War Thunder – Gamescom 2013 Hands On Preview

0

Η σημειολογία ενός ατυχούς ονόματος.

Ελέγχοντας τα ραντεβού μας για μία τελευταία φορά πριν κατευθυνθούμε στην business area του Koln-Messe, σταθήκαμε για λίγο στο όνομα του War Thunder. Ο γράφων δε, ανέκαθεν λάτρης της σημειολογίας, δεν μπορούσε να ξεπεράσει το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα τίτλοι με τέτοια ονόματα. Τι μπορούν να πουν για την δημιουργικότητα του studio που αναπτύσσει τον τίτλο; Ευτυχώς στην περίπτωση του War Thunder το όνομα δεν έχει να πει πολλά για τον τίτλο.

Το free-to-play MMO με θέμα τις μάχες του Β´ Παγκοσμίου, θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα για PC ενώ θα αποτελεί και launch τίτλο για το νέο σύστημα της Sony. Ο Pavel Kulikov, ένας εκ των συντελεστών του τίτλου μας αποκάλυψε πως θα είναι δυνατό να υπάρχει ένας ενιαίος λογαριασμός για κάποιον που θέλει να παίξει είτε στο PC του είτε στο PS4, με τα στατιστικά, τα skills και όλα τα συναφή να συγχρονίζονται αναλόγως. Το θετικό δε, που οφείλει να σημειωθεί, είναι πως οι άνθρωποι της Gaijin Entertainment δεν “έκλεισαν” τον τίτλο πίσω από το οικονομικό φράγμα της PS Plus συνδρομής, που σημαίνει πως ο τίτλος είναι όντως, πλήρως free-to-play.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι της Gaijin, είναι να χτίσουν ένα σύμπαν αντίστοιχο με το φαινόμενο που απαντά στο όνομα World Of Tanks. Η διαφορά επί προκειμένω είναι το ότι στο War Thunder το εύρος των επιλογών του παίκτη καλύπτει τόσο τις μάχες από ξηράς (tanks), όσο και από αέρος (αεροπλάνα) αλλά και από το νερό (φρεγάτες κλπ). Αυτό που καταφέραμε εμείς να δούμε στο δικό μας hands-on ήταν οι αερομαχίες αλλά και λίγα στιγμιότυπα από το gameplay των tanks. Στο λανσάρισμα του τίτλου θα υπάρχουν σίγουρα τα αεροπλάνα, λίγο καιρό μετά θα προστεθούν τα tanks και μέσα στην επόμενη χρονιά θα προστεθούν και τα σκάφη θαλάσσης.

Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι άνθρωποι της Gaijin, που έχουν δημιουργήσει αρκετά hardcore simulation τίτλους (όπως το Birds Of Steel) είναι να αφήσουν τα physics “κάτω από το καπό” και να δώσουν μία πιο προσιτή εμπειρία στον κάθε παίκτη που θα πιάσει το χειριστήριο για να ασχοληθεί με τον τίτλο (φαίνεται δε, ακόμα πιο λογική σαν τακτική αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για τίτλο που θα κυκλοφορήσει για κονσόλα και θα υποστηρίζεται cross-platform multiplayer). Παίζοντας λίγο τον τίτλο, η αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν μία αντίστοιχη με εκείνη του Birds Of Steel στο μικρότερο επίπεδο δυσκολίας όσον αφορά το χειρισμό. Το αεροσκάφος κινούταν εύκολα χωρίς να δυσκολεύει πολύ ή να απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς κατά τους ελιγμούς.

Κατά τα άλλα, η αλήθεια είναι πως είδαμε αρκετούς τίτλους νέας γενιάς στην φετινή Gamescom για να καταφέρει να μας εντυπωσιάσει ο οπτικός τομέας του War Thunder αλλά το σίγουρο είναι πως μιλάμε για πεντακάθαρη εικόνα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια σε μεγάλο βάθος (μιλάμε εξάλλου για τεράστια πεδία μάχης) και ένα frame rate αταλάντευτο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν και μερικά στρατεύματα συμπληρώνονται από bots για να δοθεί η αίσθηση της κλίμακας (και του πανικού), οι μάχες μπορούν να διεξάγονται μέχρι και ανάμεσα σε 32 άτομα (16v16). Αυτό είδαμε και εμείς στην δική μας παρουσίαση και το αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε πως προκαλεί δέος.

Οι απότομες, ιλλιγγιώδεις έφοδοι με τα μυδραλιοβόλα του αεροσκάφους που κατακεραυνώνουν τις επίγειες θέσεις των αντιπάλων, οι γεμάτες ένταση αερομαχίες και η γενικότερη αίσθηση εγρήγορσης, μιας και ο κίνδυνος βρίσκεται παντού, είναι σίγουρα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μάχη του War Thunder. Αυτή η αίσθηση συμπληρώνεται από την ψυχραιμία της τακτικής προσέγγισης σε κάθε περίπτωση και του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα στις δυνάμεις αέρος/γης/νερού. Είναι δε, ενδεικτικό πως σε μερικές μάχες ο παίκτης δεν περιορίζεται μονάχα στο αεροσκάφος ή το tank κλπ. Μπορεί να κάνει respawn σε διαφορετικό όχημα κάθε φορά. Αυτό φυσικά σημαίνει πως η ροή της μάχης είναι εξαιρετικά δυναμική και τίποτα, ποτέ δεν είναι δεδομένο ακόμα και μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ίσως λοιπόν τα βαφτίσια του War Thunder να ήταν κάπως ατυχή, για να μη πούμε άστοχα, αλλά ο τίτλος καθεαυτός έχει τα φόντα να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο core παίκτες, που ενδεχομένως θέλουν να δοκιμάσουν κάτι με περισσότερες επιλογές από το World Of Tanks. Υπομονή λίγους μήνες ακόμα.

About Author

Κάνοντας τη ζωή σας δύσκολη από το 1990. Με υπευθυνότητα, ειρωνεία και κυνισμό. Κάνω πολλά. Κυρίως γράφω. Για games και κινηματογράφο κατά προτίμηση.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions