τελικά το Dead Or Alive 5 Ultimate, ο ορισμός των οποίων εξαρτάται από το πόσο ασχολήθηκε κανείς με την έκδοση του PS Vita. Επειδή όμως υποψιαζόμαστε ότι, λόγω εμπορικών συνθηκών, εκείνη η έκδοση δεν ήταν και η πιο δημοφιλής, ποντάρουμε στο ότι το Ultimate θα φανεί κάπως πιο “πλούσιο” στους περισσότερους αφού έρχονται κατευθείαν από το Dead Or Alive 5.

Η νέα έκδοση έχει μερικά νέα/ανανεωμένα επίπεδα (από τα οποία δεν έχουμε παράπονο για να είμαστε ειλικρινείς) αλλά και 5 επιπλέον χαρακτήρες: Jacky Bryant (από Virtua Fighter), Momiji και Rachel (από Ninja Gaiden), Leon και Ein (από το παρελθόν του Dead Or Alive). Κανένας εξ αυτών δεν είναι ιδιαίτερα μοναδικός αλλά και οι πέντε φέρνουν μερικές αλλαγές σε σχέση με άλλους χαρακτήρες στους οποίου βασίζονται ώστε να φανούν χρήσιμοι σε συγκεκριμένα χέρια με εξίσου συγκεκριμένες προτιμήσεις. Η προσθήκη αυτή όπως και η διεύρυνση του roster των…κοστουμιών (από 114 σε 231 με το σύνολο να περιλαμβάνει τα περισσότερα από εκείνα που διατέθηκαν ως DLC την πρώτη φορά) είναι οι πιο εμφανείς αλλαγές.

Το νέο βελτιωμένο netcode δεν είναι το ίδιο εμφανές αν και σίγουρα οι μεταβλητές είναι τόσες που δύσκολα βγαίνει άκρη χωρίς εκτεταμένες δοκιμές. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν είχαμε προβλήματα άρα ούτε και παράπονα. Ευτυχώς μάλιστα γιατί ένα από τα νέα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε online στο Dead Or Alive 5 Ultimate είναι τα tag team fights. Εδώ φαίνεται να έχει αποδοθεί η περισσότερη προσοχή αφού παρατηρούνται και μερικές επιπλέον αλλαγές ώστε να διατηρείται πιο εύκολα το ενδιαφέρον σε αυτές τις αναμετρήσεις. Για παράδειγμα όταν παροπλίζεται ένα μέλος της ομάδας, μπορεί να αναπληρώσει μόνο μέρος της χαμένης ενέργειας, όχι όλη όση έχασε προηγουμένως. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα Force Switch ώστε ο ένας παίκτης να επιβάλλει στον άλλον να αλλάξει χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της μάχης. Αν λοιπόν ο αντίπαλός σας μόλις άλλαξε τον χαρακτήρα που ήταν στα πρόθυρα της ήττας, τότε μπορείτε να τον αναγκάσετε να τον επαναφέρει, για λίγο βέβαια, με την ελπίδα ότι θα προλάβετε να τον “τελειώσετε” εγκαίρως.

Κάπως πιο λογικά είναι τα πράγματα για εκείνους που θέλουν να εμβαθύνουν (ναι οι πιο έμπειροι θα κάνουν κάποια γκριμάτσα κατά την ανάγνωση του ρήματος σε συνδυασμό με το Dead Or Alive, αλλά ας πούμε ότι έχει και το πιο επιθετικό και ανάλαφρο στιλ το κοινό του – έστω και εκτός επαγγελματικού επιπέδου), μπορούν να ασχοληθούν με το tutorial και το Combo Challenge. Το τελευταίο είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε με το ζητούμενο να είναι να καταφέρετε να εκτελέσετε (άρα και να απομνημονεύσετε) μια σειρά από combos. Το tutorial είναι αρκετά καλό και βελτιωμένο σχέση με το Dead Or Alive 5 Plus αλλά και πάλι δεν κάνει την εκμάθηση…παιχνίδι. Διευκολύνει την εκμάθηση πολλών τεχνικών και την ουσιαστική εξάσκηση αλλά το κάνει με τόσο κλινικό τρόπο που, φανταζόμαστε, ο αρχάριος δεν θα βρει την όλη διαδικασία και τόσο συναρπαστική.

Στην πραγματικότητα μία είναι η προσθήκη ουσίας στο σύστημα μάχης και πρόκειται για το Power Launcher. Όπως το Power Blow μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία φορά ανά γύρο από τον παίκτη για να κάνει μεγάλη ζημιά αλλά και να στείλει τον αντίπαλο στην άλλη άκρη (ή στο άλλο Danger Zone ή απλά στο κενό), το Power Launcher δίνει το περιθώριο να εκτοξεύσετε τον αντίπαλο στον αέρα προκειμένου να επιδοθείτε σε juggling και, ενδεχομένως, σε ανάσυρση μνημών από Tekken μεριά. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν τα ίδια επομένως το Dead Or Alive 5 Ultimate, παρά το όνομά του, αντιστοιχεί περισσότερο σε βελτίωση περιεχομένου και εξαιρετικά λίγων αριθμητικά σημείων και όχι ουσιαστικό ραφινάρισμα μηχανισμών για μια “υπέρτατη” έκδοση.

Βέβαια αυτή τη φορά δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε το Dead Or Alive 5 Ultimate για να δείτε τι έχει να προσφέρει σε γενικές γραμμές. Υπάρχει και το Dead Or Alive 5 Ultimate: Core Fighters. Πρόκειται για τον ίδιο τίτλο σε έκδοση free to play. Λείπουν κάποια modes όπως το Story Mode (φανταζόμαστε πως δεν θα χυθούν δάκρυα επ’ αυτού) με τέσσερις μόνο διαθέσιμους χαρακτήρες (Kasumi, Ayane, Hayabusa και Hayate). Κάθε επιπλέον χαρακτήρας κοστίζει περί τα 4 ευρώ. Αυτή η έκδοση είναι κανονικότατα συμβατή με την ολοκληρωμένη οπότε η online κοινότητα είναι ενιαία και ενδεχομένως να αντέξει περισσότερο αυτή τη φορά, ακριβώς χάρη στο Core Fighters.

Η ουσία είναι πως το Dead Or Alive 5 Ultimate δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψη κανενός για το Dead Or Alive 5 ή τη σειρά γενικότερα. Για κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες σημαντικότερες αλλαγές. Αυτή είναι η καλύτερη έκδοση αλλά η έννοια “ultimate” είναι πλέον πιο σχετική και από τότε που τη χρησιμοποιούσε ο Itagaki Tomonobu και μοιάζει πολύ πλέον με το τι εστί πλέον “αποκλειστικός” τίτλος.

6

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions